Foto: F64
Latvija šobrīd piedzīvo Covid-19 pandēmijas otro vilni, un tas atspoguļojas arī ekonomikas rādītājos. Tikmēr citviet pasaulē novērots pat trešais vīrusa uzliesmojuma vilnis, kas slimības izplatīšanās ierobežojumu dēļ smagi ietekmē šo valstu ekonomiku, tomēr patīkami ir apzināties, ka Latvijā un visā Baltijā ekonomikas lejupslīde ir bijusi mazāka nekā daudzviet citur pasaulē. Ierobežojumi ir bijuši relatīvi īsu brīdi, tādēļ Baltija nepiedzīvo tādu ekonomikas kritumu kā ASV un Eiropa.

Lai stimulētu ekonomiku, visā pasaulē tiek meklēti dažādi risinājumi. Starp tiem ir minama gan Eiropas Centrālās bankas monetārās stimulēšanas politika, gan Eiropas Komisijas izstrādātais Atveseļošanās un noturības plāns (Recovery and Resiliance Facility). Abas šīs politikas aptver plašu ekonomikas stimulēšanas paketi. Šajos apstākļos īpaši svarīga ir gan valdību, gan centrālo banku aktīva darbība, lai ietekme uz pasaules ekonomiku būtu pēc iespējas mazāka.

Tāpat ļoti būtiska nozīme krīzes pārvarēšanā ir efektīvas vakcīnas radīšanai. Saņemta ziņa, ka ASV farmācijas giganta "Pfizer" un Vācijas kompānijas "BioNTech" kopīgi izstrādātā vakcīna pret jauno koronavīrusu trešajā izmēģinājumu fāzē uzrādījusi 95% efektivitāti pret inficēšanos ar Covid-19.

Arī citu vakcīnu izstrāde rada cerību, ka Covid-19 krīzi varēsim veiksmīgi pārvarēt un komercdarbība atgriezīsies normālā ekonomikas ritmā. Šāda cerība valda arī pasaules lielākajās akciju biržās, kurās akciju cenu indeksi ir būtiski pieauguši pēc pozitīvo ziņu izplatīšanās par Covid-19 vakcīnas efektivitāti.

Starp ekonomikas daudzajām nozarēm pandēmijas izraisītā negatīvā ietekme uz enerģētikas industriju bijusi daudz mazāka. Kopējais Baltijas elektroenerģijas patēriņš 2020. gada 9 mēnešos samazinājās par 3,3%, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn. Tas kārtējo reizi apliecina, ka elektroenerģija ir ļoti svarīga un bez tās ekonomiskā attīstība nav iespējama. Te gan ir jāuzteic arī ikviens mūsu klients!

Lai mazinātu pandēmijas ietekmi uz ekonomiku, Eiropas Komisija noteikusi, ka "Zaļais kurss" būs viens no instrumentiem, kas palīdzēs ātrāk atdzīvināt ekonomiku un iziet no krīzes. Jau šobrīd redzam, kā ir mainījusies klientu domāšana Latvijā un Baltijā.

Mūsu klienti arvien vairāk meklē iespējas, kā pašiem saražot elektroenerģiju un nodrošināt savu mājokli ar zaļu enerģiju. To apliecina arī pieprasījums pēc "Elektrum solārā" produkta tirgū. Tāpat sagaidām pārmaiņas arī e-mobilitātes virzienā un elektroauto popularitātes pieaugumu, tādēļ aktīvi veidojam elektroauto uzlādes tīklu.

Papildus tam arī mēs gribam ieguldīt zaļos investīciju projektos, to apliecina arī "Latvenergo" plānotā "zaļo" obligāciju programma. Atbilstoši "Latvenergo" koncerna stratēģiskajiem mērķiem visi obligāciju programmas ietvaros piesaistītie līdzekļi tiks ieguldīti videi draudzīgu investīciju projektu īstenošanā.

Novēlu ikvienam klientam stipru veselību!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!