Foto: Raimonds Rudzāts/ Delfi
Pagājušā gada 20. septembrī kādā pamestā ēkā Dobelē tika atrasts 55 gadus veca vīrieša līķis. Divas dienas vēlāk aizdomās par slepkavību Valsts policija aizturēja četras personas. Trīs no tām – tobrīd nepilngadīgi bērnunama "Lejasstrazdi" audzēkņi, 15–17 gadus veci. Banda vietējiem bija jau zināma, nonākusi arī policijas redzeslokā. Izmeklēšanas gaitā vienu no jauniešiem atbrīvoja, jo apstiprinājās, ka slepkavības izdarīšanas brīdī viņš nav atradies notikuma vietā. Pirms dažām nedēļām sasniedzis pilngadību un palēnām mēģinās uzsākt pieaugušā dzīvi. Pārējie divi joprojām atrodas ieslodzījumā. Detalizētākus komentārus Valsts policija nesniedz, jo iesaistīti nepilngadīgie.

Nav zināms motīvs. Taču ir nojaušami slepkavības palaidējmehānismi, kurus min jauniešiem pietuvinātie. Pirmais: bērnunamam tolaik nebija direktora, puiši sajutās brīvi. Otrais: puiši nāk no "Naukšēniem", Latvijā vienīgās sociālās korekcijas iestādes, kuru likvidēja 2022. gada jūlijā. Tad arī abi sāka dzīvot bērnunamā "Lejasstrazdi". No tās dienas tuvējo ciematu dzīve izmainījusies – tiekot izpostīti mazdārziņi, dzīvokļu logos lidojot akmeņi. Netālajā Gardenē veikalniece pat nakšņo veikalā. Policija reģistrēja notikumus, taču puišus apstādināt un izmainīt nespēja neviens atbildīgais. Kāpēc?

Vietējie pie vandalisma jau pieraduši

Lejasstrazdi ir neliels ciemats sešu kilometru attālumā no Dobeles. Ikdienā tās ir mājas gandrīz 400 cilvēkiem. Ciemats izskatās ļoti vienmuļi – ir bibliotēka, veikals, bērnudārzs. Medpunkts darbojas pirmdienās, trešdienās un piektdienās. Vietējais draudzes nams no ārpuses demonstrē tik depresīvas aprises, ka gribot negribot prātā nāk alegorija par "Dieva pamestu nostūri".

Bibliotēkas durvīs manāmi divi caurumi, kas līdzinās šāvienu pēdām. Bibliotekāre stāsta, ka tos izdedzinājuši bērnunama jaunieši. Viņa vērš uzmanību arī uz pastkastīti, kura divu nedēļu intervālā uzlauzta trīs reizes. Grāmatas lasīt jaunieši nenāk. "Viņi reizēm 10–15 minūtes paārdās pie datoriem un aiziet," viņa novērojusi. Bibliotēkas ierastā klientūra ir pensionētas sievietes. Tikai pieciem Lejasstrazdu vīriešiem ir noformēta lasītāja kartīte. Literatūras mīļotāji iecienījuši rakstnieces Daces Judinas kriminālromānus, kuri aizņem veselu plauktu pie loga.

Bibliotekāre rāda uz sapostītām medpunkta ārdurvīm. Tajās jaunieši mēģinājuši ielauzties dienā, kad medpunkts nestrādā. Nesekmīgi. Ieradusies arī policija, fiksējusi notikušo.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!