Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pareizi domājošas valdības Ukrainu nodrošina ar militāro aprīkojumu un finanšu līdzekļiem. Tiesa, dažas ukraiņus ar nepieciešamo, lai aizstāvētos pret Krievijas agresiju, nodrošina daudz dāsnāk nekā citas. Vienlaikus redzami pūliņi aplēst izmaksas Ukrainas atjaunošanai pēc kara un tam nepieciešamo līdzekļu sadalīšanas plānu.

Jo vairāk iesaistīto, jo labāk. Ukrainas ekonomikas atjaunošana izmaksās simtiem miljardus dolāru. Šos centienus neviens nespēj finansēt viens vai pat kopā ar nelielu skaitu donoru. Valstu un pārnacionālas organizācijas sniegs divpusēju palīdzību. Daudzpusējās un reģionālās bankas sniegs atbalstu dažādos projektos. Nevalstiskās organizācijas mobilizēs ziedojumus. No Ukrainas emigrējušie nodrošinās naudas pārvedumus mājāspalicējiem. Korporācijas nodrošinās ārvalstu tiešās investīcijas.

Svarīgi, lai viņu centieni tiktu koordinēti. Citādi Ukrainas dzelzceļa tīkls tiks pārbūvēts atbilstoši Rietumeiropas sliežu platumam, bet paliks bez ritošā sastāva. Tiks uzbūvētas skolu ēkas, bet bez grāmatām un klēpjdatoriem, jo donori sacentīsies gūt atzinību par redzamākajiem atjaunošanas projektiem.

Kādai organizācijai jākalpo par atjaunošanas centienu koordinācijas "smadzenēm". Gribas teikt, ka tai vajadzētu būt Ukrainas valdībai. Neviens Ukrainas atjaunošanas vajadzības nezina tik labi, kā paši ukraiņi. Atjaunošana noritētu ar mazāku aizķeršanos, ja par to atbildētu pati Ukraina.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!