Foto: Shutterstock

Saeima ceturtdien, 10. martā, trešajā lasījumā atbalstīja grozījumus, ar kuriem piešķirtas tiesības saņemt sociālo rehabilitāciju par valsts budžeta līdzekļiem vardarbībā cietušām pilngadīgām personām, kuras Latvijā uzturas ar termiņuzturēšanās atļauju.

Likumā arī noteikts, ka šādas tiesības būs vardarbībā cietušajiem trešās valsts valstspiederīgajiem vai bezvalstniekiem, kuriem nav likumīga pamata uzturēties Latvijā un kuri ir aizturēti (līdz izraidīšanas vai izceļošanas brīdim), vai kuriem ir piemērots aizturēšanai alternatīvs līdzeklis.

Noteikts, ka tas attieksies uz tiem ārzemniekiem, kuru atgriešanas lēmuma darbība ir apturēta vai kuriem ir noteikts laika posms brīvprātīgai izceļošanai.

Līdz šim spēkā esošais regulējums paredzēja tiesības saņemt sociālo rehabilitāciju vardarbībā cietušiem bērniem, kuri ir atzīti par patvēruma meklētājiem ar īpašām uzņemšanas vajadzībām.

Ar grozījumiem likums papildināts, nosakot, ka šādas tiesības būs arī tiem bērniem, kuri atzīti par mazāk aizsargātajām personām izraidīšanas procedūrā.

Ar likuma grozījumiem arī paredzēta iespēja pašvaldībām piešķirt sociālos pakalpojumus tām personām, kurām objektīvu apstākļu dēļ nav deklarētās dzīvesvietas.

Tāpat noteikts, ka trīs mēnešu laikā pēc ārkārtējās situācijas beigām pašvaldību sociālajiem dienestiem būs tiesības pagarināt izziņas par atbilstību trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusam derīguma termiņu, pamatojoties uz iepriekšējo iesniegumu un dokumentiem.

"Tas dos iespēju pašvaldību sociālajiem dienestiem nodrošināt pakāpenisku izziņu izsniegšanas procesa atjaunošanu un atvieglos administratīvo procesu gan klientiem, gan sociālajiem dienestiem," norāda priekšlikuma autori Labklājības ministrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!