Foto: LETA

Diezin vai vakantajā Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītāja vietnieka amatā tiks virzīts tāds kandidāts, ko ”silti ieteiks” politiķi, tā par sekmēm potenciālā FKTK vadītāja šefa vietnieka meklējumos žurnālistiem noteica finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Viņš pauda šaubas, vai viņam kopā ar Latvijas Bankas (LB) prezidentu Ilmāru Rimšēviču jau šogad izdosies atrast piemērotu kandidātu FKTK vadītāja vietnieka amatam. Patlaban aizņemtības dēļ citos darbos, piemēram, 2013.gada budžeta pieņemšanā, trūkst laika pilnvērtīgāk pievērsties šim jautājumam. Turklāt, līdzvērtīgu kandidātu iepriekš virzītajam Jānim Brazovskim, kura pārvēlēšanu FKTK vadītāja vietnieka amatā Saeimas deputātu vairākums balsojumā izgāza, būs ļoti grūti atrast.

Ministrs atzina, ka otrdien ticies ar LB prezidentu Rimšēviču, ar kuru pārrunāts arī jautājums par FKTK vadītāja vietnieku. Tiesa, konkrētas personālijas vakantajam amatam sarunas laikā neesot apspriestas. Finanšu ministrs gan atturējās prognozēt to, kur varētu meklēt piemērotu kandidātu šim amatam, jo šajā jautājumā ir jāņem vērā vairāki aspekti, piemēram, to, vai cilvēkam nav interešu konflikta, kā arī tas, ka cilvēki īpaši ”neraujas” uz šo amatu.

Finanšu ministrs gan izteica šaubas, ka FKTK vadītāja vietnieka amatā varētu virzīt bijušo Krājbankas vadītāju Andri Nātriņu, kuru šajā amatā vēloties redzēt koalīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA). Pēc Vilka teiktā, politiķi pagaidām ”sarakstu” ar potenciālajiem kandidātiem FKTK vadītāja vietnieka amatam nav iesnieguši. Taču "diez vai mēs atbalstīsim kādu, kuru mums politiķi silti ieteiks", teica ministrs, gan pieļaujot, ka šāds ”saraksts” no politiķiem būs.

Jau vēstīts, ka Saeima pagājušajā nedēļā FKTK vadītāja vietnieka amatā uz trešo termiņu nepārvēlēja finanšu ministra un LB prezidenta virzīto Brazovski. Pret viņu amatā FKTK balsoja NA, neatkarīgie deputāti, kā arī daļa ”Saskaņas centra” deputātu un Iveta Grigule no Zaļo un Zemnieku savienības. Deputāti, kuri vairs nevēlējās redzēt Brazovski FKTK vadītāja vietnieka amatā, vainoja viņu piedzīvotajās banku sistēmas problēmās, apšaubot arī maksātnespējīgās ”Krājbankas” darījumu likumību pēc tās darbības apturēšanas.

Brazovskis kā FKTK pārstāvis bija "Krājbankas" pilnvarnieku grupas vadītājs. Viņš FKTK vadītāja vietnieka amatā strādāja kopš 2000.gada 26.oktobra. Iepriekš viņš darbojās LB tad, kad kredītiestāžu pārraudzība bija Centrālās bankas pārziņā. Brazovskis Latvijas Universitātē ieguvis jurista izglītību. Brazovska pilnvaras FKTK priekšsēdētāja vietnieka amatā beidzās 26.oktobrī. Līdz jauna kandidāta izvirzīšanai un apstiprināšanai FKTK padome strādās četru, nevis piecu padomes locekļu sastāvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!