Foto: F64

Valsts policija būs atbildīgā institūcija Latvijā par informācijas apmaiņu saistībā ar nelikumīgu piekļuvi informācijas sistēmām, paredz Iekšlietu ministrijas izstrādātais rīkojuma projekts, kuru nākamnedēļ vērtēs valdība.

Informācijas apmaiņa paredzēta starp Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, un paredzēts efektīvi pārņemt Eiropas Parlamenta un Eiropas Padomes direktīvas par uzbrukumiem informācijas sistēmām prasības.

Projektā minēts, ka operatīvā kontaktpunkta funkcijas, kā līdz šim, pildīs Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Starptautiskās sadarbības biroja Operatīvās koordinācijas un informatīvā nodrošinājuma nodaļa. Informācijas apmaiņai tiks izmantotas jau iepriekš ieviestas procedūras.

Informācijas apmaiņa notiks par direktīvā no 3.panta līdz 8.pantam minētajiem nodarījumiem, proti, nelikumīgu piekļuvi informācijas sistēmām, nelikumīgu iejaukšanos sistēmā vai datos, nelikumīgu datu pārtveršanu, noziedzīgā nodarījuma rīku izstrādi un to realizāciju. Tāpat informācijas apmaiņa paredzēta par kūdīšanu uz noziedzīga nodarījuma pastrādāšanu, kā arī par gadījumiem, kad noziegums sekmēts vai atbalstīts, un par nozieguma mēģinājumu.

Direktīva paredz, ka saziņai par uzbrukumiem informācijas sistēmām dalībvalstis nodrošina valsts operatīvo kontaktpunktu, kā arī tās izmanto esošo operatīvo kontaktpunktu tīklu. Kontrolpunkts un to tīkls ir pieejams visu diennakti septiņas dienas nedēļā. Tāpat direktīva nosaka dalībvalstīm nodrošināt normatīvo un administratīvo aktu spēkā stāšanos līdz 2015.gada 4.septembrim ar mērķi izpildīt direktīvas prasības.

Direktīva par informācijas apmaiņu ir izstrādāta, pamatojoties uz Eiropas Padomes Konvenciju par kibernoziegumiem, tāpēc paredz izmantot jau iepriekš noteiktus mehānismus.

Projekts attiecināms uz 16 policijas darbiniekiem Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Starptautiskās sadarbības biroja Operatīvās koordinācijas un informatīvā nodrošinājuma nodaļā. Iekšlietu ministrija norādījusi, ka projekts nemaina administratīvo slogu, proti, sabiedrības grupām un institūcijām projekta tiesiskais regulējums nemaina tiesības un pienākumus, kā arī veicamās darbības.

Savukārt ar operatīvā kontaktpunkta darbību saistītos izdevumus Valsts policija segs tai piešķirto valsts budžeta līdzekļu ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!