Valmierieši konceptuāli atbalsta pašvaldības ieceri būvēt vieglatlētikas manēžu, taču aicina izvēlēties citu tās atrašanās vietu, jo iecerētajā teritorijā nekustamajā īpašumā Jāņa Daliņa ielā 2 un Dīvaliņa ielā 17 iecerēts izcirsts kokus.

"Mēs, Sabiedrības iniciatīvas centrs, konceptuāli atbalstām Valmieras pilsētas pašvaldības ieceri Valmierā realizēt vieglatlētikas manēžas būvniecības projektu, tādā veidā rūpējoties par iedzīvotāju veselību un sporta attīstību Vidzemes reģionā.

Tomē vēršam arī Valmieras pilsētas pašvaldības uzmanību, ka manēžas būvniecība un koku izciršana pieļaujama, vien ievērojot virkni nosacījumu.

Pirmkārt, Valmieras pašvaldībai ir jāpārliecinās un jāgarantē, ka izcirsti tiek tikai tie koki, bez kuriem vieglatlētikas manēžas būvniecība nebūtu iespējama.

Tātad, pirms manēžas būvniecības, ir rūpīgi jāpārdomā, vai manēža būvējama tieši šajā vietā. Varbūt ir iespējams to būvēt kādā citā vietā, kur dabai tiktu nodarīts mazāks kaitējums.

Ja vietas maiņa nav iespējama, tad jānodrošina, ka izcirsti tiek tikai koki, kas patiešām nav savienojami ar manēžas būvniecību. Valmieras pašvaldībai jāpamato katra koka izciršanas nepieciešamība.

Ja koku ciršana ir nenovēršama, tad tas jādara stingri ievērojot dabas aizsardzības intereses (ne tikai formālās prasības, kā piemēram, kokus necērtot putnu ligzdošanas laikā. Par konkrētu dabas aizsardzības prasību ievērošanu pirms ciršanas jākonsultējas ar dabas aizsardzības ekspertiem.

Koku ciršana pieļaujama tikai tajā brīdī, kad Valmieras pilsētas pašvaldībai ir 100% droša garantija, ka vieglatlētikas manēžas būvniecības būvniecībai ir pietiekami finanšu līdzekļi.

Nav pieļaujama situācijas atkārtošanās, ka vispirms nocērt kokus un pēc tam secina, ka projekta realizēšana nav iespējama.

Ilustrācijai piemērs no nesenas vēstures: Valmieras pilsētas pašvaldība 2010.gadā pieņēma lēmumu izcirst kokus Jāņa Daliņa stadionā, to pamatojot ar stadiona attīstības vīziju un ieceri izveidot papildus stadiona skrejceļus, mešanas disciplīnu iesildīšanās sektoru. Līdz 2010.gada vasarai tika arī apsolīts uzbūvēt bērnu rotaļu laukumu. Izcirta vairāk nekā 400 koku, bet no apsolītā neko neīstenoja. Vien pēc trim gadiem no saraksta ar solījumiem uzbūvēts neliels bērnu rotaļu laukums.

Rodas retorisks jautājums, vai viena neliela rotaļu laukuma dēļ bija jāizcērt vairāk nekā 400 kokus un jāiznīcina 20.gadsimta 30.gados Latvijas Aizsargu mērķtiecīgi veidotie ozolu un liepu stādījumi, turklāt darot to bez sabiedriskās apspriešanas.

Par šo lietu joprojām notiek tiesvedība Administratīvajā apgabaltiesā. Situācija atkārtošanās nav pieļaujama.

Koku ciršanas pakalpojuma iepirkumam un īstenošanai jābūt caurspīdīgai. Nav pieļaujams, ka koki tiek izcirsti lielākā apjomā nekā tas iecerēts. Turklāt iegūto kokmateriālu atsavināšanai jānotiek par iespējami augstāku cenu.

Koku izciršana pieļaujama sabiedrības interešu, nevis atsevišķu indivīdu finansiālo interešu vārdā. Tādēļ aicinām detalizēti informēt sabiedrību par katru pašvaldības lēmumu saistībā ar paredzēto koku izciršanu un izvairīties no apšaubāmām darbībām, organizējot iepirkuma un koku atsavināšanas procedūras.

Valmieras pilsētas pašvaldībai jānodrošina mehānisms, kā tiek kompensēts dabai nodarītais kaitējums koku izciršanas rezultātā. Aicinām Valmieras pilsētas pašvaldību vairāk koncentrēties uz esošo dabas vērtību saglabāšanu, jo to iznīcināšanas gadījumā, to atjaunošana vairs nebūs iespējama.

Aicinām Valmieras pilsētas pašvaldību pievērst uzmanību konkrētā projekta apbūves blīvumam un minimāli nodrošināmai brīvajai (zaļajai) teritorijai, kā to paredz Valmieras pilsētas apbūves noteikumi. Noteikumi paredz, ka apbūves blīvums nedrīkst pārsniegt 70%, kas, ļoti iespējams, šajā gadījumā tiek pārkāpts. Bažas rada arī paredzētais stāvvietu daudzums, kas varētu būt nepietiekams.

Aicinām Valmieras pilsētas pašvaldību pēc būtības ņemt vērā sabiedrības viedokli un neuztvert šo apspriešanu tikai par formālu procedūru.

Biedrība "Sabiedrības iniciatīvas centrs"."

Sūtiet arī savas reportāžas un saņemiet balvu - dāvanu karti 30 eiro vērtībā "Lage" restorānu - "Gan bei", "Thali" - apmeklējumam.

Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!