Foto: LETA
Rīgas domes pagaidu administrācija piektdien, 8. maijā, lēma uzdot pašvaldības kontrolētajām kapitālsabiedrībām līdz 15. maijam to mājaslapās publicēt ārējo neatkarīgo izvērtējumu jeb auditu ziņojumus.

Kapitālsabiedrībām būs pienākums publicēt starpziņojumu par pirmajā posmā konstatēto, kā arī mājaslapā būs jānodrošina pieeja visaptverošam izvērtējuma ziņojumam ar secinājumiem, identificētajiem riskiem un rekomendācijām.

Bez iepriekšminētajiem ziņojumiem uzņēmuma tīmekļvietnē būs jāpublicē arī audita ziņojuma kopsavilkums, kas aptvertu plašam lietotāju lokam pieejamu informāciju par pārbaudes rezultātā gūtajiem secinājumiem.

Vienlaikus pagaidu administrācijas lēmusi, ka pirms šo dokumentu publicēšanas ir jānodrošina, lai tiktu dzēsti personu dati un informācija, kas attiecas uz uzņēmumu komercnoslēpumu, to nepieciešamības gadījumā saskaņojot ar audita veicēju.

Pagaidu administrācijas vadītāja vietnieks Artis Lapiņš norādīja, ka ziņojumu publicēšana ir viens no instrumentiem, lai nodrošinātu atklātību par pašvaldības darbību. "Protams, personas datu un pamatota komercnoslēpuma aizsardzība ir jānodrošina, bet negribētos redzēt, ka pēkšņi viss audita ziņojums tiek padarīts par komercnoslēpumu. Tā, protams, nav laba prakse un es ceru uz mūsu kapitālsabiedrību godaprātu, lai šādas situācijas neveidotos," sacīja Lapiņš.

"Pat ja ir norādīts, ka tas ir komercnoslēpums, ir rūpīgi jāskatās, vai tas tiešām ir komercnoslēpums, lai nav nepamatota lēmuma kaut ko slēpt," piebilda administrācijas loceklis Aleksejs Remesovs.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka 2019. gada 28. augustā Rīgas dome pieņēma lēmumu par ārējo auditu veikšanu pilsētas pašvaldības kapitālsabiedrībās un aģentūrās, nosakot, ka visaptverošs gala ziņojums uzņēmumu kapitāldaļu turētājam ir jāiesniedz līdz šā gada 1. maijam.

Dome uzdeva veikt ārējo auditu SIA "Rīgas namu pārvaldnieks", SIA "Rīgas ūdens", SIA "Rīgas meži", AS "Rīgas Centrāltirgus", SIA "Rīgas nami" un SIA "Rīgas pilsētbūvnieks".

Tāpat neatkarīgā izvērtēšana bija jāveic SIA "Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs", SIA "Rīgas serviss", SIA "Rīgas 1. slimnīca", SIA "Rīgas Dzemdību nams", SIA "Rīgas 2. slimnīca", SIA "Rīgas veselības centrs", kā arī publiski privātajā kapitālsabiedrībā SIA "Getliņi EKO", kurā Rīgas pilsētas pašvaldībai pieder 97,7% kapitāla daļu.

Auditoriem bija jāveic darbības un rīcības ar mantu un finanšu līdzekļiem tiesiskuma un lietderības, un korporatīvās pārvaldības izvērtējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!