Foto: LETA

Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK uzskata, ka "Vienotības" piedāvātais valdības koalīcijas modelis "2+2" vairs nav reāls, jo "Saskaņas centrs" sevi pats ir izslēdzis no spēles, tāpēc šobrīd var sākt runāt par trīs partiju nacionālo koalīciju – "Vienotība", Zatlera reforma partiju (ZRP) un VL-TB/LNNK.

Par to pēc VL-TB/LNNK valdes sēdes žurnālistiem pastāstīja valdes priekšsēdētājs Raivis Dzintars. "Esam priecīgi, ka rīta sarunas ir izslēgušas iespēju īstenot modeli "2+2"," sacīja Dzintars, norādot, ka tas kļuvis skaidrs pēc SC paziņojuma, ka tas nevarēs atbalstīt valdību bez SC ministriem.

SC līderis un Rīgas mērs Nils Ušakovs, komentējot Nacionālās apvienības paziņoto, portālam "Delfi" pavēstīja: "Es apbrīnoju VL-TB/LNNK gaišreģu iemaņas, mēģinot prognozēt citu partiju lēmumus, bet es ieteiktu saglabāt vēsu prātu un turpināt domāt valstiski, veicot sarunas par koalīcijas veidošanu."

Gan Dzintars, gan Nacionālās apvienības premjera amata kandidāts Gaidis Bērziņš uzsvēra, ka viņi neredz iemeslus, kāpēc trīs spēku "nacionālā tiesiskuma koalīcija" nevarētu tikt izveidota. Dzintars arī uzsvēra, ka no ZRP nevienā sarunā nav izskanējis, ka partijai šāda koalīcija nebūtu pieņemama.

Nacionālās apvienības līderi uzsvēra, ka VL-TB/LNNK dara visu, lai šāda trīs partiju valdība tiktu izveidota. VL-TB/LNNK valde ceturtdien arī izskatīja ZRP un "Vienotības" iesniegtos dokumentus par principiem valdības veidošanā. Dzintars atzina, ka tajos esot "daudz atbalstāmu un vērtīgu lietu", taču ir arī atsevišķi punkti, kur partiju viedokļos ir atšķirības, tāpēc par tiem būtu nepieciešama padziļinātāka diskusija.

VL-TB/LNNK līderi arī atzina, ka vienīga partijas novilktā "sarkanā līnija" pirms vēlēšanām bija pret sadarbību ar SC, tomēr uzsvēra, ka par citiem koalīcijas modeļiem, piemēriem, "Vienotības", ZZS un Nacionālās apvienības mazākuma valdību, šobrīd runāt neesot nekāda pamata, jo optimālākā esot "nacionālā tiesiskuma koalīcija".

Savukārt Bērziņš atgādināja, ka ZRP arī iepriekš solīja valdē izskatīt Nacionālās apvienības piedāvātos valdības veidošanas astoņus pamatprincipus, un pieļāva, ka tas notiks jau ceturtdien.

Portāls "Delfi" arī noskaidroja, ka iepriekš paredzētās "Vienotības" un ZRP paredzētas divpusējas sarunas ceturtdien pēcpusdienā tomēr nenotiks, un tiek pieļauts, ka abi spēki tiksies vien piektdien.

Jau ziņots, ka ZRP valde naktī uz sestdienu, 1.oktobri, pēc daudzu stundu garas sēdes nolēma, ka jāveido plaša koalīcija no ZRP, "Vienotības" un "Saskaņas centra" (SC), un aicināja šīs koalīcijas vadīšanu uzņemties pašreizējam premjeram Valdim Dombrovskim (V).

Lai arī vairāki ZRP nākamie Saeimas deputāti nav slēpuši izbrīnu vai pat noraidošu attieksmi pret SC ņemšanu nākamajā valdībā, partijas vadība svētdienas vakarā izplatīja paziņojumu, kurā apgalvo, ka visi no partijas Saeimā ievēlētie atbalstot koalīcijas veidošanu ar SC.

"Vienotība" koalīcijas veidošanai ar SC nepiekrīt un aicināja koalīciju veidot ar nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"-TB/LNNK (VL-TB/LNNK). Tomēr pie šādiem pretējiem viedokļiem koalīcijas sarunas iestrēga un ZRP ar "Vienotību" pamatīgi sastrīdējās.

Kā iespējamu risinājumu "Vienotība" vispirms piedāvāja veidot "varavīksnes" valdību no visiem Saeimā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem, bet pēc tam nāca piedāvājums veidot "nacionālās saliedēšanās koalīciju" no četriem partneriem, opozīcijā atstājot tikai Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), ar kuru negrib sadarboties ZRP.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!