Foto: Reuters/Scanpix
Gāztā Ēģiptes prezidenta Hosni Mubaraka tiesas prāvas galvenais prokurors Mustafa Suleimans trešdien paziņoja, ka viņa rīcībā ir pārliecinoši pierādījumi pret gadu desmitiem valstī valdījušo diktatoru.

"Apsūdzības puse ir guvusi apstiprinājumu tam, ka Mubaraks, [bijušais Ēģiptes iekšlietu ministrs Habibs al] Adlijs un viņa padomnieki piedalījās un pamudināja uz" uguns atklāšanu pret protestētājiem, prokurora teikto citē oficiālā ziņu aģentūra MENA.

Taču "valsts aparāts apzināti atteicies sadarboties ar apsūdzību", piebilda prokurors.

Mubaraka tiesas prāvā izsludināts pārtraukums līdz ceturtdienai, kad prokurors, visticamāk, lūgs tiesu piespriest apsūdzētajam maksimālo soda mēru.

Vēl otrdien viņš tiesā paziņoja, ka Mubaraks bija "tirānisks līderis, kurš centās nodot varu savam jaunākajam dēlam Gamalam, kurš valstī izplatīja korupciju un atvēra durvis saviem draugiem un radiniekiem, izpostot valsti bez jebkādas sirdsapziņas".

Jau ziņots, ka Mubaraka tiesas prāva apsūdzībās par korupciju un slepkavībām sākās 3.augustā, bet oktobrī lietas izskatīšana tika atlikta līdz 28.decembrim, jo gāztā režīma upurus pārstāvošie advokāti pieprasīja nozīmēt jaunu tiesnesi. Šī prasība gan tika noraidīta.

Gāztais prezidents savu vainu uzrādītajās apsūdzībās noliedz.

Saskaņā ar oficiālajiem datiem 18 dienu ilgajos protestos, kuru dēļ Mubaraks bija spiests atkāpties no amata, pagājušā gada sākumā gāja bojā vairāk nekā 850 cilvēku, bet vēl vairāki tūkstoši tika ievainoti.

Ja tiesa atzīs Mubaraka saistību ar demonstrantu slepkavībām, bijušajam līderim draud nāvessods.

Saistībā ar vardarbīgo vēršanos pret demonstrantiem līdzās Mubarakam apsūdzēts arī bijušais iekšlietu ministrs al Adlijs, bet korupcijā apsūdzēti arī abi Mubaraka dēli.

83 gadus vecais Mubaraks tiek turēts apcietinājumā armijas slimnīcā, kur saņem medicīnisko aprūpi. Viņa advokāti paziņojuši, ka Mubaraks cieš no sirds problēmām un viņam diagnosticēts kuņģa vēzis.

Tikmēr upuru tuvinieki atzīst, ka viņu cerības uz taisnīgu tiesu aizvien sarūk, jo daudzi liecinieki tagad apgalvo, ka Mubaraks nav devis rīkojumu šaut uz protestētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!