Foto: LETA

Latvijas Ugunsdzēsēju arodbiedrība iniciējusi parakstu vākšanu platformā "manabalss.lv", lai nepieļautu atsevišķu Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) posteņu pagaidu slēgšanu, portāls "Delfi" uzzināja arodbiedrībā. Savukārt VUGD sniegtā informācija liecina, ka atsevišķu posteņu darbību pagaidām plānots apturēt personāla trūkuma dēļ.

Arodbiedrība norādījusi, ka "uzskata par neiespējamu noskatīties, kā Latvijas iedzīvotāji tiek pakļauti riskiem", tāpēc izveidota parakstu vākšanas iniciatīva lai ikvienam dotu iespēju apliecināt, ka iekšējā drošība ir svarīga.

VUGD esot izdevis rīkojumu par atsevišķu ugunsdzēsības posteņu pagaidu aizvēršanu, kas nozīmē, ka uz kādu laiku atsevišķās Latvijas pilsētās nebūs ugunsdzēsēju. "Tas, savukārt, nozīmē, ka nepieļaujamam riskam pakļauti būs gan mūsu valsts iedzīvotāji, gan arī tūristi, iebraucēji," bažījas arodbiedrība.

Iniciatīvā, kas ievietota "Manabalss.lv", norādīts, ka arodbiedrības rīcībā ir nonākusi informācija, kas rada satraukumu gan par iedzīvotāju drošību, gan par VUGD darbinieku un arodbiedrības biedru tiesībām.

"Saskaņā ar VUGD šā gada 7. oktobra rīkojuma Nr. 22-1/2468 7. punktu, lai saglabātu dzīvības glābšanas spējas teritoriālo struktūrvienību daļās, ir pieļaujama posteņu pagaidu darbības apturēšana vai resursu pārdislokācija," raksta arodbiedrība, uzsverot, ka "šāda situācija ir nepārprotami izveidojusies darbinieku trūkuma rezultātā".

"Par krīzi šajā nozarē tika brīdināts jau labu laiku iepriekš, tomēr valdība un VUGD neatrada nekādu risinājumu ugunsdzēsēju-glābēju trūkumam, lai tiktu turpināta galvenā VUGD funkcija – cilvēku dzīvības glābšana. VUGD uzsāktās sarunas valdībā ir bijušas neveiksmīgas, un rezultātā ir zaudēts laiks, kā arī speciālisti," norādījuši parakstu vākšanas iniciatīvas autori.

"Tāpēc arodbiedrība, cerībā uz efektīvu dialogu un sadarbību, vēlas iesaistīties, lai, kopīgiem spēkiem un abpusēji sadarbojoties ar valsts iekšlietu struktūrām un institūcijām, nekavējoties tiktu meklēts un rasts risinājums – krīzes finansējums ugunsdzēsēju posteņu saglabāšanai tūlīt un atbilstīga finansējuma piešķiršana nākamajā budžetā. Riskēt ar cilvēku dzīvībām nav pieļaujams, un valstij svarīgu funkciju izpilde ir obligāta. Šobrīd tas ir apdraudēts tieši nepietiekamā finansējuma dēļ," teikts iniciatīvā.

Foto: LETA

Ugunsdzēsēju arodbiedrība aicinājusi "Latvijas pilsoņus, kuru parakstus pie kolektīvajiem iesniegumiem Saeimai ir jāņem vērā, palīdzēt pašiem sev, pieprasīt pilnvērtīgi darboties spējīgu VUGD un parakstīt šo iniciatīvu".

Tāpat arodbiedrība aicinājusi valsts atbildīgās amatpersonas rīkoties operatīvi, nepieļaujot riskēt ar Latvijā esošo cilvēku dzīvībām, nelaimē nonākušajiem un nekavējoties atrisināt šo problēmu. "Ja runa ir par naudu vai dzīvību, tad divu atbildes variantu nav. Prioritāte ir dzīvība," raksta arodbiedrība.

Savukārt VUGD portālam "Delfi" trešdien nekonkretizēja pagaidu aizvēršanai pakļauto posteņu skaitu, to atrašanās vietas un konkrēto posteņu slēgšanas kritērijus, norādot, ka plašāka informācija tiks sniegta un uz jautājumiem atbildes varēs saņemt ceturtdien.

Ceturtdien, 20. oktobrī, pulksten 11 paredzēts preses brīfings, kurā iekšlietu ministrs Kristaps Eklons (AP) un VUGD priekšnieks ģenerālis Oskars Āboliņš informēs "par plānotu un īslaicīgu mazāk noslogoto VUGD posteņu darbības apturēšanu, kas tiks īstenota kritiskā personāla trūkuma dēļ".

VUGD 2021. gada pārskatā norādīts vidējais dienesta amatpersonu un darbinieku skaits – 3216 un 217, kā arī viens ierēdņa amats. Vidējais nodarbināto skaits pērn palielinājies par 0,17%, pārskatā norādījis VUGD. Pērn arī par 9,85% palielinājusies personāla mainība.

Šā gada jūnija izskaņā Eklons Latvijas Televīzijai sacīja, ka VUGD turpina palielināties vakanču skaits, kas var novest pie situācijas, kad jāslēdz atsevišķas dienesta reģionālās struktūrvienības. Pēdējos 30 gadus vakanču īpatsvars VUGD bija 3-6%, bet tagad vakanti ir ap 14% amata vietu un šis skaitlis turpina pieaugt.

Eklons skaidroja, ka lielā vakanču skaita galvenais iemesls ir zemais atalgojums, bet sekundārie iemesli ir darba vide un apstākļi, kā arī konkurence ar citiem dienestiem, tajā skaitā Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Valsts robežsardzi.

Pēc "Lursoft" datiem Latvijas Ugunsdzēsēju arodbiedrība reģistrēta 2021. gadā Bauskas novada Gailīšu pagastā.

Kā mērķus biedrība izvirzījusi "radīt organizāciju, kas apvieno VUGD dienējošās, strādājošās un bijušās amatpersonas. Apvienot, pārstāvēt un aizsargāt savu biedru darba, dienesta, ekonomiskās, sociālās un profesionālās tiesības un intereses. Veicināt to profesionālo izaugsmi, uzlabot dienesta/darba drošības, darba vides kvalitāti un disciplīnu".

Arodbiedrības atbildīgās amatpersonas ar tiesībām to pārstāvēt ir Aivars Andreika, Rolands Miloševskis un Egils Uļjanovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!