Foto: LETA

Saeimas opozīcijā esošajai Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijai, balsojot par Satversmes aizsardzības biroja (SAB) priekšnieka amata kandidātu Jāni Maizīti, būs brīvais balsojums, žurnālistiem pēc tikšanās ar Maizīti pavēstīja ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

ZZS frakcijā brīvais balsojums bija arī pirms trīs gadiem, kad deputāti ar minimālu balsu pārsvaru noraidīja Maizīša apstiprināšanu ģenerālprokurora amatā uz vēl vienu termiņu. Toreiz slēgtajā balsojumā ZZS deputāti bija pret Maizīša apstiprināšanu.

Tikmēr premjers Valdis Dombrovskis ( V) trešdien jau paudis pārliecību par Saeimas vairākuma atbalstu Maizīša kandidatūrai Satversmes aizsardzības biroja vadītāja amatam un nekādus "pārsteigumus nesagaida".

Maizītis pirmdien tikās ar "Vienotības", Nacionālās apvienības un ZZS frakcijām, lai iepazīstinātu ar savu vīziju par SAB darbu, ja tiks apstiprināts šajā amatā. "Vienotība" jau iepriekš pauda atbalstu Maizītim, bet savu viedokli par Maizīša kandidatūru vēl nav nodefinējusi NA frakcija, kas to pavēstīšot vēlāk pēcpusdienā.

Maizītis žurnālistiem teica, ka, viesojoties trīs frakcijās, atbildējis uz dažādiem jautājumiem, taču viņš nedomājot par to, vai izdevies deputātus pārliecināt.

"Es esmu spēris šo soli, es cenšos runāt par to, kā es redzu šos iespējamos pienākumus. Pārējais viss ir deputātu vērtēšanas jautājums. Es atbildu uz visiem jautājumiem, cik ir manas zināšanas un kompetence, un stāstu par to, kā es redzu šo iespējamo darbu," teica Maizītis.

"Šī nav tā reize, kad runāt par sajūtām. Es mēģinu ļoti pragmatiski atbildēt gan uz jautājumiem, gan vērtēt situāciju," viņš piebilda.

Maizītis arī pastāstīja, ka NA vairāk interesējusies par Latvijas valsts kā demokrātiskas republikas pastāvēšanu un iespējamiem apdraudējumiem, kādi varētu būt dažādās situācijās.

ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis pēc tikšanās ar Maizīti žurnālistiem teica, ka deputāti uzklausījuši Maizīti atklātā un konstruktīvā sarunā. Līdz balsojumam par Maizīša apstiprināšanu SAB direktora amatā vēl esot gana daudz laika, taču ZZS frakcijā būšot brīvais balsojums. Pats Brigmanis atbalstīs Maizīša apstiprināšanu amatā.

"Saņēmām atbildes, citus tās varbūt apmierināja, citiem varbūt likās, lai Maizīša kungs izvirza lielākas prioritātes savā darbā," teica Brigmanis.

Savukārt "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis žurnālistiem pastāstīja, ka frakcija atbalstīs Maizīša apstiprināšanu SAB direktora amatā. Frakcijas deputāti iztaujājuši Maizīti par pielaižu valsts noslēpumam izsniegšanas sistēmu un iespējamām personas tiesībām apstrīdēt nelabvēlīgus lēmumus, pielaidi nesaņemot. Tāpat izrunāts arī tas, kā pēdējā laikā drošības iestādēm veicies ar darbiem un publisko tēlu, kāds tas veidojies.

"Iestādes savstarpēji ir atradušas ļoti labu veidu, kā to darbu organizēt un netaisīt kašķus tur, kur to nav," teica Zaķis, piebilstot, ka pozitīva prakse SAB darbā iezīmējusies tās pašreizējā vadītāja Jāņa Kažociņa laikā, ko arī Maizītim būtu jāturpina, lai neturpinātos "liela deprofesionalizācija".

Portāls "Delfi" noskaidroja, ka Saeimā šonedēļ ir saņemta vēstule, kurā prasīts iekļaut Saeimas darba kārtībā jautājumu par Valsts prezidenta vadītās Nacionālās drošības padomes izvirzīto Maizīša kandidatūras apstiprināšanu SAB priekšnieka amatā. Līdz ar to Saeimas Nacionālās drošības komisijā drīzumā notiks balsojums par viņa kandidatūru, un neilgi pēc tam par Maizīša apstiprināšanu šajā amatā būs jābalso visiem Saeimas deputātiem.

Nākamnedēļ Maizītis tiksies ar Reformu partijas frakciju, bet SC pagaidām viņu nav uzrunājusi, teica Maizītis.

Nacionālās apvienības frakcijas pārstāve Laila Ozoliņa portālam "Delfi" teica, ka frakcija pēc Maizīša uzklausīšanas un iztaujāšanas nolēmusi atbalstīt viņa kandidatūru uz šo amatu un vienbalsīgi balsošot par viņu.

Līdz ar to atbalsts Maizītim ir no koalīcijā ietilpstošajiem "Vienotības", NA frakcijām un neatkarīgajiem deputātiem. Paredzams, ka Maizīša kandidatūru atbalstīs arī RP frakcija.

Jau ziņots, ka Nacionālās drošības padome pagājušā piektdienā nolēma SAB direktora amatam virzītValsts prezidenta nacionālās drošības padomnieku, bijušo ģenerālprokuroru Maizīti. Par SAB direktora apstiprināšanu būs jālemj Saeimai.

Pašreizējais SAB direktors Jānis Kažociņš biroju vada kopš 2003.gada 2.maija. Augstajā amatā viņš tika apstiprināts divus termiņus pēc kārtas. Šā gada 2.maijā Kažociņam beigsies pilnvaru termiņš, bet trešo reizi viņš uz šo amatu nolēmis nekandidēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!