Foto: DELFI
Jau nedaudz vairāk nekā nedēļu iedzīvotāji vietnē "www.manavakcina.lv" un kopš šīs nedēļas vidus arī telefoniski var agrīni pieteikties vakcīnai pret Covid-19. Agrīnās pieteikšanās mērķis ir efektīvi plānot vakcinācijas kabinetu noslodzes un jaudas, vai pieteikšanās ļaus apiet rindu un vai pieteikt vakcīnai var savus tuviniekus, skaidro portāls "Delfi".

Pieteikšanās internetā

Vietne "www.manavakcina.lv" ir viens no veidiem, kā iedzīvotāji Latvijā varēs pieteikties vakcīnas pret Covid-19 saņemšanai.

Vietnei var pieslēgties, izmantojot internetbanku, "eID", "eParaksts" karti vai "eParaksts mobile".

Piesakoties vakcīnai, personai jānorāda dati par sevi, kontaktinformācija un vēlamā vakcinēšanās vieta, kā arī jāatzīmē, vai ir konkrētas hroniskas slimības un vai strādā profesijā, kas iekļauta prioritāro grupu sarakstā.

Veselības ministrijā (VM) uzsver, ka visi saņemtie pieteikumi vakcīnai viena kalendārā mēneša laikā tiks apstrādāti vienlīdzīgi, pēc nejaušības principa. Tas nozīmē, ka februārī saņemtie pieteikumi tiks apstrādāti vienlaicīgi un šie iedzīvotāji saņems aicinājumu vakcinēties uz pieteikumā norādīto e-pasta adresi un tālruņa numuru, tiklīdz vakcīnas būs pieejamas un vakcinācijas punkts pieejams.

Tāpat jāatzīmē, ka vakcinēšanās ir brīvprātīga. Pārdomāšanas gadījumā persona savu reģistrēšanās pieteikumu varēs dzēst.

Pieteikšanās telefoniski

Kā var pieteikties tie, kuriem nav "eID", "eParaksts" karti vai "eParaksts mobile"? Tie var zvanīt uz bezmaksas tālruņa līniju 8989. Tālruņa līnijas darba laiks ir katru darba dienu no pulksten 9 līdz 17. Tālruņa līnija izmantojama tikai un vienīgi, lai nodrošinātu iedzīvotāju reģistrēšanu vakcīnas saņemšanai. Jebkādas konsultācijas saistībā ar veselības jautājumiem iedzīvotāji tiek aicināti uzdot savam ģimenes ārstam, uzsver Vakcinācijas projekta birojā.

Veicot zvanu, iedzīvotājiem sevi jāidentificē ar personas kodu un vārdu, uzvārdu un jānorāda savs tālruņa numurs un / vai e-pasta adrese. Iedzīvotāji varēs norādīt arī otru – kāda tuva cilvēka – tālruņa numuru, uz kuru zvanīt, lai justos droši, ka patiešām būs sasniedzami brīdī, kad pienāks vakcinācijas laiks.

Kuram būs priekšroka?

Visi, kas vēlas saņemt vakcīnu, šobrīd var tai reģistrēties divos veidot – "www.manavakcina.lv vai pa informatīvo tālruni 8989. Iedzīvotājam sevi vajag pieteikt tikai vienā no kanāliem, portālam "Delfi" norāda Vakcinācijas projekta birojā.

Nevienam no pieteikšanās kanāliem nav paredzēta priekšrocība vakcinācijas secības plānošanā. Neatkarīgi no tā, vai pieteikums tiks saņemts vietnē "www.manavakcina.lv" vai arī pa tālruni, brīdī, kad vakcīnas būs pieejamas, šie dati tiks izmantoti vakcinācijas procesa plānošanai un organizēšanai.

Vakcinācijas birojā norāda, ka vēlāk pieteikšanos reģistrēs arī ģimenes ārsti.

Jāatgādina, ka primāri vakcinēties tiks aicināti tie, kas ir pieteikušies savas prioritārās grupas ietvaros. Latvijā ir apstiprinātas prioritārās grupas, un to ietvaros tad notiek vakcinācijas darbību plānošana. Šobrīd tiek vakcinēti mediķi un ilgstošās sociālās aprūpes centru darbinieki un iedzīvotāji, kā arī valsts augstākās amatpersonas. Tad secīgi pie jaunu vakcīnu piegādēm varēs turpināt ar senioru, kas vecāki par 90 gadiem, vakcināciju.

Līdz ar to personas kārtu vakcinēties nosaka piederība kādai no prioritārajām grupām un gada mēnesis, kurā tā agrīni reģistrējusies vakcīnai.

Vai vakcīnai var pieteikt tuviniekus?

Vakcinācijas projekta birojā skaidro, ka, zvanot uz tālruņa līniju, zvanītājs var reģistrēt ne tikai sevi, bet arī citas personas, kas nav varējušas izmantot internetbanku vai e-parakstu. Tomēr svarīgi ņemt vērā, ka vakcinācija ir brīvprātīga, un, pirms kāds tiek pieteikts vakcinēties, jābūt saņemtam personas akceptam to darīt.

Kāpēc pieteikties?

Agrīnie pieteikumi vakcīnai pret Covid-19, kā skaidro vakcinācijas birojā, palīdzēs plānot vakcinācijas jaudas. Būs zināma iedzīvotāju vēlme vakcinēties un tai varēs pielāgot vakcinācijas vietas un vakcinācijas pakalpojumu sniedzējus.

""www.manavakcina.lv" ir risinājums, kas palīdz iegūt to iedzīvotāju piekrišanu, kas vēlas vakcinēties – viņu aktuālo kontaktinformāciju. Ņemot vērā, ka iedzīvotāji piesakoties norāda savu esamību kādā no prioritārajām grupām, brīdī, kad secīgi pienāks šīs prioritārās grupas laiks, sistēmā esošā informācija tiks izmantota, lai uzrunātu iedzīvotājus ierasties uz noteiktu vakcinācijas vietu," uzsver birojā.

Vai vakcīnai var pieteikties pie darba devēja?

Darba devēju pieteikumu pieņemšana vēl nav uzsākta, par to vēl informācija sekos.

Vai var nokavēt pieteikšanos?

Latvija ir pasūtījusi pietiekamu daudzumu vakcīnu visiem Latvijas iedzīvotājiem. Tomēr savlaicīga reģistrēšanās palīdzēs vakcinācijas procesu veidot ātrāku un raitāku.

Kur meklēt informāciju par Covid-19 vakcīnu ietekmi uz veselību?

Informācija par Covid-19 vakcīnām un vakcinācijas procesu atrodama:


Jau ziņots, ka valdība šonedēļ apstiprināja prioritāri vakcinējamās personu grupas. VM nosakot prioritāri vakcinējamās sabiedrības grupas, ir vadījusies pēc medicīniskām un epidemioloģiskām indikācijām. Vairāk par prioritārajām grupām ir lasāms šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!