Foto: LETA

Nacionālais Veselības dienests (NVD) aptuveni 260 iedzīvotājiem atmaksājis viņu veiktās brīvprātīgās iemaksas valsts veselības apdrošināšanas sistēmā. To bija plānots ieviest no šā gada sākuma, taču pēc politiķu iebildumiem Saeima līdz jūlijam apturēja, un tagad kārtība tiek pārskatīta.

Kopumā šīs iemaksas bija veikuši vairāk nekā 5500 cilvēku, kuri nestrādā vispārējā nodokļu maksāšanas režīmā un kuriem citādi nepienāktos virkne valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu.

Jau vēstīts – lai viņi varētu šogad varētu saņemt pilnu medicīnas pakalpojumu grozu, bija jāsamaksā kopumā par diviem gadiem 206,40 eiro jeb 51, 60 eiro par pērno gadu un 154,80 eiro par 2019. gadu.

Pēc tam, kad Saeima šī gada 16. janvārī apstiprināja grozījumus Veselības aprūpes finansēšanas likumā, kas paredz līdz 1.jūlijam atlikt valsts apmaksāto veselības pakalpojumu dalīšanu divos grozos atbilstoši personas veselības apdrošināšanas statusam, daļa brīvprātīgo iemaksu lēmēju nolēma atprasīt NVD samaksāto naudu, un iestāde pakāpeniski šīs atmaksas veic. Sistēmu neizdevās ieviest arī tāpēc, ka tajā bija tehniskas problēmas, kas atklājās vien tad, kad tā bija jāuzsāk.

Pēcāk jaunieceltā veselības ministre Ilze Viņķele (A/P) solīja šo divu grozu sistēmu atcelt, piedāvājot savu veselības aprūpes finansēšanas modeli. Pie tā Veselības ministrija šobrīd strādā, lai izmaiņas parlaments pieņemtu līdz 1. jūlijam.

NVD portāls "Delfi" uzzināja, ka kopumā brīvprātīgās veselības apdrošināšanas iemaksas tika saņemtas vairāk nekā 800 tūkstošu eiro apmērā. Lai atgūtu veiktās iemaksas, ar iesniegumu jāvēršas NVD, informē iestādē.

Iesniegumu brīvā formā iespējams iesniegt ne tikai klātienē, personīgi ierodoties NVD, bet arī nosūtot šai iestādei iesniegumu pa pastu vai ar elektronisko parakstu parakstītu iesniegumu, nosūtot uz e-pastu nvd@vmnvd.gov.lv, kā arī portālā www.latvija.lv, izmantojot portāla piedāvāto e-pakalpojumu „Iesniegums iestādei".

Papildu jautājumu gadījumā NVD aicina sazināties darbadienās ar klientu apkalpošanas centru pa bezmaksas informatīvo tālruni 80001234.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!