Foto: DELFI

Lielais jeb Centrāltirgus nenoliedzami ir Rīgas un visas Latvijas lepnums gan tādēļ, ka tajā var atrast pilnīgi visu, gan arī savas arhitektūras un vēstureiskās vērtības dēļ. Pirms svētkiem Tūrismagids.lv devās izpētīt, ko tad šī labumu krātuve var piedāvāt latviešu un tūristu svētku galdiem un likšanai zem eglītes.

Foto: DELFI

Jau pie pašiem tirgus vārtiem (tāpat kā tūristi nācām no autoostas puses) uz tirgotāju letes starp granātāboliem un mandarīniem atmirdzēja dažādas uguntiņas un diodes visās varavīksnes krāsās par ļoti dažādām cenām - no trim līdz 20 eiro. Pārdevēja gan pasūdzējās, ka cilvēki esot visai kūtri to pirkšanai, jo lampiņas jau neesot lieta, ko katru gadu pirkt. Lielākā daļa atnākot un tikai apskatoties... Turklāt tās pārdodot ļoti daudzi. Kamēr pļāpājām, pienāca arī ārzemnieku pāris, kas aktīvi sāka interesēties par dāvanu mazbērnam - mākslīgu, rejošu sunīti, par kuru jau pa gabalu bija pilnīgi skaidrs, ka tas ir ciemiņš no Ķīnas. Atstājām viņus izvēloties sunīša krāsu - rozā vai tomēr "dabīgi" brūnu - un devāmies tālāk.

Foto: DELFI

Kas gan tie par Ziemassvētkiem bez mandarīniem un riekstiem? Circenīša, protams! Bet mums tomēr gribas svētku sajūtu (lasīt, garšu), un tirgus ir lieliska vieta, kur izvēlēties gardumus, jo valrieksti, lazdu rieksti un koši mandarīni tur kārtojas grēdām vien, turklāt, jāsaka godīgi, cenas ir daudz zemākas par lielveikalos redzētajām. Labs dāvanas vai vienkārši našķošanās papildinājums varētu būt arī koka riekstu attaisāmais - sēnes formas rīks ar skrūvi par diviem eiro, kas atvieglo sarežģīto tikšanu pie valrieksta. Šoreiz gan iegādājamies tikai riekstus.

Foto: DELFI

Ak, jā, jāpadomā taču par dāvanām. Kā teica Emīls: "Galvenais, lai kājas būtu siltas!" Zeķu izvēle tirgū ir neaprakstāmi plaša. Gan večiņu adītas tautiskas vilnas zeķes, gan krāsainas Ķīnā ražotās, ir arī ar uzrakstiem "Rīga" un no lamu vilnas. Piestājam pie kundzes, kurai priekšā sakārtoti krāsaini, tamborēti bērnu zābaciņi. Viņa turpat čakli darina jaunus, ko pārdot, jo pieprasījums esot. Viena pāra pagatavošanai viņai vajadzīga vien stunda! Ticam uz vārda, jo kundzes rokās adata ņirb tiešām neticamā ātrumā.

Foto: DELFI

Turpat blakus nopērkami arī ekskluzīvāki vai vismaz īpatnējāki priekšmeti, piemēram, kāds kungs tirgo apzeltītu pulksteni - kuģi, ko laipni ļauj arī nofotografēt. Šīs dārgums maksājot vien 15 eiro! (Novēlam veiksmi pārdošanā, jo katrai lietai jau ir savs pircējs...)

Foto: DELFI

Bet "dažas mājas tālāk" var iegādāties īstas ādas ausaines un "pižikus" par vairāk nekā simts eiro. Tos esot iecienījuši tūristi. Sākam viņus saprast, jo vējainais laiks un aukstums ķeras pie kauliem. Tādēļ dodamies uz zivju paviljonu apsildīties.

