Foto: LETA

Ministru kabinets (MK) otrdien atbalstīja Tieslietu ministrijas priekšlikumu Satversmes tiesas (ST) tiesneša amatam virzīt Valsts prezidenta kancelejas vadītāja vietnieci, Valsts prezidenta padomnieku biroja vadītāju, Valsts prezidenta padomnieci tiesiskuma un Eiropas Savienības tiesību politikas jautājumos Irēnu Kucinu.

Par Kucinas apstiprināšanu amatā vēl būs jābalso Saeimai.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) MK sēdē atzīmēja, ka gan ministrijas, gan paša ministra ieskatā, Kucina ir augstas raudzes speciāliste. "Mums ir iespēja iecelt tiesnesi, kam ir izpratne par varas dalījumu praksē," atzīmēja ministrs.

Politiķis skaidroja, ka ST tiesneša izvirzīšanu no MK neregulē konkrēts regulējums, bet MK kārtības rullī noteikts, ka ST tiesneša kandidātu izvirza tieslietu ministrs. Attiecīgi ministrs ir tiesīgs izlemt par tiesneša virzīšanas kārtību.

Kucinas izvēli Bordāns skaidroja ar to, ka sākotnēji ministrijā tika panākta vienošanās par atlases kārtību. Pēcāk Bordāns vērsās pie citiem valsts varas atzariem, piemēram, Augstākās tiesas un Valsts prezidenta, lūdzot tiem iesniegt savus kandidātus. Tālāk TM tika izveidota komisija, kas vērtēja kandidātu atbilstību ST tiesneša amatam.

Augstākā tiesa ieteica divus kandidātus, taču neizvirzīja nevienu no abiem. Toties Kucinas kandidatūru ieteica tieši Valsts prezidents Egils Levits. Bordāns gan piebilda, ka arī viņš pats bija apsvēris Kucinas kandidatūru.

Ministrijas komisijā tika secināts, ka Kucinas kandidatūra atbilst visām nepieciešamajām prasībām.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) norādīja, ka ST tiesneša amats ir ļoti atbildīgs un būtisks. Viņš norādīja, ka MK atbalstīs Kucinas kandidatūru. Plešs gan piebilda, ka Kucinas atlasē bijušas zināmas neskaidrības, minot situāciju ar Augstākās tiesas kandidātiem.

Pati Kucina valdībai pauda pateicību par viņai doto iespēju kandidēt uz šo amatu. Viņa izcēla ST lomu Latvijas valstī. "ST uzdevums ir precīzi un metodoloģiski pareizi piemērot Satversmi, vadoties tikai pēc juridiskajiem argumentiem," uzvēra Kucina. Viņa norādīja, ka savos 25 pastāvēšanas gados ST ir strādājusi ļoti kvalitatīvi. "Ja mani apstiprinās par ST tiesnesi, tad apliecinu, ka pildīšu šo amatu ar visaugstāko atbildību," sacīja Kucina.

Tieslietu ministrijā iepriekš norādīja, ka Bordāns Kucinu vērtēšanai valdībā ST tiesneša amatam virza viņas līdzšinējās profesionālās un akadēmiskās pieredzes un kompetences tiesību politikas jautājumos dēļ, kā arī vadošo amatu valsts pārvaldes institūcijās dēļ.

ST tiesneša amata kandidāte ir pildījusi Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietnieces tiesu jautājumos amata pienākumus un nodrošinājusi Latvijas pārstāvību Eiropas Savienības tiesā. Kopš 2016. gada Kucina ir Eiropas Tiesību akadēmijas Pilnvaroto padomes locekle. Izvērtējot līdzšinējo Kucinas darba pieredzi, zināšanas un sadarbības prasmes, Bordāns uzskata, ka viņa ir vispiemērotākais kandidāts, lai pildītu ST tiesneša amata pienākumus.

Kucina absolvējusi Latvijas Universitātes Juridisko fakultāti, kur 2011. gadā ieguvusi arī doktora grādu starptautiskajās tiesībās, savukārt 2016. gadā ievēlēta par Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes asociēto profesori. Kucina ir daudzu publikāciju un pētījumu autore, piedalījusies starptautiskajās zinātniskajās konferencēs, lasot referātus un publiskojot savu pētījumu rezultātus.

Jauns kandidāts ST tiesneša amatam tiek virzīts, jo līdzšinējās ST tiesneses Sanitas Osipovas amata pilnvaras beidzās 16. augustā.

Tiesības nominēt un virzīt apstiprināšanai ST kandidātu atbilstoši Ministru kabineta noteiktajai kompetencei ir Ministru prezidenta biedram, tieslietu ministram, ņemot vērā Ministru prezidenta rezolūciju par ST tiesneša amata kandidāta izvirzīšanu.

Satversmes tiesas likums paredz, ka par ST tiesnesi var apstiprināt Latvijas pilsoni, kuram ir augstākā juridiskā izglītība, vismaz desmit gadus ilgs darba stāžs juridiskajā specialitātē vai zinātniski pedagoģiskajā darbā un kurš sasniedzis 40 gadu vecumu. Turklāt viena un tā pati persona nevar ieņemt ST tiesneša amatu ilgāk par desmit gadiem pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!