Foto: Rīgas pieminekļu aģentūra
Valsts finansēs ne vairāk kā 50% no kopējām padomju pieminekļu demontāžas izmaksām, paredz otrdien, 16. augustā, Ministru kabinetā pieņemtie noteikumi "Valsts budžeta līdzekļu piešķiršanas un izlietošanas, kā arī fizisko un juridisko personu ziedojumu uzskaites un izlietošanas kārtība Latvijas Republikas teritorijā esošo padomju un nacistisko režīmu slavinošo objektu demontāžai”.

Šā gada 23. jūnijā stājās spēkā likums "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā", kas paredz, ka publiskajā ārtelpā, publiskajā būvē vai publiskas personas iekštelpā (izņemot akreditētus muzejus) aizliegts eksponēt pieminekļus, piemiņas zīmes, piemiņas plāksnes, piemiņas vietas, arhitektoniskus vai mākslinieciskus veidojumus un citus objektu, kas izvietoti Latvijas teritorijā kopš 1940. gada un slavina PSRS vai nacistiskās Vācijas okupācijas varu, ar to saistītu notikumu vai personu; slavina totalitārismu, vardarbību, militāru agresiju, karu un kara ideoloģiju; ietver padomju varas vai nacisma simbolus.

Tāpat likums paredz, ka objektu demontāžu finansē vienādā apmērā no valsts un tās pašvaldības, kuras administratīvajā teritorijā attiecīgais objekts atrodas, budžeta līdzekļiem. Objektu demontāžu primāri finansēs no šim mērķim fizisko un juridisko personu ziedotajiem finanšu līdzekļus, ja tādi ir.

Valdībā pieņemtie noteikumi paredz, ka valsts finansēs ne vairāk kā 50% no kopējām demontāžas izmaksām pēc fizisko un juridisko personu ziedoto resursu izlietojuma. Par demontāžas darbu izmaksām tiks uzskatītas tādas, kas paredz tiešos demontāžas darbus, tajā skaitā transporta izmaksas, tehnikas īres izmaksas; atbrīvotās teritorijas sakopšanu; demontāžas rezultātā radušos atkritumu apsaimniekošanu.

Plānots, ka pašvaldības savā administratīvajā teritorijā esošo objektu demontāžu finansēs no saviem līdzekļiem un pēc demontāžas ne vēlāk kā līdz šā gada 22. novembrim, izmantojot Valsts kases e-pakalpojumu, iesniegs valsts budžeta līdzekļu pieprasījumus demontāžas darbu izmaksu daļējai segšanai.

Savukārt attiecībā uz Rīgā, Uzvaras parkā esošā monumenta demontāžu noteikumi paredz, ka Rīgas valstspilsētas pašvaldība par virszemes daļas demontāžu valsts budžeta līdzekļu pieprasījumu atbilstoši faktiskajām izmaksām iesniegs Kultūras ministrijai līdz šā gada 22. novembrim, bet par minētā objekta pazemes daļas demontāžu – viena mēneša laikā pēc demontāžas darbu veikšanas, bet ne vēlāk kā līdz 2023. gada 7. jūlijam.

Jau vēstīts, ka Ministru kabinets 14. jūlijā apstiprināja Kultūras ministrijas (KM) izstrādāto "Padomju un nacistisko režīmu slavinošo demontējamo objektu Latvijas Republikas teritorijā sarakstu", kurā ietverti 69 demontējami totalitāro režīmu slavinoši objekti. Šos objektus iepriekš izvērtēja Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde, Latvijas Mākslinieku savienība un Latvijas Okupācijas muzejs.

Kopumā tika vērtēti 162 objekti, no kuriem 21 gadījumā secināts, ka tie būtu demontējami, taču to daļas vai fragmenti būtu saglabājami muzejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!