Foto: DELFI

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimā iesniegtais likumprojekts, kas paredz maznodrošinātajiem un trūcīgajām ģimenēm saglabāt regulētu elektrības tarifu pašreizējā līmenī, ir patērētāju mānīšana pirms vēlēšanām, aģentūrai LETA pauda "Providus" pētnieks Reinis Āboltiņš.

"ZZS deputātu iesniegto priekšlikumu es vērtēju kā patērētāju mānīšanu pirms vēlēšanām. Pat ja šāds priekšlikums gūtu atbalstu no citām koalīcijas frakcijām, tas nemazinās šī priekšlikuma populismu un absurdumu. Tas tikai vēl groteskāk iezīmētu to, uz kādiem absurdiem lēmumiem ir gatavi politiķi, lai tikai saglabātu savu ādu," sacīja Āboltiņš. Viņaprāt, politiķi nodarbojas ar sociālisma ideju propagandu, kas ir nepareizi, un atbildīgi politiķi tā nerīkojas.

Viņš uzskata, ka par sociālajiem jautājumiem ir jārūpējas tām institūcijām, kurām šāds pienākums ir uzlikts ar likumu, nevis komersantam. "Varbūt Saeima var nobalsot par priekšlikumu, ka "Latvenergo" turpmāk mūžīgi mūžos nodrošina elektroenerģiju visiem lietotājiem par 10 eiro centiem kilovatstundā. Respektīvi, šis priekšlikums sociālos jautājumus risināt ar Elektroenerģijas tirgus likumu ir absurds," sacīja pētnieks.

Viņš norādīja, ka tā vietā, lai risinātu jautājumu, saskaņojot Ministru kabineta noteikumus, vai atrastu veidu, kā atbildīgās ministrija vienojas un sadala to naudu, kas nepieciešama mazturīgajiem izdevumu kompensēšanai, notiek " patērētāju maldināšana ar kaut kādiem pilnīgi nereāliem un gaišu nākotni vai mūžīgu laimi sološiem priekšlikumiem, kuriem nav nekādas saistības ar Elektroenerģijas tirgus likumu".

Pēc Āboltiņa domām, saknes šādam priekšlikumam meklējamas jau iepriekšējā praksē, kad tika nolemts, ka "Latvenergo" ir jāievieš tā saucamais starta tarifs, kas bija nepamatots. "Jebkādas atlaides, manā skatījumā, no uzņēmuma, no elektrību ražojoša komersanta bija pilnīgi neloģiskas. Komersantam ir jārūpējas par to, lai uzņēmumam ir pēc iespējas lielāka peļņa, ko var ieguldīt attīstībā," sacīja pētnieks.

Viņaprāt, arī patērētājam tagad ir ļoti nepatīkamas sajūtas, jo tiem, kuri tērēja patiešām maz elektroenerģijas, tagad būs jāmaksā jūtami vairāk.

Jau ziņots, ka ZZS Saeimā iesniegusi likumprojektu, kas paredz maznodrošinātajiem un trūcīgajām ģimenēm saglabāt regulētu elektrības tarifu pašreizējā līmenī, aģentūrai LETA sacīja ZZS deputāte Dana Reizniece-Ozola. Viņa skaidroja, ka jau pašlaik ir zināms, ka, lai īstenotu valdības plānus mazturīgajiem kompensēt piecus eiro mēnesī, ar pašlaik paredzēto finansējumu - 3,8 miljoniem eiro - nepietiek. Arī pašvaldībām tas būtu pārāk liels administratīvais slogs.

Ja jaunajiem tirgus dalībniekiem būs jāadministrē cenu kompensēšana, tad tas sadārdzinās arī viņu cenas un kavēs jaunu dalībnieku ienākšanu tirgū, norādīja Reizniece-Ozola. Grozījumi attiektos uz AS "Latvenergo" piedāvāto cenu, savukārt pēc jaunu tirgus dalībnieku ienākšanas, krītoties elektroenerģijas cenai, elektrības tirgu varētu atvērt arī maznodrošinātajiem, skaidroja politiķe.

Likumprojekts neizslēdz teorētisku iespēju, ka gadījumā, ja "Latvenergo" iesniegtu regulatoram priekšlikumu par tarifu paaugstināšanu un regulators pēc izvērtēšanas tam piekristu, tarifi varētu pieaugt arī mazturīgajiem, atzina Reizniece-Ozola. Taču ar "Latvenergo" iecerēts panākt vienošanos par tarifu necelšanu - tādā gadījumā uzņēmumam kompensācijā varētu samaksāt minētos 3,8 miljonus eiro. Kopējā kompensācijas summa vēl ir jāaprēķina.

Trūcīgajām un maznodrošinātajām mājsaimniecībām Ekonomikas ministrijas (EM) piedāvātie risinājumi elektroenerģijas tirgus atvēršanas rezultātā paredzētā elektroenerģijas cenu pieauguma kompensācijai ir nepilnīgi, un pārejas periodā ir nepieciešams šīm ģimenēm saglabāt esošo tarifu, ko nodrošinātu valsts uzņēmums "Latvenergo".

Anotācijā norādīts, ka likumprojektā ietvertās normas precīzi atbilst līdz 1.aprīlim spēkā esošajām normām un pakārtotajiem normatīvajiem aktiem, kas būs spēkā līdz šim datumam. Vienlaicīgi ar likumprojekta virzību Saeimā nepieciešams sagatavot grozījumus Ministru kabineta (MK) Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumos, saglabājot esošo kārtību ierobežotam mājsaimniecību lokam.

Likumprojekta tekstā paredzēts definēt aizsargāto lietotāju, nosakot, ka tas ir mājsaimniecības lietotājs, kurš atbilst trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes (personas) statusam. Minēts arī, kurš un pēc kādas metodikas nosaka tarifus aizsargātajam lietotājam.

Kā ziņots, valdība otrdien jau otro reizi pēc kārtas atlika gala lēmuma pieņemšanu par elektroenerģijas tarifa kāpuma kompensēšanu trūcīgiem un maznodrošinātiem iedzīvotājiem. Valdība bija vienisprātis, ka elektrības cenu kāpumu vislabāk būtu kompensēt, nevis līdzfinansējot dzīvokļa pabalstu, bet piemērojot automātisku atlaidi elektrības rēķinos, tomēr tā nespēja vienoties par šīs kompensācijas administrēšanas modeli, proti, kurš apkopos datus par trūcīgajiem un maznodrošinātajiem un nodos tos elektroenerģijas tirgotājiem.

LM piedāvāja noslēgt tiešus līgumus starp pašvaldību un operatoru, tādējādi neiesaistot ne LM, ne EM. Šādā gadījumā pašvaldības informāciju par cilvēkiem, kuriem piemērojama atlaide, nodotu elektroenerģijas tirgotājiem tiešā elektroniskā veidā. Tomēr ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) nepiekrita šādam risinājumam, norādot, ka tas būs liels slogs elektroenerģijas tirgotājiem, jo jāslēdz līgumi ar 119 pašvaldībām. Viņš prognozēja, ka daļa tirgotāju vienkārši atteiksies to darīt, un aicināja LM uzņemties kompensācijas administrēšanu. Tādējādi tirgotājiem būtu jānoslēdz viens līgums - ar LM.

Valdība deva LM un EM vēl nedēļu laika, lai panāktu kompromisu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!