Foto: AP/Scanpix
Valdība otrdien bez diskusijām pieņēma ilgi tapušo reemigrācijas atbalsta pasākumu plānu 2013. - 2016. gadam, kura skatīšana iepriekš vairākkārt tika atlikta.

Pasākumu plāns paredz noteikt institūciju, kurai jāsniedz potenciālajiem reemigrantiem informāciju un konsultācijas jautājumos, kas attiecas uz atgriešanos dzīvi Latvijā, kā arī jānodrošina aizbraucēji ar darba tirgus informāciju.

Tāpat plāns paredz iespēju no valsts budžeta un Eiropas Savienības (ES) līdzekļiem atbalstīt komersantus, kas piesaista augsti kvalificētus speciālistus - šī pasākuma mērķis ir veicināt ārzemēs izglītoto jauniešu atgriešanos. Šiem jauniešiem plānots piedāvāt arī studiju kredītu dzēšanu.

Reemigrantu ģimenes locekļiem paredzēts sniegt atbalstu latviešu valodas apguvē, bet skolēniem, kuru vecāki atgriezušies Latvijā - atbalstu, lai viņi iekļautos šeit pastāvošajā izglītības sistēmā.

Pasākumu plāns arī paredz stiprināt Latvijas institūciju sadarbību ar ārvalstīs mītošo latviešu diasporu, kā arī paplašināt to personu loku, kuriem ir tiesības pretendēt uz repatrianta statusu. Plānots, ka šo statusu varētu piešķirt arī personām, kas no Latvijas izbraukušas pēc 1990. gada 4. maija un ārvalstīs nodzīvojušas vismaz desmit gadus.

Tiek prognozēts, ka jau 2014. gadā, kā arī turpmākajos gados repatrianta statuss varētu tikt piešķirts 300 personām katru gadu.

Ekonomikas ministrija (EM) aplēsusi, ka nākamgad plāna iedzīvināšanai vajadzīgi 767 700 lati, bet 2015. un 2016. gadā - aptuveni 840 000 latu katru gadu.

Paredzēts, ka vienotajā valsts un pašvaldību portālā www.Latvija.lv vienkopus tiks apkopota un izvietota emigrējušajiem iedzīvotājiem aktuālā informācija par jautājumiem, kas attiecas uz personas pārcelšanos un uzturēšanos Latvijā.

Savukārt Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) savas kompetences ietvaros darbosies kā koordinators informācijas sniegšanā par darba tirgus piedāvājumu un darba iespējām Latvijā. 

EM norādījusi, ka pasākumu īstenošanā ir iesaistīts plašs ministriju un institūciju loks: pati EM, Labklājības ministrija un NVA, Ārlietu ministrija, Kultūras ministrija, Izglītības un zinātnes ministrija, Sabiedrības integrācijas fonds un Valsts kanceleja, kā arī diasporas organizācijas.

Saskaņā ar EM sniegto informāciju no 2000. līdz 2011.gadam Latvijā iedzīvotāju skaits ir samazinājies par 300 000, tostarp 213 000 emigrējuši. Ministrija prognozē, ka līdz 2030.gadam varētu veidoties 120 000 brīvu darbavietu.

Savukārt Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta 2011.gadā apkopotie dati par Latvijas valstspiederīgo skaitu ārvalstīs liecina, ka Latvijas diasporas lielums pasaulē varētu būt no 350 000 līdz 400 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!