Foto: DELFI
Mūsu pagurušie un jau piemirstie "oligarhi" ir atgriezušies sabiedrības un Temīdas uzmanības fokusā.

Pēdējā gada laikā mūsu likuma sargi ir apsveicami satraukušies par savu (ne visai) labo slavu tautas acīs. Tagad prokuratūra uz Andra Šķēles un Aināra Šlesera rēķina cenšas mums pierādīt: Latvijā formulai "Tev viss būs un par to nekas nebūs" ir notecējis derīguma termiņš.

Mūsu "oligarhiem" – viņi, īpaši tagad, vāji atbilst šī odiozā jēdziena tehniskajiem parametriem, neraugoties uz pūliņiem atpirktā Bonjēru mantojuma apsaimniekošanā, – savu advokātu (un citu "lāča pakalpojumu sniedzēju") pietiek. Ne man līst viņiem pa vidu.

Taču uz vienu "mīkstinošo apstākli" atļaušos norādīt: lai kādas shēmas un sapņu pilis mūsu A3 savulaik zīmēja uz viesnīcas "Rīdzene" salvetēm, viņu ambīcijas, cik zinu, tomēr turējās pašu pacietīgās valsts robežās. Poētiski izsakoties: bāleliņi nelīda s#dainās pastalās izbradāties pa spodri vaskotiem Eiropas parketiem.

Savukārt dienvidu kaimiņiem, kā rādās, ar vienīgo Baltijas valstu miljardieri Neriju Numu (agrāk – Numaviču; NerijusNumavičius) draud tieši šāda šmuce. Mums šis stāsts cita starpā ir saistošs tādēļ, ka viņa bagātību vairo arī "Maxima" ķēdes Latvijas veikalos un eiroaptiekās atstātā nauda.

***

Kā ziņo BNS, "Delfi.lt" un Lietuvas TV3, par Baltijas bagātāko uzņēmēju interesējas Nīderlandes tiesas izmeklētāji – viņiem radušās aizdomas par dīvainu darījumu, ko veikusi šajā valstī reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību.

Amsterdamas Apelācijas tiesas (GerechtshofAmsterdam) Uzņēmumu palāta pagājušajā gadā atcēla no amata uzņēmuma "TAF Asset 11 B.V." izpilddirektoru, apturēja tā lielākā akcionāra "Averline" tiesības, iecēla neatkarīgu valsts amatpersonu uzņēmuma kontrolei un sāka oficiālu izmeklēšanu par šīs SIA darbību. Šā gada sākumā tiesa apstiprināja iecerētās izmeklēšanas plānu. Tas paredz veikt "intervijas" ar uzņēmējiem, kas bijuši saistīti ar "TAF Asset 11" darbību, tā bijušajiem un esošajiem akcionāriem, kā arī vadītājiem. Lietas ietvaros ir paredzēts nopratināt arī Numu – par nepilnus 26 miljonus eiro vērtu uzņēmuma darījumu.

Saskaņā ar tiesas sniegto informāciju par šo summu no 2014. gada septembra beigām līdz novembra vidum "TAF Asset 11" iegādājās Polijas uzņēmuma "Emir 77" parādsaistības. Savukārt pašas SIA 76,32 procentus akciju (ko iepriekš netieši kontrolēja Numa) pārņēma Polijas uzņēmums "Averline".

Tiesas ieskatā, pirkumam tika izmantota nauda, kas agrāk "nodokļu vajadzībām" uz "TAF Asset 11" kontu tika skaitīta no Numam un viņa ilggadējiem darījumu partneriem piederošiem uzņēmumiem.

[Te detaļas – tikai nelauziet kaklu. Numas kontrolētajiem Kipras uzņēmumiem "Bertona Holdings Limited" un "Miglione Investments" iepriekš piederēja 76,32 procenti "TAF Asset 11" akciju. Pārējās uzņēmuma daļas piederēja Igaunijā reģistrētajam uzņēmumam "Attexo". 2014. gadā "TAF Asset 11" piešķīra 25,8 miljonu eiro aizdevumu "Bertona Holdings Limited". Pēc tam tika veikti darījumi par akciju un prasījumu pārņemšanu starp "TAF Asset 11", "Bertona Holdings Limited", "Emir 77", "Averline Holdings Limited" un "Miglione Investments" – uz to pamata saistību daļa 19,783 miljonu eiro vērtībā tika nodota pēdējam uzņēmumam. Avoti norādīti zemāk.]

Darījuma rezultātā visu šīs SIA kapitālu veidoja tikai 25,5 miljonus vērti prasījumi pret "Emir 77" – bez garantijām, ar nosacījumiem, kas nav labvēlīgi "TAF Asset 11" un, pēc tiesas domām, "ir neparasti". Savā 2016. gada finanšu pārskatā SIA samazināja prasījumu vērtību līdz nullei.

Amsterdamas Apelācijas tiesa vēlas noskaidrot, kādās interesēs šo dīvaino darījumu apkalpoja "TAF Asset 11"; kāda tajā bija Polijas uzņēmēju un viņus pārstāvošo juristu loma, arī Lietuvas uzņēmēju loma; kāda informācija bija pieejama uzņēmuma akcionāriem utt. Izmeklēšanas ziņojums jāiesniedz tiesā šī gada jūlijā vai augustā.

Numas ģimenes pārstāvji nesniedza nekādus komentārus par tiesvedību Nīderlandē – atsaucoties uz to, ka viņš vai ar viņu saistītie uzņēmumi neesot izmeklēšanas objekts.

***

Šī, pieļauju, ir nopietna afēra, un nīderlandiešu Temīda būs piekasīga savos meklējumos. Diez vai kanālu un tulpju valsts likuma sargi ir piemirsuši, kā pašās 80. gadu beigās un 90. gadu sākumā tā savas liberālās investīciju politikas dēļ kļuva par (eks-)PSRS organizētās noziedzības "kūrortu" – arī par Latvijā odiozi slavenā Viktora "Animal" Baluļa mītnesvietu.

Tagad nīderlandiešiem noteikti vēl mazāk gribas būt par Rietumu Muļķu zemi, kurā austrumeiropiešu šeptmaņi īsteno savus priekšstatus par "business as usual". Tas, ka šajos centienos "ES vecbiedru klubiņa" acīs varētu ļoti smagi ciest Lietuvas (un Polijas) valsts un biznesa reputācija, tik tiešām nav nīderlandiešu problēma.

Pieļauju, ka pašu "Mr. Maxima" īpaši nesatrauc tas, ko par viņu varētu izrakt Amsterdamas tiesa un kā to vērtēs Lietuvas sabiedrība. Kur nu vēl galvu lauzīt par kaitējumu dzimtās valsts tēlam. Pirms gada es jau rakstīju, kādi ir Nerija Nemas priekšstati par savu ekskluzīvo vietu biznesa "barības ķēdē", uzņēmuma "Vilnius Prekyba" akcionāru vidū un Lietuvas tiesību sistēmā. Apgraizījis uzvārdu un iegādājies rezidenci Londonā, viņš jūtas visam un visiem pāri stāvošs "pasaules pilsonis". Baidos, ka izārstēt postpadomju jaunbagātniekus no lielummānijas nav Amsterdamas Apelācijas tiesas spēkos...

Avoti [LT]:

https://www.delfi.lt/verslas/verslas/nyderlandu-tyrejai-nori-apklausti-numa-del-26-mln-euru-pervedimu.d?id=86696321

https://www.tv3.lt/naujiena/verslas/tyreju-akiratyje-turtingiausias-lietuvos-verslininkas-itarimu-sukele-milijonines-sumos-n1086206

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!