Foto: LETA
Trešdien, 6. oktobrī, norisinājās attālināta preses konference, kurā iedzīvotāji tika informēti par Covid-19 balstvakcīnas jeb 3. devas saņemšanas uzsākšanu iedzīvotājiem vecumā no 65 gadiem, veselības aprūpes nozares darbiniekiem un pieaugušo sociālo aprūpes centru un pansionātu klientiem. Preses konferencei bija iespējams sekot līdzi portālā "Delfi".

Preses konferencē piedalījās Imunizācijas valsts padomes (IVP) priekšsēdētāja, profesore Dace Zavadska, Nacionālā veselības dienesta (NVD) Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja Eva Juhņēviča, kā arī Labklājības ministrijas sociālo pakalpojumu departamenta direktors Aldis Dūdiņš.

Preses konferencē Zavadska uzsvēra, ka vismaz pagaidām visiem iedzīvotājiem balstvakcinācija nav nepieciešama. Viņa arī akcentēja, ka dati liecina vien to, ka tāda ir rekomendējama personām pēc 65 gadu vecuma, veselības un sociālās aprūpes centru, pansionātu klientiem, kā arī personām ar augstu imūnspresijas līmeni.

Tāpat IVP vadītāja norādīja, ka nevajag paļauties uz antivielu testiem, jo tie neuzrāda patieso imunitātes līmeni. Viņa gan atzina, ka, iespējams, personām, kuras vakcinētas ar "Janssen" vakcīnu, būs nepieciešama arī otrā deva. Savukārt "Moderna" vakcīnai pētījumi pagaidām neuzrāda nepieciešamību pēc trešās jeb balstvakcīnas.

Turpretim Juhņēviča informēja, ka personas pēc 65 gadu vecuma, kurām būs rekomendēta balstvakcīna, saņems īsziņu, aicinot to iegūt.

Septembra sākumā Ministru kabinets nolēma sākotnēji trešo vakcīnas devu paredzēt tikai personām ar slimības vai terapijas izraisītu augstu imūnsupresijas stāvokli.

Savukārt Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) ir sākusi vērtēt pieteikumu uzņēmuma "Moderna" izstrādātās vakcīnas pret Covid-19 balstvakcinācijas devas lietošanai vismaz sešus mēnešus pēc otrās devas bērniem no 12 gadu vecuma un pieaugušajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!