Foto: DELFI

Pirms diviem gadiem šajā portālā dalījos pārdomās par labāko dāvanu Latvijas bērniem Ziemassvētkos. Tāpat kā toreiz arī šodien, ja vien es būtu svētku rūķis, tad dāvanu maisos vestu bērniem nākotnei nepieciešamās digitālās prasmes. 2021. gadā Valsts prezidenta institūcijas paspārnē tapa memorands "Dators ikvienam bērnam", apņemoties sagādāt nepieciešamo materiāltehnisko nodrošinājumu tam, lai bērni varētu apgūt nākotnes prasmes.

Pirmais solis sperts – datori dodas uz skolām

2022. gads noslēdzas ar padarīta darba sajūtu – pirmais datoru iepirkums ir ceļā pie Latvijas skolēniem. Komplicētā un vairāk nekā gadu ilgstošā iepirkuma procedūra ir noslēgusies, un ir izvēlētas darbam atbilstošas ierīces par izdevīgāko cenu – Chromebooks datori. Kopumā aptuveni 25 000 datoru aizceļos uz Latvijas skolām.

Izglītības un zinātnes ministrija kā prioritāro mērķa grupu ir noteikusi 7.–9. klašu skolēnus, kuriem visvairāk būtu nepieciešami datori mācību satura apguvei. Šobrīd datori tiks sadalīti pa pašvaldībām proporcionāli skolēnu skaitam, un skolas vadībai būs iespēja lemt par to tālāku sadali un izmantošanu. Skolas direktors, klases audzinātāji un mācību priekšmeta pasniedzēji zina skolēnu un klašu prioritārās vajadzības vislabāk. Situācijas pašvaldībās un skolās ir ļoti atšķirīgas, tāpēc viena formula nederēs visiem.

7.–9. klašu grupā Latvijas skolās mācās tuvu 60 000 bērnu, un bieži tiek vaicāts: "Bet visiem bērniem taču nesanāks? Kā sadalīt?" Iniciatīvas mērķis ir dot iespēju ikvienam Latvijas skolēnam apgūt nākotnes prasmes individuālā datorā. Valsts sniedz atbalstu caur "datoru bibliotēku" tiem bērniem, kam šādas ierīces nav jau pieejamas ģimenē. Tāpat kā grāmatas arī datorus bērniem būs iespēja aizņemties no skolas mācību gada garumā.

Datoru precīzākai sadalei nepieciešami dati

Statistika un viedokļi par skolu un skolēnu materiāltehnisko nodrošinājumu ir ļoti dažādi. Vieni apgalvo, ka daudziem bērniem nu jau ir savi portatīvie datori. Citi argumentē, ka vairākumam bērnu ir tikai novecojuši un vecāku atdoti skārienjutīgi telefoni. Lai daudz precīzāk plānotu datoru iepirkumu, to tālāku sadali un arī "datora bibliotēkas" atjaunošanu ilgtermiņā, ir nepieciešami daudz precīzāki dati. Ir jāveido sadarbība ar vecākiem, apkopojot informāciju, kur ģimenes var gan norādīt datora nepieciešamību, vēlmi datoru aizņemties no bibliotēkas un digitāli parakstīt vienošanos par datora izmantošanu, gan arī risināt tehniskos jautājumus.

Sadarbībā ar Rīgas valstspilsētas pašvaldību top digitāls aptaujas un datu analītikas risinājums, kur īstenosim pirmos soļus – apzināt vajadzības prioritārās klašu grupās. Tālāk pilnveidosim tehnisko risinājumu un nodosim ikvienas pašvaldības izmantošanā.

Pats svarīgākais – datoru izmantošana

Lai arī datoru iegāde bija diezgan smags un komplicēts process, tomēr pats svarīgākais būs datoru izmantošana. Saturs ir karalis ne tikai mārketingā, bet arī izglītībā. Kopš iniciatīvas ieceres ir uzrunāti sadarbības partneri gan privātajā, gan akadēmiskajā sektorā, lai palīdzētu pašvaldībām, skolām, skolotājiem un ģimenēm apdzīvot tehnoloģijas. Tagad, kad datori ir ceļā uz skolām, iesaistīsim partnerus – lai veidotu saturu, sniegtu atbalstu tā izmantošanā un iedvesmotu jauniešus jaunām iespējām.

Drošība jāliek pašos pamatos

Darāmo darbu saraksta prioritāšu augšgalā ir drošība. Būs jāparedz investīcijas tehniskajos izglītības risinājumos, kas ļauj bērniem mācību vidi izmantot neapdraudēti. Paralēli jāpaaugstina skolēnu zināšanas par drošu un atbildīgu tehnoloģiju lietošanu. Pasaules un arī Latvijas praksē ir dažādi rīki un programmas, kas palīdz izprast un radīt drošību. Drošības dimensija tehnoloģijās ir ļoti daudzveidīga, sākot no kiberuzbrukuma un datu zādzības līdz psiholoģiskām manipulācijām, pazemošanas, vientulības vai atkarības. Bet arī risinājumu netrūkst. Tie rūpīgi jāapgūst un jāizmanto ikdienā.

Darāmo darbu saraksts tikai aug. Bet tam nevajadzētu nevienu nobiedēt, gluži otrādi – izmantot Jaunajā gadā sniegtās iespējas Latvijas skolēniem arvien vairāk iegūt digitālās prasmes. Būs darba rīki, kur strādāt, būs mācību programmas gan skolās, gan ārpus tām. Jaunā valdība ir uzsākusi darbu, un arī memoranda "Dators ikvienam bērnam" Padome tiksies janvārī, lai apstiprinātu apņemšanos turpināt iesākto darbu, īstenot tālākos iepirkumus arī citām klašu grupām, kā arī precizēt darba uzdevumus datoru izmantošanā.

Izcilību sasniegsim sadarbībā, kur satiekas tie, kuri prot un var, ar tiem, kuriem palīdzība un atbalsts nepieciešams. Esam spēruši pirmo soli un iegādājušies datorus nelielai klašu grupai. Turpināsim ar jaunu enerģiju un iedvesmu, un jaunā sastāvā 2023. gadā, lai papildinātu datoru nodrošinājumu un tos izmantotu pilnvērtīgi un droši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!