Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas "S-300" pretgaisa aizsardzības raķetes Sīrija varētu saņemt vien pēc vairākiem mēnešiem, bet Izraēlas gaisa triecieni vai mēģinājumi noteikt lidojuma aizlieguma zonu virs Sīrijas piegādes varētu paātrināt, atsaucoties uz avotiem Krievijas ieroču industrijā, vēsta aģentūra "Reuters".

"Attiecībā uz "S-300" piegādēm, tās var sākties ne ātrāk kā rudenī," aģentūrai "Interfax" paziņoja anonīms avots Krievijas ieroču ražošanas industrijā. 

Krievija, kas ir Damaskas sabiedrotā, paziņoja, ka piegādās Sīrijai pretgaisa aizsardzības kompleksus, kas "stabilizēs reģionu" un atturēs rietumvalsti no iebrukuma Sīrijā.

Sīrijas prezidents Bašars al Asads ceturtdien apgalvoja, ka Sīrija jau ir saņēmusi pirmo raķešu partiju, tas gan nesaskan ar Krievijas mediju ziņoto, ka raķešu piegādes vēl tikai notiks.

"Tehniski tas ir iespējams, bet daudz kas ir atkarīgs no situācijas reģionā un Rietumu nostājas," par iespēju, ka raķešu sistēmas varētu tikt piegādātas ātrāk, klāsta "Interfax" avots. 

"Kaimiņvalsts valdības gaisa uzbrukumi vai tā sauktās lidojumu aizlieguma zonas noteikšana virs Sīrijas var kalpot par ieganstu piegāžu paātrināšanai," aģentūra citē avotu.

Tikmēr Krievijas ziņu aģentūra "RIA Novosti" vēsta, ka Krievija Damaskai varētu piegādāt arī vismaz 10 "MIG 29" iznīcinātājlidmašīnas. Pašlaik darījums tiekot pārrunāts ar Sīrijas delegāciju Maskavā. Nav zināms, kad varētu notikt piegādes.

Sīrija par gandrīz miljardu dolāru (538 miljoni latu) esot iegādājusies četras modernizētās "S-300PMU-2" raķešu sistēma, ziņoja Krievijas laikraksts "Vedomosti".

Asada spēki varētu izmantot citas pretgaisa aizsardzības sistēmas, lai aizsargātu "S-300", iegūstot ļoti labu aizsardzību pret uzbrukumiem no gaisa, ziņo "Interfax". Sīrijas karavīriem Krievijā būs jāiziet speciāla apmācība "S-300" raķešu lietošanā, norādīja aģentūras avots. Šādas apmācības varētu ilgt vismaz divas līdz četras nedēļas, paskaidroja bijušais Krievijas gaisa spēku komandieris Anatolijs Kornukovs.

Pašas raķetes būšot gatavas lietošanai "piecās minūtēs pēc piegādes", uzver komandieris.

"S-300" sistēmas var identificēt mērķi līdz 300 kilometru attālumā, bet iznīcināt līdz 200 kilometriem tālu objektu. Tas satrauc Izraēlu, jo raķetes varētu apdraudēt Telavivas lidostu.

Ārvalstu izlūkdienesti uzskata, ka Izraēla ir veikusi vairākus uzlidojumus mērķiem Sīrijas teritorijā, lai iznīcinātu Libānas grupējumam "Hezbollah" paredzētus ieročus.

Jau vēstīts, ka Sīrijas prezidents Bašars al Asads paziņoja, ka ir saņēmis pirmos "S-300" raķešu sūtījumus no Krievijas

Damaskas uzticamā sabiedrotā Maskava ir kļuvusi izaicinošāka kopš ES nolēma nepagarināt Sīrijai noteikto ieroču embargo, dodot zaļo gaismu iespējamai nemiernieku apbruņošanai, skaidro "Reuters".

Pārtraukt raķešu piegādes Krieviju aicināja Francija, ASV un Izraēla.

Maskava norāda, ka ES lēmums par ieroču embargo atcelšanu sarežģī ASV un Krievijas kopīgās pūlēs sarīkot miera konferenci, lai opozīcijas un valdības sarunās rastu risinājumu vairāk nekā divus gadus ilgstošajam konfliktam, kura laikā nemiernieki mēģina gāzt Asada valdību.

Pirmdien Eiropas Savienības (ES) valstu ārlietu ministri vienojās nepagarināt Sīrijai noteikto ieroču embargo, atļaujot ieroču piegādes nemierniekiem, taču atstājot spēkā sankcijas pret valdību un prezidentu.

Savukārt Krievija paziņoja, ka turpinās pretgaisa aizsardzības raķešu "S-300" piegādi Sīrijas valdībai un ka ieroči atturēs ārvalstis no intervences Tuvo Austrumu valstī.

"Mēs uzskatām šīs piegādes par stabilizējošu faktoru un ticam, ka šis solis atturēs dažus karstgalvjus apsvērt scenāriju padarīt konfliktu starptautisku, iesaistot tajā ārvalstu spēkus," paziņoja Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs.

 Maskava darbojas "pilnībā starptautisko likumu ietvaros", norāda Krievijas vēstnieks NATO Aleksandrs Gruško. "Mēs nedarām neko tādu, kas varētu mainīt situāciju Sīrijā. Mēs piegādājam aizsardzības ieročus," uzsvēra Gruško.

Par kaimiņvalstu lomu Sīrijas konfliktā var lasīt šeit

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!