Foto: AFI

Satversmes aizsardzības biroja (SAB) jaunais vadītājs ir izraugāms no drošības iestāžu profesionālās vides, kam ir pieredze, kas spēj vadīt SAB no pirmās savas darbības dienas jaunajā amatā, intervijā aģentūrai LETA pauž Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Valdis Zatlers (ZRP).

Pats galvenais, pēc Zatlera domām, ir - nepolitizēt SAB vadītāja amatu. SAB direktora amata kandidātu izvirza Nacionālās drošības padome. "Vēlreiz uzsvēršu - SAB direktora kandidatūra jāmeklē profesionālajā vidē, bet tam jābūt politiski neitrālam cilvēkam," saka Zatlers.

Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs atzīst, ka vienmēr būs riski valsts drošībai dažādās grupās. "Militārajā apdraudējumā riski Latvijai patlaban nav reāli. Bet tas nenozīmē, ka nav jāseko līdzi valsts militārajām spējām. Valsts teritorija ir jāaizsargā. Ir ekonomiskie riski. Vienmēr kādam būs vēlēšanās savtīgās interesēs apdraudēt mūsu ekonomiku," uzskata Zatlers.

Tādu risku uzraudzība esot nepieciešama visu laiku. Visnotaļ aktuāli, pēc Zatlera teiktā, ir arī politiskās stabilitātes riski, kurus var ietekmēt no ārpuses. Pierādījums tam ir, piemēram, stāvoklis Gruzijā, kur pirms vēlēšanām tiek no ārzemēm iepludināta ļoti liela nauda, kas spēj būtiski mainīt politisko vidi.

Zatlers uzsver, ka Latvijas valsts drošība ir atkarīga no tā, cik veiksmīgi darbojas mūsu drošības iestādes, cik efektīvi tās strādā sabiedrības interesēs. "Mēs esam redzējuši mēģinājumus no ārzemēm ietekmēt Latvijas iekšpolitisko dzīvi gan pirms referenduma par krievu valodas statusu, gan pirms 16.marta pasākumiem, kas tika veiksmīgi novērsti," norāda Zatlers.

Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs arī uzsver, ka valsts iekšējā drošība ir atkarīga no mums pašiem, no mūsu likumpaklausības, attieksmes pret valsti. Saeimas Nacionālās drošības komisija seko drošības struktūru darbībai, cilvēktiesību ievērošanai operatīvās darbības pasākumos. "Mēs skatāmies arī, kas notiek mūsu mediju vidē, kāds var būt ārējais apdraudējums valsts drošībai caur medijiem - tā sauktais mīkstais karš, kas notiek atšķirībā no "karstā" un "aukstā" kara," stāsta Zatlers. Viņš norāda, ka ir iespējami arī uzbrukumi Latvijai kibertelpā, uzbrukumi mūsu valsts ekonomikai un finanšu telpai. Drošības iestādēm ir ļoti daudz ko darīt pasaulē, kurā ir nenoteiktība, pretī stāvēšana, kurā ir nevienlīdzība starp valstīm un terorisma iespējas, uzsver Zatlers.

"Es domāju, ka tas, ka mēs patlaban jūtamies droši uz ielas, mājās, savā profesionālajā darbībā un arī savā politiskajā darbībā, ir drošības iestāžu darbības rezultāts," saka Zatlers. Nacionālās drošības komisijai parlamentā ir jābūt tai, kas mērķtiecīgi uzrauga drošības iestāžu darbu un drošības riskus, arī tajos brīžos, kad liekas, ka to nav, rezumē Zatlers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!