Foto: AFP/Scanpix

Otrdienas vakaros, kad komerctelevīzijas sacenšas, kurai ir interesantāks filmu seriāls, Latvijas Televīzija ir nolēmusi regulāri sniegt starptautisko notikumu apskatu "Pasaules telpa" (kompliments par nosaukuma izvēli!).

LTV1 programmu direktores izvēlei pretnostatīt jauno raidījumu ar komerctelevīziju piedāvājumiem noteikti ir savs pamatojums, un acīmredzot tas saistīts ar "robu", kuru radīja pati LTV, laužot līgumu ar Edvīna Inkēna producēto raidījumu "Jauna nedēļa", pret kuru bijušajai LTV vadībai (atkal tas Kots!) bija iebildumi pret to, ka raidījums nepilda galveno uzdevumu – veidot raidījumu par ārpolitiku. Raidījuma vadītāja Egila Zariņa uzskats, ka veidot raidījumu tikai par ārpolitiku ir bīstami, jo var kristies reitingi, nepārliecināja bijušo LTV vadību, un raidījums pazuda no ētera. Nu šo tukšumu aizpilda atkal tā pati producentu grupa un kā Fēnikss no pelniem atkal paceļas Edvīna Inkēna producentu grupas piedāvājums veidot raidījumu, šoreiz tikai ārpolitikai veltītu - "Pasaules telpa". Lai pavisam "sagatavotu" skatītāju jaunā raidījuma uztveršanai, pirms jaunā raidījuma skatītājiem tiek piedāvāts cits sarunu raidījums, kurš skar Latvijas ārpolitiku – "Eiropa. Mīti un realitāte". Bet LTV programmas veidotājiem teiciens – kas par daudz, tas par skādi, nemaz neuztrauc. Viņu pretarguments – dubults neplīst!

Jaunā raidījuma producentam savulaik bija labi priekšgājēji – ne velti E.Inkēns viņus sauc par saviem skolotājiem – tie ir Voldemārs Hermanis un Mavriks Vulfsons, kuri Latvijas Televīzijā ar raidījumu ciklu "Globuss" iedibināja ļoti stabilas tradīcijas šajā TV raidījumu žanrā. Te vēl varētu minēt arī Augustu Lediņu un Nikolaju Neilandu, kurus atceras vecākās paaudzes skatītāji. Viņu pēdās ir mēģinājuši iet gan Āris Jansons, Ainārs Dimants, Olafs Pulks, Ansis Bogustovs, arī pats Edvīns Inkēns. Nu šim sarakstam klāt nākusi jauna seja – starptautiski atzīts ārpolitikas eksperts Andris Sprūds.

Režisorei Aigai Gramstei, kurai ir liela profesionālā pieredze, veidot Andri Sprūdu par televīzijas raidījuma vadītāju ir bijis liels pārbaudījums, jo tieši raidījuma vadītāja personība un spēja sarunāties ar "neredzamo" skatītāju, iekarot tā simpātijas un uzticēšanos ir bijis par klupšanas akmeni, kā dēļ Latvijas Televīzijā tik bieži ir mainījušies šī žanra raidījumu vadītāji, ne tuvu sasniedzot Mavrika Vulfsona "Globusa" fenomenu. Diemžēl līdz kādam nopietnam pētījumam par "Vulfsona fenomenu" tā arī neviens mācību spēks, kas pasniedz žurnālistikas vēsturi, nav ticis.

Ja ieraksta telpa kā dabīgs raidījuma interjers, kuru savulaik jau ir "apdzīvojusi" žurnāliste Daina Jāņkalne, ir atbilstoša sarunai par aktuālākajiem ārpolitikas notikumiem, tad Andra Sprūda lektorveidīgais un paskaļi deklaratīvais runas stils un saspringums sejā nu nekādi neiedveš skatītājos uzticamības sajūtu. Te nu režisorei paveras plašas iespējas sagatavošanas darbam ar raidījuma vadītāju aizkadrā.

Skatītāji jau pirmajā raidījumā varēja pārliecināties par raidījuma vadītāja A.Sprūda žurnālistiskajām dotībām intervēt personības – šajā gadījumā Gruzijas premjerministru. Te nu sākās īsts poliglotiskais karuselis. Raidījuma vadītāja jautājumi angliski, atbildes krieviski, tulkojums, protams, latviski, tad raidījuma vadītājs turpina uzdot jautājumus krieviski, atbildes oriģinālvalodā raidījuma montāžas laikā tiek aprautas utt.

Lasītājam varētu rasties jautājums, bet kad tad raksta autors pieskarsies pašam raidījuma saturam. Diemžēl jau pirms desmit gadiem TV eksperts Sergejs Kruks, analizējot TV raidījuma "Globuss" kārtējo reinkarnāciju, norādīja "nav skaidra šī valsts vai sabiedriskās televīzijas raidījuma mērķauditorija un līdz ar to arī uzdevums. Politikā neiesaistās "mājsaimnieces" diez vai sapratīs birokratizētos tekstus. Savukārt, tie, kas par politiku interesējas, tik daudz jau zina no ikdienas preses un televīzijas ziņām". Te tikai varētu Sergeju Kruku papildināt vēl ar vienu ļoti spēcīgu ziņu avotu – internetu. Diemžēl atliek tikai Kruka teiktajam piekrist. Vai raidījuma veidotāji spēs pārliecināt par pretējo – skatīsimies jau kādu citu otrdienu, ja tikai kāju priekšā nepieliks ārzemju slepenais aģents doktors Hauss, kurš iesūtīts Latvijā un aktīvi darbojas ēterā tieši raidījuma "Pasaules telpa" laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!