Foto: LETA
Kārlis Dambrāns svētdien "iebāza degunu" vakcinācijas autobusā un teica: "Man ir pieci mēneši pēc astras – vai jūs man varat šodien iedot būsteri?" Viņam atbildēja: "Jā, varam!" Taču Jānim Zariņam, kuram potēšanās vēsture bija līdzīga, pirmdien vakcinācijas autobusā trešo poti atteica, jo "vēl nepagāja seši mēneši kopš otrās potes".

Kam un kad šobrīd pienākas balstvakcinācijas deva jeb tā saucamā trešā pote, ņemot vērā jaunākās Imunizācijas valsts padomes (IVP) rekomedācijas, kas stāsies spēkā ceturtdien, 2. decembrī, skaidro portāls "Delfi".

Dažādu nejaušu sakritību rezultātā Kārli sasniedza informācija, ka "vakcīnbusos" pie trešās potes, iespējams, varētu tikt ātrāk nekā citur. Viņš zinājis, ka Nacionālā veselības dienesta (NVD) mājaslapā pieejamajā vakcinācijas rokasgrāmatā norādīts: "IVP rekomendē, ka racionālas resursu plānošanas nolūkā izbraukuma vakcinācijās, t.sk. SAC, balstvakcinācijas deva pēc iepriekš divām saņemtām "Vaxzevria" devām tiktu ievadīta pēc 5-6 mēnešiem".

"Tas ir viss, kas man bija vajadzīgs, lai skrietu pēc potes. Es gan biju atlicis šo procesu uz pirmdienu vai vēlāku dienu, bet pavisam nejauši gadījās svētdien būt pie zoodārza, kur arī atradās vakcinācijas autobuss. Sapratu, ka jāmēģina," saka Kārlis. Viņš pie "būstera" tika svētdien, tāpēc prāto, ka cerības "izsprukt no nejēdzīgā vīrusa" augušas.

Ar savu pieredzi viņš dalījās arī sociālajos medijos. "Īsā pamācība, kā tikt pie būstera" sasniedza vairākus cilvēkus, kuri pēcāk devās uz vietējiem vakcīnbusiem. Taču iznākums kā kuram – cits pie potes tika, citu atraidīja.

Pie "būstera" netika Jānis, kurš portālam "Delfi" stāstīja, ka pirmdien, braucot savās ikdienas gaitās, piestāja pie vakcinācijas autobusa Pārdaugavā: "Rindā bija divi cilvēki, tāpēc nolēmu pamēģināt. Kad pienāca kārta, mani uzaicināja iekāpt – izstāstīju, ka esmu dzirdējis par šīm vadlīnijām un ka vēlos saņemt trešo poti divas nedēļas pirms sava sešu mēnešu termiņa. Man atbildēja, ka viņiem rekomendācijas ir seši mēneši un poti nevar dot. Parādīja arī A4 formāta lapu, kur tas rakstīts."

Kā portālam "Delfi" norādīja NVD Vakcinācijas procesa koordinācijas speciāliste Zaiga Barvida, augstāk minētā rekomendācija bija attiecināta gan uz izbraukuma vakcināciju sociālās aprūpes centros, gan izbraukuma vakcināciju attālos pagastos, kur cilvēkiem nokļūšana līdz vakcinācijas kabinetam vai punktam nav tik ērta. Viņa gan piebilda, ka vakcīnbusos šādi gadījumi, kad saņēma trešo devu piecus mēnešus pēc vakcinācijas kursa noslēgšanas ar "AstraZaneca", bija reti.

180 dienas vai seši mēneši

Portālam "Delfi" zināms, ka trešo Covi-19 poti atteica arī kādam aptuveni 60 gadus vecam kungam vakcinācijas centrā. Atteikumu pamatoja ar to, ka kopš otrās potes nav pagājuši seši mēneši.

Neskaidrības radīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) sociālā medija "Twitter" iepriekš publicētā informācija, ka trešo poti drīkst saņemt pēc 180 dienām.

Arī NVD mājaslapā rakstīts "Balstvakcinācija veicama ne ātrāk kā 6 mēnešus (180 dienas)". Kunga gadījumā 180 dienas jau bija pagājušas, taču precīzi seši mēneši vēl nē. Vakcinācijas centru viņš atstāja bez "būstera".

Barvida paskaidroja, ka vakcinācijas pakalpojuma sniedzējiem saistošs dokuments ir vakcinācijas rokasgrāmata, kurā līdz 1. decembrim (ieskaitot) rakstīts, ka "IVP rekomendē balstvakcināciju jeb 3. devu, kad pagājuši vismaz 6 mēneši pēc 2. devas saņemšanas primārajā kursā ar "Vaxzevria" (iepriekš – "AstraZeneca Covid-19 Vaccine"), "Comirnaty" vai "Spikevax"".

Vakcinācijas procesa koordinācijas speciāliste paskaidroja, ka vakcinācijas pakalpojuma sniedzēji ievēro rokasgrāmatā minētās vadlīnijas. Šobrīd gan tiekot meklēts risinājums situācijām, kad iedzīvotājs vēlas saņemt balstvakcīnas arī ar dažu dienu intervālu pirms noteiktajiem termiņiem.

Kā otrdien Ministru kabineta preses konferencē atzina veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), arī viņu sasniedza ziņas un sūdzības, ka ir bijuši gadījumi, kad cilvēki vērsās pēc balstvakcinācjias dažas dienas pirms sešiem mēnešiem un viņiem poti atteica.

"Šādos gadījumos mēs turpināsim skaidrot un runāt ar pakalpojuma sniedzējiem, ka ir nepieciešams nākt pretī cilvēkiem un ievērot zināmu elastību," teica ministrs.

Jaunas rekomendācijas

Kā portālam "Delfi" pauda Barvida, no ceturtdienas, 2. decembra, spēkā stāsies jaunākās Imunizācijas valsts padomes (IVP) rekomendācijas attiecībā uz balstvakcināciju.

Jau vēstīts, ka līdz 29. novembrim balstvakcināciju bija saņēmušas 66 376 personas, liecina NVD apkopotā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!