Foto: LETA

Otrdien, 19. maijā, četriem Valmieras pirmsskolas izglītības iestādes "Sprīdītis" darbiniekiem kļūdaini konstatēta saslimšana ar Covid-19, vēsta pilsētas pašvaldības portāls "valmiera.lv".

Valmieras pilsētas pašvaldība visu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestāžu darbiniekiem organizē Covid-19 analīžu veikšanu. Otrdien analīzes nodevuši "Sprīdīša" darbinieki.

Saņemot pirmos rezultātus, bērnudārzā tika uzsākti aizsardzības pasākumi, informēti darbinieki un vecāki. Pirmsskolas izglītības iestāde rīkojusies ciešā sadarbībā ar Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC).

Savukārt vēlāk par kļūdu rezultātos informēti gan darbinieki, gan vecāki.

Kā trešdien vēsta portāls, četri kļūdainus rezultātus saņēmušie darbinieki dubultas drošības dēļ tiks atkārtoti nosūtīti veikt analīzes un līdz rezultātu saņemšanai neapmeklēs darbavietu.

Pirmsskolas izglītības iestādē trešdien tiks veikta profilaktiska dezinfekcija.

Savukārt vecāki ceturtdien, 21. maija, drīkst vest bērnus uz bērnudārzu.

Iestāde atvainojas ikvienam par sagādātajām neērtībām, ko trešdien izraisījuši no laboratorijas saņemtie kļūdainie Covid-19 testu rezultāti.

Aizvadītajā diennaktī Latvijā konstatēti četri jauni Covid-19 saslimšanas gadījumi.

SPKC pārstāve Ilze Arāja portālam "Delfi" sacīja, ka Valmieras četri kļūdainie Covid-19 pozitīvie gadījumi nav jaunie apstiprinātie saslimšanas gadījumi, par kuriem trešdienas rītā ziņojis SPKC. Līdz ar to Latvijā ir aizvadītajā diennaktī joprojām reģistrēti vēl četri jauni Covid-19 slimnieki.

"Centrālās laboratorijas" pārstāve Līga Ribinska portālam "Delfi" sacīja, ka uzņēmums atvainojas par radušos kļūdu.

Uzņēmumā veikts ārpus kārtas audits un konstatēts, ka testēšanas pārskatos ir ievadīti un apstiprināti četri kļūdaini rezultāti testam "Koronavīrusa 2019-nCoV RNS noteikšana". Četriem minētajiem testēšanas pārskatiem apstiprinātie rezultāti "ir atrasta koronavīrusa SARS-CoV-02 RNS" ir atsaukti un aizvietoti ar korektu ierakstu: "nav atrasta koronavīrusa SARS-CoV-02 RNS".

SPKC iesniegti atbilstoši precīzi izmeklējumu dati.

Sīkāk izmeklējot pacientu paraugus un to rezultātus, ir secināts, ka kļūda testēšanas pārskatu rezultātu sadaļā un nosūtot pacientiem ir radusies, cilvēciskā faktora dēļ, manuāli ievadot datus "Centrālās laboratorijas" informācijas sistēmā.

Lai izslēgtu šādas situācijas atkārtošanās iespēju, "Centrālā laboratorija", veicot koronavīrusa SARS-CoV-02 RNS testu pozitīvo rezultātu ievadīšanu sistēmā, turpmāk papildus veiks dubultu verifikāciju, sacīja Ribinska.

Ribkinska apliecināja, ka šāda situācija uzņēmumā ir pirmo reizi – līdz šim šādas kļūdas nav radušās. Šobrīd vēl tiek vērtētas iespējamās šādas rīcības konsekvences attiecībā uz konkrēto darbinieku.

Jau vēstīts, ka visā Latvijā saistībā ar Covid-19 izplatīšanos 12. martā izsludināta ārkārtējā situācija. Valdība ceturtdien, 7. maijā, lēmusi pagarināt to līdz 9. jūnijam ar mērķi ierobežot Covid-19 izplatību ārkārtējās situācijas spēkā esamības laikā. Vienlaikus lemts par virknes ierobežojumu mazināšanu laikā no 12. maija.

Ņemot vērā esošo epidemioloģisko situāciju, no 18. marta īpaši piesardzības pasākumi ir attiecināti uz personām, kuras atgriezušās no ārvalstīm, vairs neizdalot specifisku valstu grupu, portālu "Delfi" informēja Veselības ministrijā (VM).

25. martā, SPKC epidemiologi, veicot reģistrēto Covid-19 gadījumu epidemioloģisko izmeklēšanu, konstatējuši, ka pieci saslimušie nevar norādīt, ka bijuši ārzemēs vai viņiem ir bijis kontakts ar apstiprinātu Covid-19 saslimušo vai personu, kura bijusi ārzemēs. Līdz ar to nav nosakāma epidemioloģiskā ķēde, kas nozīmē, ka Latvijā tiek konstatēti pirmie Covid-19 gadījumi, kas saistīti ar vietējo jaunā koronavīrusa transmisiju sabiedrībā. Šie reģistrētie saslimšanas gadījumi konstatēti Rīgā. Vīrusa transmisija sabiedrībā novērota vairākās Eiropas Savienības valstīs, t. sk. Lietuvā un Igaunijā.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītajai slimībai. Tā nodēvēta par Covid-19. Nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Atgādinām, ka pats koronavīruss nav nekas jauns – tā ir jau zināma vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Tomēr pērn rudenī identificētais ir pavisam jauns koronavīrusa paveids – SARS-CoV-2. Covid-19 ir šī vīrusa izraisītā slimība. Iepriekš nopietnus saslimšanas gadījumus izraisījis SARS koronavīruss jeb SARS-CoV, kura rezervuārs dabā ir civetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi. Covid-19 infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!