Padomju laikā mēs visi bijām vienlīdzīgi, lai arī daži, protams, bija vienlīdzīgāki. Kas bijis, tas bijis. Vēl salīdzinoši nesen pionieri soļoja, piedalījās skatēs, bija lepnums, ja varēji būt labākais bundzinieks. Tas pats bija ar komjauniešiem, komunistisko partiju līderiem, kuri nereti “labāko” rindās redzami arī šobrīd. Bet bija arī citi “labākie”, tā saucamie “spekulanti”.
Toreiz daži tirgoja džinsus, tehniku, cukura, tabakas vai citus talonus – visu, kas bija deficīts. Bija lietas, ko varēja dabūt “pa blatu”, taču pret tiem tika vērstas visstingrākās sankcijas, izteikts publisks rājiens, lai gan cilvēks vienkārši ir domājis par sevi un savu ģimeni un “šo blatu” nereti bija “piesedzis” rājiena teicējs. Bet vai tiešām šie “spekulanti” ir tik slikti ?

Protams, ka ir jābūt morālei, tomēr tirgus attiecībās reizēm to ir grūti uzturēt, jo vienmēr ir vēlme vienu vai otru preci nopirkt par lētāku, bet pārdot par dārgāku cenu, jo ar labdarību nodarbojas retais un hobija pēc. Mūsdienās nopirkt lētāk un pārdot dārgāk tomēr ir normāla uzņēmējdarbība, kamēr “pionieru laikā” tas bija amorāli. Tas, ka jebkurš veikals nevar pastāvēt bez šāda piegājiena lietām vairāk vai mazāk jau pierasts, bet ja šādu pašu principu izmanto spekulējot ar akcijām, valūtu vai nekustamo īpašumu, nezin kādēļ joprojām daudziem šķiet slikti.

Mainoties un pārejot no tā saucamās padomju domāšanas uz kapitālistisku, ir jāmaina attieksme arī pret šādiem valūtas, akciju un nekustamā īpašuma – spekulantiem vispār. Kāpēc ? Princips taču ir tāds pats kā veikalam – pirkt lēti, bet pārdot dārgāk! Attieksme jāmaina vienkārši tādēļ, ka līdzšinējais priekšstats par spekulantiem, ir sliktu tulkojumu un padomju demagoģijas rezultāts un par pierādījumu tam ir jebkura angļu/latviešu vārdnīca. Speculate – prātot, pārdomāt
Speculator - Prātnieks, domātājs
Speculation – prātošana, pārdomāšana, pieņēmums.
speculative power – domāšanas spējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!