Foto: F64
Zatlera Reformu partijas (ZRP) valde trešdien nolēma izslēgt no partijas Kārli Gudoni un Guntaru Galvanovski par nesaskaņotu un neētisku individuālu deputātu priekšvēlēšanu kampaņas organizēšanu, informēja ZRP.

Valdes sēdē iepazinās ar Ētikas komisijas pārbaudes lietu par  nesaskaņotu un neētisku individuālu deputātu priekšvēlēšanu kampaņas organizēšanu, kuras rezultātā atsevišķi deputātu kandidāti no zemām vietām sarakstos tika ievēlēti Saeimā (tai skaitā seši Saeimā ievēlētie un no ZRP izstājušies deputāti).

Valde secināja, ka šīs kampaņas īstenojuši ZRP biedri-dibinātāji Kārlis Gudonis un Guntars Galvanovskis.

Gudonis ir sadarbojies ar mārketinga un komunikāciju aģentūru SIA "Engine Communications", kas uz vairākiem avīžu izdevumiem ir norādīta kā to finansētājs. Saskaņā ar likumu "Par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms Saeimas vēlēšanām", ar politiskām organizācijām nesaistītas personas ir tiesīgas priekšvēlēšanu aģitācijai izlietot līdz 3000 latu.

ZRP valde uzskata, ka šīs aģentūras ieguldījums reklāmas kampaņā būtiski pārsniedz pieļaujamo izdevumu apmēru.  

ZRP arī informējusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) par SIA "Engine Communications" darbībām un lūgusi noskaidrot, kas ir bijis reklāmas pasūtītājs, izplatītājs un organizators. KNAB ir arī informēts, ka vairākos reģionālajos laikrakstos ir tikušas izvietotas politiskās reklāmas, kur bez SIA "Engine Communications" kā maksātājs ir norādīta arī ZRP, par ko partija nav noslēgusi ne līgumus par reklāmas izvietošanu, ne saņēmusi rēķinus par šādas reklāmas apmaksu.

Valde konstatēja, ka atsevišķi biedri apzināti un, savstarpēji sadarbojoties, ir organizējuši šīs reklāmas kampaņas.

Jau ziņots, ka dienu pirms 11.Saeimas sanākšanas seši no ZRP ievēlētie deputāti Klāva Olšteina vadībā atšķēlās no ZRP, un vēlāk izveidoja neatkarīgo deputātu grupu.  Iepriekš izveidotajai  ZRP, "Vienotības" un Nacionālās apvienības veidotajai koalīcijai kopumā 11.Saeimā bija 56 balsis no 100, taču "Olšteina sešinieka" aiziešana atņēma koalīcijai vairākumu Saeimā.

Lai gan Olšteina grupa parakstīja dokumentus par atbalstu "reformu un tiesiskuma koalīcijai" un Dombrovska valdībai, tomēr Valsts prezidents Andris Bērziņš apšaubīja viņu uzticamību un aicināja meklēt citu koalīcijas modeli, kam būtu stabilāks vairākums, taču tas neizdevās un Dombrovska valdības koalīciju veido ZRP, "Vienotība" un Nacionālā apvienība  un "Olšteina sešinieks".

ZRP vadītājs, eksprezidents Valdis Zatlers sešu no partijas ievēlēto 11.Saeimas deputātu lēmumu dienu pirms jaunā parlamenta sanākšanas izstāties no partijas vērtēja kā nepieredzētu cilvēcisku un politisku cinismu. ZRP atklāja, ka "Olšteina grupas" cilvēki pirms 11.Saeimas vēlēšanām izsūtījuši gan reklāmas avīzes, gan izvietojuši reklāmas reģionālajā presē, izceļot atsevišķus kandidātus, "tā sevi pabīdot uz augšu". Turklāt šāda rīcība neesot bijusi saskaņot ar partiju.

10.Saeimas deputāts Guntars Galvanovskis kopā ar Olšteinu jūlija sākumā nolēmuši pārtraukt savu darbību partijā "Jaunais laiks" un politisko partiju apvienībā "Vienotība", paziņojot, ka politikā jānāk jaunajai paaudzei un solot pievienoties Zatlera partijai, par kuras veidošanu tobrīd gan vēl nebija pilnīgas skaidrības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!