Foto: LETA

Labklājības ministrijas iecere par pārcelšanās pabalsti nav atbalstāma, uzskata nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK valdes loceklis Jānis Dombrava.

Paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem viņš norāda, ka šāda ministrijas iniciatīva ir neizprotama, jo tā veicinās tālāku Latvijas reģionu depopulāciju. "Nacionālā apvienība aicina Labklājības ministriju turpmākajā darbā strādāt pie pasākumiem, kuri veicinātu reģionu apdzīvotību un attīstību, jo mūsu valsts pamats nav lielās pilsētas, bet gan mazpilsetas un lauki," uzsver Dombrava.

Politiķis skaidro, ka tieši cilvēks ir tas, kurš var ekonomiski neaktīvu zonu padarīt par aktīvu, radīt darba vietas un veicināt kultūras dzīves uzplaukumu. Savukārt iecere par pārcelšanas pabalstiem ir "pašos pamatos nepareiza rīcība, ja valsts institūcija vēlas stimulēt politiku, kas ir vērsta uz iedzīvotāju depopulāciju Latvijas reģionos". Šāda politika var kalpot tikai ārvalstnieku interesēs, kuri vēlas izpirkt Latvijas laukus un mežus, bet šāda rīcība nav latviešu tautas interesēs, akcentē Saeimas deputāts.

Viņš piebilst, ka Latvijas lauki un mazpilsētas tradicionāli ir bijuši latviešu tautas, tās kultūras un attīstības balsts, kas nepārdomātas reģionālās politikas rezultātā tika grauts. Latvijas lauku novados un mazpilsētās esot labāk saglabājusies latviskā vide un arī latviešu īpatsvars tur ir daudz lielāks nekā lielpilsētās, argumentē politiķis. Tāpēc ir jāpieliek visas pūles, lai cilvēki neaizbrauktu un atgrieztos laukos, veidotu ģimenes un attīstītu uzņēmējdarbību, uzskata Dombrava.

Lai cilvēki atgrieztos laukos esot nepieciešami vairāki priekšnosacījumi - pieejamas izglītības iestādes, medicīnas pakalpojumi, sociālā palīdzība, attīstīta infrastruktūra un ekonomiskā aktivitāte, akcentē parlamentārietis.

Bezdarbniekiem, kuri no ekonomiski neaktīviem reģioniem ir gatavi pārcelties tuvāk darbavietām, no nākamā gada varētu piešķirt finansiālu atbalstu transporta izmaksu vai pārcelšanās izmaksu segšanai, iepriekš informēja Labklājības ministrijas (LM) Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brīvmane.

Savukārt Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētāja vecākais padomnieks Māris Pūķis uzskata, ka LM ieceres par pārcelšanās pabalstu ieviešanu bezdarbniekiem īstenošana būs nāve Latvijai.

Sarunā Pūķis to salīdzināja ar genocīdu, jo šādi pabalsti veicinās vēl lielāku depopulāciju. Proti, veicinot iedzīvotāju pārcelšanos no lauku rajoniem uz pilsētām, laukos vairs nepalikšot neviena cilvēka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!