Foto: Shutterstock

Veselības inspekcija (VI) lūgs prokuratūrai noteikt aizliegumu ārstam imunologam Jevgēņija Ņikiforenko pildīt ārstniecības personas darba pienākumus uz krimināllietas izskatīšanas laiku, līdz tiks noskaidroti visi apstākļi, portālu "Delfi" informēja VI pārstāve Elīna Ermansone.

Kā norāda Ermansone, inspekcija ierosinās administratīvā pārkāpuma procesus lietās, kurās nav iestājies noilgums administratīvās atbildības piemērošanai. Arī par administratīvo pārkāpumu lietas izskatīšanas rezultātiem VI informēs prokuratūru.

Inspekcijā ir uzsākta arī dienesta pārbaude par iestādes publisko komunikāciju, par to, kādā kārtībā plašsaziņas līdzekļi pieprasīja informāciju Ņikiforenko lietā un kādu informāciju inspekcijas darbinieki sniedza, norādīja Ermansone.

Kā sacīja Emansone, VI šobrīd turpina izskatīt tās rīcībā esošās lietas par diviem 2021. gada decembrī saņemtajiem iesniegumiem par ārsta imunologa Jevgēņija Ņikiforenko darbībām.

Tāpat inspekcija aicina atsaukties personas, kas ārstniecības laikā saskārušās ar Ņikiforenko darbībām, kurās apšauba medicīnisku pamatotību. Tostarp VI aicina personas, kurām inspekcija ir sniegusi atbildi līdz 2011. gadam, iesniegt visus lietas materiālus atkārotai izskatīšanai, sūtot pa pastu uz Klijānu ielu 7, LV- 1012 vai uz e pastu vi@vi.gov.lv.

Par saņemtajām sūdzībām inspekcija gatavo atzinumus un lietas materiālus nodos prokuratūrai, kas atkārtoti izskata krimināllietu par Ņikiforenko darbībām, uzsvēra Ermansone.

Jau ziņots, ka veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) pirmdien, 10. janvārī, attālināti tikās ar VI vadītāju Anitu Slokenbergu, lai pārrunātu Veselības inspekcijas (VI) darbu pacientu tiesību aizsardzībā saziņā ar pacientiem un sabiedrību, portālu "Delfi" informēja Pavļuta komunikācijas padomniece Lāsma Bindere.

Vēstīts, ka pēc vairāku sieviešu iesniegumiem par imunologa Ņikiforenko rīcību Valsts policija 2009. gadā uzsāka kriminālprocesu, kas pēc četriem gadiem tika izbeigts un lieta līdz tiesai tā arī nenonāca. Kā vēstīja Latvijas Radio podkāsts "Dokumentārijs", sievietes uzskatīja, ka vizītēs pie šī imunologa piedzīvotais bijusi seksuāla vardarbība un ka viņš veicis savai specialitātei neatbilstošas manipulācijas. Sievietes pārsūdzēja lēmumu vienreiz, bet prokuratūra to atstāja spēkā. Taču pēc podkāstā "Dokumentārijs" publiskotā žurnālistu pētījuma ģenerālprokurors Juris Stukāns nolēmis vēlreiz pārskatīt lietu, pieprasot visus tās materiālus, lai lemtu par to pārbaudi un turpmāko rīcību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!