No Rīgas mēra amata atstādinātais Nils Ušakovs (S) tiesvedību ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Juri Pūci (A/P) sola apmaksāt par saviem līdzekļiem, piektdien, 5. aprīlī, žurnālistiem pavēstīja Ušakovs.

Šobrīd top pieteikums, ko iesniegt tiesā. Ušakovs savu atstādināšanu solīja apstrīdēt likumā noteiktajā termiņā, proti, 30 dienās.

"Nekas būtiski jauns rīkojumā nebija. Mēs zinām, kas ir sagatavots. Lasījām naktī, lasījām no rīta. Ir pieslēgti advokāti. Esam pārliecināti, ka šo tiesu uzvarēsim," teica mērs, atsakoties norādīt, kas aizstāvēs viņa intereses tiesā.

Ušakovs teica, ka advokātu darbu apmaksās ar saviem līdzekļiem. "Mēs esam liecinieki vienreizējam politiskajam šovam," pauda Ušakovs, piebilstot, ka Rīgas domes zākāšana ir izdevīga koalīcijas partijām.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) rīkojumā paustos argumentus Ušakovs neuzskata par pamatotiem. Viņaprāt, tie nav tapuši juristu kabinetos, bet gan, iespējams, Taureņu pirtī. Ministrijas sagatavoto rīkojumu Ušakovs pielīdzināja bērnudārza audzēkņu līmenim atbilstošam.

Atstādinātais mērs norādīja, ka viņš joprojām turpinās strādāt savā kabinetā. Darbu turpinās arī viņa biroja darbinieki. Taču mēra pienākumu pildīšanu uzņemsies Oļegs Burovs (GKR).

Burovs turpmāk būs atbildīgs par pašvaldības funkciju izpildi Finanšu departamentā, Īpašuma departamentā, Mājokļu un vides departamentā, Izglītības, kultūras un sporta departamentā. Bet Baraņņiks būs atbildīgs par pašvaldības funkciju izpildi Pilsētas attīstības departamentā, Rīgas pilsētas būvvaldē, Satiksmes departamentā un Labklājības departamentā.

"Pašvaldība šādi funkcionēs līdz brīdim, kad beigsies tracis ar Eiropas Parlamenta vēlēšanām. Tad šī komanda lems par nākotni un turpmāko darba organizāciju, tostarp mēru un vicemēru," nākotni aprakstīja Ušakovs. Tiem rīdziniekiem, kuri uzskata, ka viņš bēg uz Eiropas parlamentu, Ušakovs iesaka parunāt ar "Saskaņas" vēlētājiem.

Burovs un Baraņņiks pievienojās Ušakova paustajam viedoklim, ka Pūces izdotais rīkojums ir politisks, vāji sagatavots un prettiesisks.

"Protams, ka neesam ideāli, pieļaujam kļūdas. Taču pēdējo pusgadu runājot par politiskajām bedrēm, mēs aizmirstam, ka Ušakova kungs pie varas ir 10 gadus. (..) Aizmirstam par visiem paveiktajiem darbiem. Esam pie tā pieraduši un uzskatām, ka tas ir normāli," teica Burovs, piebilstot, ka mēģinās mazināt politizāciju Rīgas domē.

Baraņņiks teica, ka Ušakova vadībā Rīgas dome paveikusi daudzus labus darbus. "Neviens nav svēts, bija kļūdas, bija lietas, kam mazāk veltījām uzmanību," norādīja mēra vietnieks Baraņņiks.

Vēstīts, ka piektdien oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" tika publicēts Pūces rīkojums par Ušakova atstādināšanu no Rīgas mēra amata.

Ušakovam ir 30 dienas vērsties tiesā ar iesniegumu par VARAM rīkojuma atcelšanu. Ja mērs šīs tiesības neizmantos, viņš pēc 30 dienu termiņa izbeigšanās uzskatāms par atlaistu. Ja tiesa noraida domes priekšsēdētāja iesniegumu, domes priekšsēdētājs uzskatāms par atlaistu ar dienu, kad stājas spēkā tiesas spriedums.

Ja ar tiesas spriedumu VARAM rīkojumu atcels, Ušakovs par laika posmu, kurā viņš bija atstādināts no amata pienākumu pildīšanas, saņems domes priekšsēdētāja mēnešalgu.

Likums arīdzan liedz atlaistu domes priekšsēdētāju atkārtoti ievēlēt par tā paša sasaukuma priekšsēdētāju. Taču ministra izdotais rīkojums neliedz Ušakovam strādāt par Rīgas domes ierindas deputātu.

Ušakovs maijā kandidēs Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Ja viņu ievēlēs, rīkojuma atcelšana neliks Ušakovam atgriezties Rīgas mēra amatā.

Rīgas domes vadību pēc Ušakova oficiālas atstādināšanas pārņems abi viņa vietnieki –Burovs un Baraņņiks. Burovs iepriekš atklāja, ka līdz jauna mēra ievēlēšanai viņš pildīs šī amata nestos pienākumus.

Pūce norādīja, ka Ušakovu nevarēja neatstādināt, jo viņa nodarītais kaitējums varēja izveidot nihilistisku attieksmi pret tiesiskumu. Pūce pamatoja, ka rīkojumu par Ušakova atstādināšanu izdevis, jo juridiskajā pārbaudē konstatēti konkrēti mēra, nevis visas Rīgas domes izdarīti likumpārkāpumi.

Savu lēmumu Pūce nodēvēja par preventīvu pasākumu, kas ļauj novērst turpmākus pārkāpumus, kā arī parādīs citām personām, ka likumu pārkāpšana pašvaldībās nav pieļaujama. Ministrs piebilda, ka uzraudzīs arī citas pašvaldības un sniegs tām ieteikumus likumu ievērošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!