Foto: LETA

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) sestdien atstāja spēkā lēmumu no kustības "Par neatkarīgu Latviju!" iesniegtā saraksta pašvaldību vēlēšanām galvaspilsētā svītrot kriminālsodīto Ināru Vilkasti.

Komisijā skaidro, ka atstāts spēkā Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijas lēmumus, ar kuru no "Par neatkarīgu Latviju!" kandidātu saraksta svītroti trīs kandidāti Pāvels Suhlovs, Aidins Askerovs un Vilkaste.

CVK, iepazīstoties ar lietas materiāliem un uzklausot iesaistītās puses, secināja, ka Suhlovs un Askerovs no kandidātu saraksta svītroti, pamatojoties uz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes sniegto informāciju, kas liecina abiem kandidātiem nav ne Latvijas, ne citas Eiropas Savienības dalībvalsts pilsonības. Līdz ar to atbilstoši Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumam šīs personas nevar pieteikt par deputātu kandidātiem pašvaldību vēlēšanās un viņi no kandidātu saraksta jāsvītro.

Savukārt par sarakstā pieteikto deputātu kandidāti Vilkasti tika saņemta Iekšlietu ministrijas centra izziņa, ka kandidāte ir sodīta par smagu noziegumu un sodāmība nav dzēsta. Līdz ar to arī viņai atbilstoši minētā likuma noteikumiem nav tiesību kandidēt pašvaldību vēlēšanās.

CVK lēmumu trīs darba dienu laikā var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

Likums nosaka, ka uz pašvaldības domi nevar kandidēt personas, kuras ir sodītas par smagu vai sevišķi smagu noziegumu, ja viņas nav reabilitētas, viņu sodāmība nav dzēsta vai noņemta.

Pērn stājās spēkā spriedums tā dēvētajā Rīgas domes amatpersonu kukuļošanas lietā, ar kuru Vilkastei tika piespriests 40 000 latu (56 914 eiro) naudas sods.

"Par Neatkarīgu Latviju!" pārstāvis Jānis Kuzins paziņojumā medijiem iepriekš apgalvoja, ka Vilkaste viņai uzlikto naudas sodu ir samaksājusi un sodāmībai bija jādzēšas. Viņš arī pauda neapmierinātību, ka nepilsoņiem Latvijā nav tiesības piedalīties pašvaldību vēlēšanās, jo, kā apgalvo kustības pārstāvis, vairākās citās Eiropas Savienības valstīs nepilsoņi varot kandidēt.

Ja CVK atstās spēkā lēmumu par liegumu nepilsoņiem kandidēt vēlēšanās, Kuzins solīja to apstrīdēt tiesā, lai zaudējuma gadījumā arī Latvijas tiesās varētu vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

"Par neatkarīgu Latviju!" saraksts ir reģistrēts pašvaldību vēlēšanām un tā līderi ir AS "Marika" valdes priekšsēdētājs un radio "Pik 100 FM" īpašnieks Juris Žuravļovs, ekonomikas maģistrs Einārs Graudiņš un fotogrāfs Edvīns Puķe.

Pašvaldību vēlēšanas notiks jūnija pirmajā sestdienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!