Foto: LETA

Vērmanes dārzā un Esplanādes parkā amatnieku tirdziņi varēs notikt ne biežāk kā reizi mēnesī divas dienas pēc kārtas. Tā nolemts, lai saudzētu abus parkus, portālu "Delfi" informēja Rīgas domē.

Turpmāk tirdziņi Vērmanes dārzā un Esplanādes parkā notiks ne biežāk kā divas dienas pēc kārtas vienu reizi mēnesī, bet Mežaparkā ‒ divas reizes mēnesī divas dienas pēc kārtas.

Nolemts arī veikt pāreju uz noteiktas krāsas nojumēm Vērmanes dārzā un Esplanādes parkā ‒ tam paredzēs pārejas laiku līdz 2023. gada beigām.

Tiks pieļauts, ka Mežaparkā drīkstēs izmantot līdz 3x3 metru esošo tirdzniecības aprīkojumu. Savukārt Vērmanes dārzā un Esplanādē drīkstēs izmantot līdz 3x3 metru esošo tirdzniecības aprīkojumu, ja tiks pielietoti risinājumi zāliena aizsardzībai visā zāliena aizņemtajā teritorijā un gājējiem tiks nodrošināta divu metru brīvā zona uz gājēju celiņiem. Ņemot vērā, ka abus parkus ikdienā izmanto arī citi rīdzinieki, spēkā paliks iebraukšanas ierobežojumi.

Vērmanes dārzam un Esplanādes parkam primārā ir pilsētas centra parka funkcija. Proti, tā ir vieta, kur cilvēki gan individuāli, gan ar bērniem vēlas patverties no ikdienas pilsētas kņadas un baudīt mieru, skaidro domē.

Iespēja organizēt tirdziņus bija pašvaldības atbalsts amatniekiem ārkārtas situācijas un Covid-19 pandēmijas laikā. Baltas teltis bija pagaidu risinājums, kas "ilgtermiņā nav atbilstošs UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautā Rīgas vēsturiskā centra teritorijai, it īpaši Vērmanes dārza iespējām un vizuālajam tēlam", skaidro pašvaldība.

Tāpat arī to standarta 3x3 metru telšu izmēri neesot piemērojami tirdzniecības vietu izvietojuma prasībām, jo, ievērojot Rīgas vēsturiskā centra teritorijas telpiskās iespējas un mērogu, domē secināts, ka tirdzniecības vietu aizņemamā platība ir jāsamazina, lai tiktu nodrošināta gājējiem nepieciešamā brīvā zona, nebojājot apstādījumus.

Lai varētu turpināt amatnieku tirdziņus pilsētas centra nozīmīgākajos parkos, Rīgas dome amatnieku tirgus organizatoriem ir piedāvājusi vairākus nosacījumus, lai varētu organizēt tirgošanos. Plašas diskusijas izraisījušais nosacījums ievērot noteiktu krāsas toni nojumēm attiecas tikai uz atsevišķām tirdzniecības teritorijām Rīgas vēsturiskajā centrā – Vērmanes dārzu un Esplanādes parku, kā arī uz Vecrīgu.

Pilsētas arhitektu biroja speciālistu teltīm izvēlētie universālie, pelēcīgie zemes un smilšu toņi, kā uzskata domē, "veido patīkamu un acij tīkamu tirdzniecības vietu risinājumu, kas iekļaujas un pieskaņojas apkārtējai ainavai un atbilst topošām pilsētas dizaina vadlīnijām".

Domē noskaidrots, ka "piedāvātā tirdzniecības vietu aprīkojuma izmaksas nav būtiski augstākas par baltas krāsas analogiem".

Jau tuvākajā laikā tiks izsludināta SIA "Rīgas meži" izsole par īslaicīgās tirdzniecības organizēšanu Vērmanes dārzā, Esplanādes parkā no jūnija līdz septembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!