Foto: LETA

Faktiski Zolitūdes traģēdiju varēja novērst vēl pagājušajā gadā, ja cilvēki, kuriem bija pienākums rūpīgi sekot būves stāvoklim, to būtu darījuši, ceturtdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Panorāma" sacīja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Izmeklēšana beigsies ar visu to personu saukšanu pie atbildības, kurām tiks konstatēts pamats, lai viņus pie kriminālatbildības sauktu, turklāt tas nebūs viens cilvēks, bet gan visi tie  cilvēki, kuri ar savu darbību vai bezdarbību ir izraisījuši sekas - lielāko traģēdiju kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas, sacīja ģenerālprokurors.

Viņš atzina, ka traģēdijas pamatā bija  virkne notikumu un ēkas sabrukšana ir sekas drausmīgai nolaidībai, bezatbildībai un paviršībai.  

Ģenerālprokurors atzina, ka izmeklēšana kriminālprocesā turpinās, ir paveikts liels darbs, ir apzinātas visas personas, kas ir „atbildīgas par šo prātam neaptveramo notikumu".

Viņš uzsvēra, ka izmeklētājiem ir būtiski ir apzināt cēloņus un noskaidrot notikušā iemeslus, nevis tikai sodīt vainīgos.

Kriminālprocesā šobrīd „pēdējos punktus uz i liek eksperti".  Pēc Kalnmeiera teiktā, pamats visām nākotnē ceļamajām apsūdzībām būs ekspertu atzinums, kurā būs runa par šīm tehniskajām lietām, ko nevar pierādīt ar liecībām un pratināšanām. Turklāt arī tiesā vislielākā cīņa būs starp apsūdzības un aizstāvības pieaicinātajiem ekspertiem, nevis prokuroru kā apsūdzības uzturētāju un advokātu kā apsūdzēto aizstāvi.

Kalnmeiers arī atzina, ka Zolitūdes traģēdija ir lielākā lieta prokuratūras pastāvēšanas vēsturē arī pēc sarežģītības pakāpes, un tajā iesaistīts milzīgs skaits cilvēku - 48 izmeklētāji un četri uzraugošie prokurori.

Nekad tik daudz cilvēku lietas izmeklēšanā nav bijis iesaistīts, sacīja Kalnmeiers.  

Jau vēstīts, ka 2013.gada 21.novembrī zem lielveikala "Maxima" drupām Rīgā, Priedaines ielā, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!