Foto: Privātais arhīvs

Jautājums par "Sadales tīkla" jauno elektrības sadales tarifu aizvien nav atrisināts. Daudziem uzņēmējiem tas ievērojami palielinājis elektrības izmaksas, vienlaikus "Sadales tīklam" tā arī nesasniedzot publiski izvirzīto izmaiņu mērķi. Iesaistījusies LTRK un Ekonomikas ministrija.

Lai veicinātu infrastruktūras efektīvāku izmantošanu, SPRK lēma par jauniem tarifiem, kas dotu stimulu klientiem lietot tiem nepieciešamo pieslēguma atļauto slodzi. Ar stimulu, protams, SPRK domājusi izmaksu sadārdzināšanu. Taču, kā noskaidrojies pēdējā laikā, tas nepamatoti sadārdzinājis cenas gan lielai daļai apstrādes rūpniecības, gan telekomunikāciju uzņēmumiem, gan lauksaimniekiem un citu nozaru uzņēmumiem.

Piemēram, "Baltcom" ir atsevišķs elektrības pieslēgums katrā daudzdzīvokļu nama kāpņu telpā, kas ļauj nodrošināt augstas kvalitātes un stabilitātes pieslēgumu. Lai gan tam ir mazākā iespējamā slodze, arī šajā gadījumā SPRK lēma sadārdzināt pieslēguma maksu, vēl pietam, uzreiz astoņas (!) reizes. Lieki teikt, ka tā kā tas ir zemākās slodzes pieslēgums, tad uzņēmumam nav alternatīvu, kā savu tīklu padarīt efektīvāku.

Situācija, kas izveidojusies "Baltcom" gadījumā, ir ļoti uzskatāms piemērs, kā atbildīgu lēmumu pieņemšanā netiek veikta pienācīga analīze un apzinātas visas sekas.

Pirms divām nedēļām Saeimas sēdē līdzīgu stāstu netrūka, taču SPRK un "Sadales tīkls" nešķita ieinteresēti situāciju mainīt. Jau ilgstoši abas iestādes uzklausījušas dažādu nozaru pārstāvju iebildumus, taču tas nav mudinājis tarifus mainīt. Zināms, ka LTRK, apvienojot dažādu nozaru uzņēmumus, iesniegusi vēstuli Ekonomikas ministrijai un SPRK ar aicinājumu pašreiz spēkā esošos noteikumus pilnveidot, lai bez iemesla no tiem neciestu uzņēmumi, to darbinieki un klienti.

Ir nelietderīgi astoņas reizes palielināt pieslēguma maksu par zemākās slodzes pieslēgumu, jo tas nevar veicināt efektīvākas jaudas izvēli patērētāju vidū, kas bijis izmaiņu mērķis. Tāpat nepieciešams rast risinājumu, piemēram, apstrādes rūpniecības uzņēmumiem un lauksaimniekiem, kam augstākas jaudas pieslēgumi nepieciešami vien atsevišķos mēnešos, taču nu par to pieslēgumu jāmaksā ievērojami augstāka summa visu gadu.

Ja arī OIK diferencēšanas iecerei nebūs pieejami argumentēti aprēķini, tad jau pavisam drīz lielai daļai elektroenerģijas patērētāju gaidāms nākamais pārsteigums!

Neviļus rodas jautājums, vai sistēmas efektīvāka izmantošana ir bijis patiesais jauno tarifu ieviešanas mērķis. Neatbildēts ir jautājums par to, kādēļ tarifi tika apstiprināti, neieklausoties un nerēķinoties ar uzņēmumu un mājsaimniecību reālo situāciju. Noteikumiem ir jātiek pārstrādātiem un tam ir jābūt vienam no Ekonomikas ministrijas dienaskārtības svarīgākajiem jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!