Foto: AFP/Scanpix
Desmitiem tūkstošiem kristiešu, gan vietējo, gan ārvalstnieku, ceturtdien Ziemsvētkus svinēs arī Svētajā zemē, par svinību kulmināciju kļūstot vakara dievkalpojumam Kristus dzimšanas vietā.

Caur Telavivas Ben Guriona lidostu ierodas tūkstošiem tūristu no visas pasaules, lai svētkus aizvadītu Izraēlā un palestīniešu teritorijās, pavēstīja Izraēlas Tūrisma ministrijas pārstāve, piebilstot, ka galīgais svētceļnieku skaits tikšot paziņots pēc Ziemsvētkiem.

Tomēr tiek prognozēts, ka viņu skaits būs nedaudz mazāks nekā pērn, jo Tuvos Austrumus pēdējā gada laikā pārņēmis jauns vardarbības vilnis.

Taču svinībās piedalīsies arī vietējie kristieši, kas Izraēlā un Rietumkrastā sastāda aptuveni divus procentus no iedzīvotāju kopskaita. Arī Gazas joslā 0,1% no iedzīvotājiem ir kristieši.

Svētceļojumu galvenie galamērķi ir Rietumkrastā esošā Bētleme, kā arī Nācarete un Jeruzaleme Izraēlā.

Par godu svētkiem Izraēla ir atvieglojusi ceļošanas ierobežojumus palestīniešu kristiešiem.

Lai gan vairums arābu kristiešu ir pareizticīgie, kas Ziemsvētkus svin 7. janvārī, starp viņiem ir arī Romas katoļi, kas svin svētkus kopā ar Rietumu pasauli 25. decembrī.

Augstākais Vatikāna pārstāvis Svētajā zemē – Jeruzalemes latīņu patriarhs Fuads Tvals ceturtdien pulksten 11 pēc Latvijas laika uzsāks tradicionālo ikgadējo procesiju no Jeruzalemes uz netālu esošo Bētlemi.

Skanot Jeruzalemes vecpilsētas kristiešu kvartāla baznīcu zvaniem, patriarha kortežs sāks virzīties uz biblisko Jēzus Kristus dzimšanas vietu.

Kortežs pēcpusdienā apstāsies pie ceļā esošā klostera, un Bētlemē patriarhs ieies kājām.

Vēlāk Kristus dzimšanas baznīcā, kas celta vietā, kur saskaņā ar leģendu Jēzus ir dzimis, viņš noturēs pusnakts dievkalpojumu.

Paredzēts, ka uz dievkalpojumu ieradīsies arī palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass un premjerministrs Rami Hamdalla.

Bētlemes mērs Vera Babuna šonedēļ pavēstīja, ka, pateicoties jaunajam vardarbības uzliesmojumam, pilsētas viesnīcās šogad rezervēti tikai 40% numuru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!