Foto: Shutterstock
Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ceturtdien, 19. martā, pulksten 14:30 informē par vadlīnijām attālinātā mācību procesa īstenošanai vispārējās un profesionālajās izglītības iestādēs "Covid-19" krīzes situācijā. Preses konferencei bija iespējams sekot līdz tiešraidē portālā "Delfi".

Aktuālo informāciju sniedza IZM parlamentārais sekretārs Reinis Znotiņš, Valsts izglītības satura centra (VISC) vadītājs Guntars Catlaks un Ogres 1. vidusskolas direktors Igors Grigorjevs.

Preses konferencē tika sniegti arī ieteikumi vecākiem, kā atbalstīt bērnus, mācoties attālināti. Kā norāda IZM, vadlīnijas ietver būtiskākos ieteikumus skolām un skolotājiem sekmīga mācību procesa nodrošināšanai attālināti.

Vadlīnijās ietverti arī vairāki piemēri, kā attālināto mācību pieeju, iekļaujot procesa aprakstu, tehnoloģisko risinājumu un pedagoga nozīmīgākos pienākumus, plāno organizēt atsevišķas skolas. Vadlīnijas ceturtdien publicētas IZM mājas lapā.

Tāpat, atsaucoties IZM aicinājumam, mobilo pakalpojumu operators "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) un uzņēmums "Bite Latvija" gatavi piedāvāt kopumā vairāk nekā 5000 viedierīces, lai skolēniem, kuriem šādu tehnoloģiju nav, būtu iespējams piedalīties attālinātajā mācību procesā.

Rezultātā LMT gatavs piedāvāt skolēniem 2266 viedierīces, savukārt "Bite Latvija" – 3000 viedierīces. Abi operatori nodrošina šīm iekārtām arī bezmaksas zvanu un interneta pieslēgumu, piebilst IZM. Ministrija aicina arī citus potenciālos partnerus pieteikties līdzdalībai skolēnu attālinātā mācību procesa nodrošināšanā.

Jau vēstīts, ka ceturtdien, 19. martā, izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) piedalījās divās video diskusijās, skolotājiem un bērnu vecākiem stāstot par to, kā pēc skolēnu brīvlaika tiks organizēts mācību process.

Video diskusija skolotājiem ar izglītības un zinātnes ministri skatāma šeit:

Video diskusija vecākiem ar izglītības un zinātnes ministri skatāma šeit:

Trešdien, 18. martā, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē par izglītības iestāžu darbu ārkārtējā situācijā deputāti uzklausīja ministriju un dažādu iestāžu pārstāvjus. Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) detalizēti atbildēja uz deputātu jautājumiem par aktuālo situāciju visos izglītības sistēmas posmos.

Ministre pastāstīja, ka šonedēļ, kamēr brīvlaiks, vispārizglītojošās skolas saziņā ar ministriju un atbildīgajām iestādēm gatavojas mācību procesam attālināti. Tiek domāts par to, lai nebūtu pārrāvumu tehnoloģisku iemeslu dēļ, ja vienlaikus tiešsaistē notiek pārāk daudz pasākumu, tāpēc skolām ieteikts vienā platformā vienlaikus ne vairāk kā diviem skolotājiem vadīt stundas tiešsaistē.

Otrdien, 17. martā, raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" Šuplinska sacīja, ka patlaban tehnisku iespēju mācīties attālināti nav aptuveni 3% jeb 5000 Latvijas skolēnu, kam mājas nav pieejami nedz datori, nedz viedierīces. Tāpat Latvijā ir astoņas skolas, kas šobrīd tehniski nespēj nodrošināt saviem audzēkņiem attālinātas mācības, jo nelieto nevienu no digitālajiem rīkiem. Tās tagad mudinātas šīs nedēļas laikā kādu no rīkiem ieviest.

Viņa teica, ka patlaban ministrija aktīvi risina sarunas ar "Latvijas Mobilo telefonu", kas varētu nodrošināt skolēnus ar planšetdatoriem – tie šiem skolēniem varētu tikt piešķirti ārkārtas situācijas laiku, kurš patlaban noteikts līdz šā gada 14. aprīlim. "Runa ir par 2000 planšetdatoru," sacīja Šuplinska.

IZM divas nedēļas pēc mācību atsākšanās izglītības iestādēs uzraudzīs, kā tiek īstenots attālinātas mācīšanās process, līdz ar to netiek izslēgta iespēja, ka pēc tam var tikt lemts par brīvlaika pagarināšanu.

Visu "Delfi TV ar Jāni Domburu" raidījumu, kurā izglītības un zinātnes ministre Šuplinska, Calaks un Izglītības kvalitātes valsts dienesta Uzraudzības departamenta vadītājs Juris Zīvarts, var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!