Foto: AP/Scanpix
Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga lūdz Saeimā pašlaik skatītajos likuma grozījumos precizēt eksprezidenta mantiniekiem atvēlēto laiku valsts dzīvokļa atstāšanai pēc bijušā Valsts prezidenta aiziešanas mūžībā.

Vēstulē Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājai Ilmai Čepānei (V) eksprezidente atsaucas uz pašlaik Saeimā trešajā lasījumā skatītajiem grozījumiem likumā "Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu". Izmaiņas likumā paredz, ka pēc bijušā prezidenta nāves viņam lietošanā piešķirto valsts dzīvokli ne ilgāk par vienu gadu varēs lietot viņu pārdzīvojušais laulātais. Šis laiks ir nepieciešams, lai pārdzīvojušais dzīvesbiedrs varētu sagādāt un pārcelties uz citu dzīvesvietu ar visu iedzīvi, norāda Vīķe-Freiberga.

"Vēlos vērst jūsu uzmanību uz jautājumu, kas notiek situācijā, ja bijušais Valsts prezidents pārdzīvo savu dzīvesbiedru, cik ilgs laiks tiek atvēlēts bijušā prezidenta mantiniekiem - bērniem un mazbērniem - pēc viņa nāves, lai atbrīvotu dzīvokli, jo tāpat nepieciešams laiks, lai atrastu mitekli un atbrīvotu valsts dzīvokli no mantojuma - grāmatām, mēbelēm un citiem priekšmetiem. Lūdzu to precizēt likuma tekstā," vēstulē raksta bijusī prezidente.

Kā ziņots, Saeimas deputāti otrajā lasījumā atbalstījuši grozījumu projektu likumā "Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu", kas paredz atteikties no eksprezidentu nodrošināšanas ar dzīvokli pēc prezidentūras.

Likumprojektā, ko Saeimā iesniedzis Valsts prezidents Andris Bērziņš, kā kompensējošs mehānisms piedāvāts palielināt bijušā prezidenta ikmēneša pensiju, kas dotu iespēju brīvi izvēlēties sev mājokli. Eksprezidenta ikmēneša pensiju plānots palielināt no līdzšinējiem 50% līdz 85% no Valsts prezidenta mēneša atalgojuma. Paredzēts, ka bijušajam prezidentam būs iespēja no pensijas atteikties.

Ņemot vērā tiesiskās paļāvības principu, sociālo garantiju izmaiņas - dzīvokļa nepiešķiršana un pensijas palielināšana - neattieksies uz līdzšinējiem eksprezidentiem.

Par grozījumu projektu Saeimai vēl būs jābalso trešajā, galīgajā, lasījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!