Otrdien "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā viesojās Nacionālās apvienības līderi – partijas valdes priekšsēdētājs Raivis Dzintars un 13.Saeimas vēlēšanas nekandidējošais partijas Ministru prezidenta amata kandidāts Roberts Zīle.

Interviju ciklā "Par ko balsot?" politiķi atbildēja par līdzšinējo partijas kampaņu, nostāju nacionālajos jautājumos un iezīmēja savas simpātijas uz citu Eiropas valstu politiskās skatuves, pieminot gan Ungārijas premjerministra Viktora Orbana izvēlēto kursu, gan miljardiera Džordža Sorosa intereses Latvijā. Ar Sorosu Zīle pats savulaik esot spēlējis tenisu, bet šobrīd tā finansēto organizāciju atsevišķas virzītās iniciatīvas, piemēram, uz kompetencēm balstītā izglītības sistēmā, Latvijā neesot atbalstāmas.

Sarunā abi politiķi arī vērtēja savus vēlēšanu konkurentus, kā arī iezīmēja politiskās simpātijas. Dzintars intervijā stāstīja, ka partijas reklāmas kampaņu ietekmējot partijas rocība. Uzdevums bijis savākt tik daudz līdzekļus kampaņai, saglabājot brīvas rokas no sponsoriem un tas partijai arī esot izdevies. "Partiju noteikti lēmumi izriet no sponsoru interesēm, mēs varam justies neatkarīgi. Tie, kas mums pārmeta "mafijas lietas", vēlēšanās tērē vairāk," sacīja Dzintars.

"Mēs savu piedāvājumu nebalstām uz naudu, bet piedāvājumu," papildināja Zīle. Viņš vairākkārt uzsvēra, ka partijai esot skaidri izmērāmi sasniegumi un izpildītie darbi un partija ir gatava būt daļa no varas un turpināt iesākto. Tās pamata uzstādījums šajās vēlēšanās būs nepieļaut "Saskaņas" nonākšanu valdībā, jo tas nozīmētu Kremļa varu Latvijā, uzsvēra abi politiķi.

"Mēs vēlamies, lai latvieši dzīvotu arī pēc simts gadiem un mēs attīstītos. Citi to arī grib, bet mēs to darām mērķtiecīgāk," uzsvēra Dzintars. Viņa šā brīža prognoze pēcvēlēšanu sarunām esot, ka pirmajā piegājienā "Saskaņas" valdība nebūs. Bet ļoti iespējama situācija, ka koalīcija būs sadrumstalota, būs grūti strādāt un tad tikšot piedāvāta varavīksnes valdība.

Viņš arī atzina, ka pamatā saglabātu darbu ar līdzšinējiem koalīcijas partneriem, jo tie jau ir zināmi un prognozējami, ko nevarot teikt par jaunajiem politiskajiem spēkiem. Īpaši bažas radot "KPV LV", kuri nav slēpuši simpātijas "Saskaņai".

"Ir daudz pazīmes, ka tiek gatavots "Saskaņai" scenārijs, iegūstot vairākumu kopā "KPV LV"," sacīja Dzintars. Politiķis aprēķinājis, ka, lai visās pastkastītēs izplatītu preses izdevumu, nepieciešami 150 000 eiro. Nacionālai apvienībai tādu līdzekļu nav, bet konkurenti to ir izdarījuši ar laikrakstu "Dienas Bizness", kurš tieši reklamējot "Saskaņu" un "KPV LV".

Jau ziņots, ka portāla "Delfi" sadarbībā ar kompāniju "Kantar TNS" septembrī veiktā aptauja liecina, ka šie abi politiskie spēki atrodas diezgan tuvu un var cerēt uz pārstāvniecību 13.Saeimā.

Aptaujas dati rāda, ka lielāko vēlētāju atbalstu septembra sākumā baudīja "Saskaņa", par kuru savu balsi atdotu 14,9% aptaujāto. Tai seko Zaļo un zemnieku savienība ar 9,8% atbalstu un "KPV LV" ar 9,3% lielu atbalstu. Par Jauno konservatīvo partiju (JKP) septembrī balsotu 5,3% aptaujāto, par Nacionālo apvienību 'Visu Latvijai!" (NA) - 4,3%, par "Attīstībai Par!" savu balsi atdotu 4%, bet par "Jauno Vienotību" – 3,2% aptaujāto.

Portāls "Delfi" pirms šoruden gaidāmajām vēlēšanām īsteno apjomīgu pirmsvēlēšanu debašu un interviju cikls "Par ko balsot?", kuru vada žurnālists Jānis Domburs. Cikls visu septembri un oktobra pirmo nedēļu skatāms portālā "Delfi" gan tiešraidēs, gan videoierakstu veidā.

Sekojiet līdzi kalendāram, kas pieejams "Delfi" sadaļā "Domā, spried un sver!" un "Delfi TV ar Jāni Domburu" labās puses slejā, lai savlaicīgi uzzinātu, kad un cikos gaidāmi raidījumi un kādi dalībnieki tajos piedalīsies!

Jānis Domburs aicina arī "Delfi" lasītājus uzdot savus jautājumus studijas viesiem – gan publiski (šī raksta komentāros un "Delfi" "Facebook" lapā), gan sūtot e-pastu (janis.domburs@delfi.lv).

Gan raidījumu ciklu "Par ko balsot?", gan tradicionālo "Delfi" pirmsvēlēšanu rakstu un politiskās analīzes sadaļu "Domā, spried un sver!" līdzfinansē Sabiedrības integrācijas fonds, kas portālam "Delfi" piešķīris naudu programmas "Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanā" ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!