Foto: F64

Ņemot vērā valstī izsludināto ārkārtējo situāciju un aizliegumu rīkot publiskus pasākumus, lai mazinātu slimības "Covid-19" izplatību, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) rosina Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas no 25. aprīļa pārcelt uz 6. jūniju, portāls "Delfi" noskaidroja ministrijā.

VARAM ir sagatavojusi grozījumus Rīgas domes atlaišanas likumā, kurus Ministru kabinets skatīs 17. marta sēdē.

Paziņojumā presei ministrija norāda, ka ārkārtas vēlēšanu datuma pārcelšana ir nepieciešama, jo ar izsludināto ārkārtējo situāciju ir noteikts publisku pasākumu aizliegums, kā arī ieteikts valsts un pašvaldību iestāžu darbiniekiem pēc iespējas strādāt attālināti.

Tāpat lielākā daļa Rīgas pilsētas vēlēšanu iecirkņu atrodas vispārējās izglītības iestādēs un citās sabiedriskās ēkās, vēlēšanu nodrošināšanā iesaistīti ap 1700 darbinieku un vēlēšanu procesa laikā nav iespējams izvairīties no savstarpējas kontaktēšanās, ievērojot drošu distanci, kas samazina vīrusa izplatību.

Ministrija arī norāda, ka Rīgas domes atlaišanas likumā noteiktajā termiņā nav iespējams iesniegt pieteikumu par iecirkņa maiņu klātienē, jo pašvaldības Klientu apkalpošanas centri ir slēgti klātienes pakalpojumu saņemšanai. Tāpat priekšvēlēšanu laikā nav iespējams nodrošināt pilnvērtīgas kampaņas – klātienes priekšvēlēšanu aģitācijas pasākumus un tikšanās ar vēlētājiem, kas ir būtiski demokrātisku vēlēšanu priekšnoteikumi.

Atbildīgās ministrijas sagatavotais likumprojekts paredz pārcelt ārkārtas vēlēšanas uz 6. jūniju, nosakot, ka Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) tās izsludina 14. aprīlī.

Ja ārkārtas vēlēšanu norisi pārcels uz 6. jūniju, tiks mainīts arī kandidātu sarakstu iesniegšanas periods, tam sākoties 1. maijā un noslēdzoties 7. maijā.

Kā ziņots, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pēc 14. martā notikušās valdības ārkārtas sēdes paziņoja, ka Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas, visdrīzāk, tiks atliktas uz vēlāku laiku. Jautājums par vēlēšanu pārcelšanu aktualizējies saistībā ar nepieciešamību mazināt slimības "Covid-19" izplatību.

Arī CVK sociālajos medijos norāda, ka Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas plānots pārcelt uz vēlāku datumu, par kuru tiks lemts šonedēļ.

Tāpat vēstīts, ka sākotnēji vēlēšanas bija paredzētas 25. aprīlī, taču pēc tiesas lēmuma tika noteikts, ka Rīgas domes vēlēšanām jānotiek šī gada 2. maijā. Šo tiesas lēmumu CVK vēl var pārsūdzēt.

Latvijā konstatēti jau 34 inficēšanās gadījumi ar "Covid-19".

Piektdien, 13. martā, visā Latvijā spēkā stājās ierobežojumi, kas saistīti ar valstī izsludināto ārkārtējo situāciju. Ārkārtējā situācija valstī izsludināta saistībā ar "Covid-19" izplatību un būs spēkā līdz 14. aprīlim ar mērķi ierobežot infekcijas izplatību. Sestdien valdība lēma ierobežojumus vēl vairāk pastiprināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!