Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lai informētu sabiedrību par vakcināciju pret Covid-19 šobrīd un plānoto organizāciju rudenī, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) un Nacionālais veselības dienests (NVD) rīkoja preses konferenci, kurā informēja par šiem jautājumiem.

Preses konferencei bija iespējams sekot līdzi portālā "Delfi".

Preses konferencē piedalījās Imunizācijas valsts padomes loceklis, ģimenes ārsts Ainis Dzalbs, SPKC Infekcijas slimību uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītāja Larisa Savrasova, NVD vadošā eksperte veselības aprūpes jautājumos Līga Gaigala.

Kā preses konferencē informēja Dzalbs, šībrīža IVP rekomendācijas 2022. gada rudens sezonai galvenokārt balstās uz pielāgotajām bivalentajām Covid-19 vakcīnām. Plānots, ka tās tiks reģistrētas septembra sākumā un, kad tas būs noticis, varēs informēt sabiedrību arī par konkrētām šo vakcīnu piegādes un saņemšanas iespējām. Kā skaidroja SPKC pārstāve Savrasova, tas nozīmē, ka šo vakcīnu sastāvā kā imunizējošie antigēni izmantoti ne tikai Uhaņas SARS CoV-2 vīrusa varianta spike proteīns, bet arī epidemioloģiski aktuālie SARS CoV-2 vīrusa varianti, piemēram, omikrons.

Tā kā lielākajai daļai Latvijas sabiedrības jau ir pagājuši seši mēneši kopš pēdējās vakcīnas devas saņemšanas, rudenī tiek rekomendēts veikt balstvakcināciju. Dzalbs skaidroja, ka šobrīd to iespējams darīt arī ar oriģinālajām vakcīnām, sevišķi gadījumos, ja tiek plānota kāda operācija vai persona ir riska grupā.

Tāpat viņš uzsvēra, ka pārslimošana ar šobrīd cirkulējošiem Covid-19 vīrusa variantiem nav pielīdzināma vienai vakcīnas devai un pēc izslimošanas vakcināciju var veikt jau pēc mēneša.

Dzalbs skaidroja, ka šobrīd pielāgotās vakcīnas plānotas bērniem no 12 gadu vecuma un pieaugušajiem, bet bērniem no pieciem līdz 11 gadiem tiek izmantotas līdzšinējās oriģinālās vakcīnas.

IVP prioritāri rekomendē otro balstvakcīnu saņemt vidēji smagas vai smagas imūnsupresijas indivīdiem vecumā no pieciem gadiem, sociālās aprūpes centru klientiem un to darbiniekiem, visiem iedzīvotājiem no 65 gadiem, pacientiem ar hroniskām saslimšanām jau no pieciem gadiem, grūtniecēm, veselības aprūpes darbiniekiem.

NVD pārstāve Līga Gaigala informēja, ka līdz šī gada 17. augustam vismaz vienu vakcīnas devu šaņēmuši 71,87% populācijas, savukārt balstvakcīnu saņēmuši 40,98% no pamatvakcināciju noslēgušām personām. Vecumā no 60 gadiem tie ir 54,65% no pamatvakcināciju noslēgušām personām, bet 41,59% no visas populācijas.

Tā kā rudenī liela atbildība vakcinācijas pret Covid-19 veikšanā tiek uzticēta ģimenes ārstiem, Gaigala norādīja, ka tiek plānots arī atbalsts ģimenes ārstu praksēm. Viņa skaidroja, ka no septembra būs pieejams pacientu riska reģistrs, kurā varēs aplūkot aktuālo informāciju par reģistrēto pacientu vakcinācijas statusu, pēdējo vakcīnas saņemšanas datumu, pēdējo pozitīvo Covid-19 testu, kā arī nodrošinās informāciju, ka persona ir atpazīta noteiktai riska grupai pēc noteiktām pazīmēm. Tāpat būs iespējams nodarbināt trešo darbinieku un būs paaugstināti pakalpojumu apmaksas tarifi par bērniem līdz 12 gadu vecumam, senioriem un personām ar hroniskām slimībām.

Viņa sacīja, ka par katru Latvijā veiktu vakcinācijas faktu tiek veidoti digitālie vakcinācijas sertifikāti, tomēr to izmantošanas nepieciešamība Latvijā pašlaik nav noteikta, bet tie varētu būt vajadzīgi ceļojot uz ārvalstīm. Gaigala sacīja, ka digitālajiem sertifikātiem ir tehniskais derīguma termiņš – viens gads. Tas nozīmē, ka pēc gada esošais sertifikāts vairs nav aktīvs un tīmekļa vietnē "covid19sertifikats.lv" automātiski tiks izveidots jauns sertifikāts, kuru var izmantot turpmāk. Kā paskaidroja Gaigala, šādu prasību ES dalībvalstīm nosaka ES regula.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka rudens sākumā gaidāmi jaunumi par omikrona paveidam pielāgotajām vakcīnām, kuru saņemšanai ir pieteikusies arī Latvija, portālam "Delfi" skaidroja VM pārstāvis Oskars Šneiders. Viņš teica, ka sabiedrības vakcināciju šoruden plānos un uzraudzīs SPKC, bet NVD nodrošinās vakcīnu iegādi un līgumu slēgšanu ar vakcinācijas iestādēm.

Vakcinācijas nodrošināšanā pamatā iesaistīs ģimenes ārstus, bet nepieciešamības gadījumā tiks piesaistīti arī citi veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēji, piemēram, izbraukuma vakcinācijai, skaidroja Šneiders.

Kā norādīja Šneiders, līdz šī gada beigām plānots, ka Covid-19 vakcinācija tiek iekļauta kopējā vakcinācijas organizēšanas procesā.

Jau augusta sākumā Imunizācijas valsts padomē (IVP) skaidroja, ka rudens sezonā vakcinācijai pret Covid-19 jāpiemēro sezonālās balstvakcīnas princips. "Gluži kā tas daudzus gadus jau notiek ar gripas vakcīnu – katru sezonu saņemam vienu vīrusam pielāgotu vakcīnas devu", pēc IVP sēdes sacīja padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska.

Viņa arī uzsvēra, ka vairs nav aktuāli skaitīt, cik vakcīnu devas iepriekš ir saņemtas un cik reižu vīruss pārslimots – šoruden jāsaņem jauna vakcīnas deva. Pamatojoties uz šīm IVP rekomendācijām, arī Šneiders pauda, ka vairs netiek izdalīti atsevišķi vakcinācijas vai pārslimošanas fakti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!