Foto: DELFI

Nav nekāds brīnums, ka tūristi bariem nāk uz tirgu - jau bijām piemirsuši,cik paviljons ir iespaidīgs! Dzīvas, žāvētas, saldētas un marinētas zivis - kādas vien vēlaties - te ir viss. Tad nu apdomājamies un nolemjam, ka Ziemassvētkiem vispiemērotākā zivs ir karpa. Sacīts - darīts! Karpas gan esot no Lietuvas, bet pavisam svaigas, tikko atvestas, turklāt, ja vēlaties, tās turpat arī notīrīs. Kamēr tas notiek, pārdevēja izstāstīja arī, kā pagatavot zivis, un vēl arī par to, ka šogad nēģi esot īstā zelta vērtē. Kā tie parādoties, lai arī ļoti dārgi, uzreiz tiekot izpirkti. Vienojamies, ka par gaumi jau nestrīdās. Turpat blakus stendā sastopam arī uzņēmuma saimnieku, kurš atzīst, ka šogad esot grūti konkurēt ar lielveikaliem, kas tos pašus lašus un foreles no Norvēģijas un Somijas iepērkot par lētāku cenu, un tāpēc varot taisīt akcijas. Par nēģiem viņš pastāsta, ka šogad vējš esot no nepareizās puses, tāpēc, lai arī jūrā tie esot, upēs nenākot un zvejnieki tos nevar noķert. Pa to laiku arī karpa ir notīriīta...

Foto: DELFI
Blakus paviljonā atrodam veikaliņu, kurā tirgo ziepes, sveces un citus smaržīgus labumus. Pārdevēja stāsta, ka Ziemassvētku dāvanu pirkšanas laiks jau esot sen kā sācies un lielākie preču "noņēmēji" esot ķīnieši un citi tūristi, kas grupās apmeklējot tirgu. Arī vietējie labprāt iegādājoties ziepes un bumbas vannai. Laba dāvana kādai tantei vai māsīcai varētu būt ziepes ar liepziediem. Plauktā redzējām arī tādas.
Foto: DELFI

Izejot no paviljona, ieraugām nosalušu sieviņu, kas tirgo plasmasas pudeles ar krāsainu šķidrumu un blakus nolikti arī nelieli trauciņi. Viņa paskaidro, ka tā ir linsēklu eļļa - derot gan "pret helesterīnu" (tajā ir "labais" holesterīns), gan varot likt pie salātiem. Nolemjam, ka mammām šī nebūtu slikta dāvana. Turpat blakus var nopirkt arī eglītes.

Foto: DELFI

Savu pastaigu pa tirgu noslēdzam pie mūzikas tirgotāja, jo kas tad tie par Ziemassvētkiem bez svētku dziesmām? Kā paskaidro tirgotājs, viņam Ziemassvētku tematikai veltītu ierakstu esot daudz, bet vēl īstā tirgošanās neesot sākusies, jo daudziem algas diena tikai šonedēļ un pircēji nākšot nedēļas nogalē. Jaunie iecienījuši ārzemju mūziku, bet saviem vecākiem un vecvecākiem viņi pērkot latviešu ierajkstus. Šogad ļoti populārs būšot Raimonda Paula un Zigfrīda Muktupāvela ieraksts. Turpat blakus izlikts arī stends ar tādiem jau gandrīz aizmirstiem informācijas nesējiem kā kasetes (kur gan vēl tās atrodamas, ja ne tirgū?), tostarp Ziemassvētku. Izrādās tas esot gandrīz viss, kas vēl palicis noliktavā, un tās vēl pa druskai pērkot gan, jo daudziem mašīnās tās vēl var paklausīties.

Rezumējot, brīvdienās noteikti ir vērts silti apģērbties un doties uz tirgu, iegādāties ko labu svētku galdam vai dāvanām. Ak, jā, un, ja pietrūkst vasaras, gabaliņu māksīgas oāzes var atrast tepat pie tuneļa - tur kaudzēm vien tiek tirgotas plastmasas puķes, virtenes un mākslīgie zaļumi, kuri nezinātāju var pat pārsteigt nesagatavotu, bet turpat blakus ir arī izrotāta eglīte un sirmmāmiņas, kas tirgo latviskos vitamīnus - dzērvenes, jo, šķiet, tirgū viss ir dinamiskā līdzsvarā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!