Foto: AP/Scanpix/LETA
Koronavīrusa izraisītās slimības saliktās daudzās jautājuma zīmes padara neiespējamas aplēses par tās ilgumu un ietekmi – arī uz starpvalstu attiecībām un valsts drošību. Subjektīvi mēs raizējamies par savas veselības un dzīvības apdraudējumu, un uz daļu no jautājumiem laika gaitā tiek rastas vairāk vai mazāk skaidras atbildes. Savstarpēji saistītajā pasaulē "Covid-19 krīzes" ietekme uz konkrētas valsts vai kolektīvo drošību, militāro gatavību, tirdzniecības plūsmu un resursiem vai pat vienas vai otras valsts stabilitāti ir tīta miglā. Varas iestādes un to oponenti dažādās zemēs vienādi meklē takas kartē neiezīmētajā koronavīrusa valstībā, lai noskaidrotu, kā jaunā, Covid-19 radītā īstenība var izmainīt varas dinamiku.

Noderīgie ārkārtas apstākļi

Tādiem līderiem, kuri kā Krievijas prezidents Vladimirs Putins tiecas pagarināt savu valdīšanu, viena no svarīgākajām propagandas prioritātēm ir kārtības uzturēšanas pierādīšana tautai. Ar koronavīrusa draudiem pamatota pilsoņu dzīves regulēšana ir "zelta laiki" Krievijas "tiesībsargiem", taču Covid-19 var izrādīties arī bīstams varas iestādēm, ja tās "nogulēs īsto brīdi". No Maskavas ziņo, ka ar sejas atpazīšanas sistēmu palīdzību par karantīnas noteikumu pārkāpšanu tur notverti 200 cilvēki. Latvijas bijušais prezidents Valdis Zatlers intervijā "Radio Baltkom" izteicies, ka ārkārtas apstākļos nav jājūtas aizvainotam par darbībām, kuras normālā ikdienā nevar saukt par tiesiskām, kuras ierobežo pilsoņu tiesības un iejaucas privātajā dzīvē. Epidēmija ideāli atbilst Krievijas prezidenta ieceru fonam – nākamajā mēnesī Krievija plāno rīkot valsts mēroga nobalsošanu par konstitūcijas labojumiem, kas ļaus Putinam noturēties tronī līdz 2036. gadam. Viņš nepiekrīt tiem, kas viņu saukā par caru, jo atšķirībā no cara viņš strādājot, nevis valdot – un līdz šim nav alcis pārcelt nobalsošanu uz vēlāku laiku bez ārkārtas disciplīnas.

Bloķēšana, noslēgšana un ieslēgšana, un pašizolācija, kā runā, var palīdzēt apturēt koronavīrusa izplatīšanos. Tas, kā prezidenti un valdības rīkojas uzblīdušās krīzes apstākļos, dod nojausmu vai saka skaidru valodu par to nākotnes plāniem.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!