Foto: DELFI
Piektdien pulksten 18 no Brīvības pieminekļa līdz Uzvaras parkam vairāki tūkstoši cilvēku pulcējās gājienā, kura mērķis bija pieprasīt "atbrīvoties no padomju mantojuma". Gājienu iespējams vērot portālā "Delfi".

Portāls "Delfi" novēroja, ka gājiens noris mierīgi. Pasākuma norisi uzrauga liels daudzums kārtības sargu, taču nekādas provokācijas nav novērotas. Lēšams, ka gājienā piedalās gandrīz desmit tūkstoši dalībnieku.

Gājēji dzied latviešu tautas dziesmas. Daudziem līdzi ir plakāti un Latvijas vai Ukrainas karogi. Brīdī, kad daļa gājiena dalībnieku jau gandrīz bija sasniegusi Uzvaras parku, otra daļa joprojām atradās pie Rātslaukuma.

Valsts policijā portāls "Delfi" uzzināja, ka līdz pulksten 18.40 aizturēta viena persona, kura gulēja gājiena maršrutā uz ceļa tuvāk Uzvaras parkam, lai nepieļautu gājienu un vēl viena persona aizturēta par sīko huligānismu, jo no sabiedriskā transporta uz gājiena dalībniekiem rādīja nepiedienīgus žestus un izsauca saukļus.

Tāpat vēl viena persona aizturēta par to, ka no sabiedriskā transporta uz gājiena dalībniekiem telefonā rādīja Krievijas karogu.


"Mūsu prasība – nekavējoties nojaukt Okupācijas pieminekli! Nebūsim lupatas, aizstāvēsim savas Brīvās Latvijas tiesības pastāvēt bez okupācijas rēgiem. Latvijas mugurkauls nav tikai valdība, Latvijas mugurkauls ir latviešu tauta!" pauž gājiena organizatori.

Tāpat pasākuma organizatori norāda, ka "šī ir tikai Latvijas tautas iniciatīva un šo pasākumu nesponsorē neviens politiskais spēks". Pasākuma laikā arī nav plānotas politiķu uzrunas.

Rīgas domē portālam "Delfi" iepriekš norādīja, ka gājiena "Par atbrīvošanos no padomju mantojuma" plānotais dalībnieku skaits ir 5000.

Gājiena organizatoru vidū ir mūziķis Ralfs Eilands, iepriekš Daugavpilī notikušā gājiena "Latvija atbalsta Ukrainu" idejas autors Ģirts Kalniņš, kā arī brīvprātīgais, kurš ved uz Ukrainu automašīnas, Reinis Pozņaks.

Jautāts, vai gājiena dalībniekiem izdosies aiziet līdz piemineklim Uzvaras laukumā, ņemot vērā, ka ir aizliegts rīkot publiskus pasākumus, tajā skaitā, sapulces un gājienus tuvāk par 200 metriem no padomu armiju slavinošām vietām, Eilands trešdien uzsvēra, ka likums tiks ievērots un 200 metru robeža netiks pārkāpta.

"Mēs būsim miermīlīgi, nebūs nekādas provokācijas no gājiena dalībnieku puses. Būs klātesoša policija. Tā kā viss ir vislabākajā kārtībā. Cerams, ka spīdēs saule un mēs ar smaidu, dziesmām varēsim piedalīties patīkamā pasākumā," sacīja Eilands.

Gājienā arī plānotas muzikālās uzstāšanās no folkloras kopām, koriem, kā arī grupām "Dzelzs vilks" un "Pērkons".

Aicinājumā, kas nosūtīts valsts augstākajām institūcijām un amatpersonām, gājiena organizatori aicina "steidzamības kārtā apzināt un demontēt visus PSRS jeb Krievijas okupācijas varas pieminekļu pazīmes un piemiņas zīmes", kā arī "nomainīt ar padomju funkcionāriem saistītos ielu, laukumu un skvēru nosaukumus visā Latvijas teritorijā".

Organizatori arī aicina steidzamības kārtā izstrādāt un pieņemt likumu par Latvijas valstij nelojālu personu izraidīšanu no Latvijas un Latvijas Republikas pilsonības atņemšanu. Vienlaikus tiek aicināts arī izstrādāt likumu, kas aizliegtu kandidēt valsts, pašvaldību vai Eiropas Parlamenta vēlēšanās, ieņemt ierēdņu amatus un amatus valsts un pašvaldību institūcijās un to struktūrvienībās personām, kuras atbalsta Krievijas īstenoto agresiju pret Ukrainu.

Kā vēstīts, paralēli 11. maija pievakarē "Ziedot.lv" platformā tika uzsākta ziedojumu vākšana Pārdaugavā, Uzvaras parkā esošā pieminekļa nojaukšanai. Līdz piektdienai šim mērķim saziedoti vairāk nekā 259 000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!