Grieķijas finanšu ministrs Janis Varufakis pirmdienas rītā paziņojis par savu demisiju, to pamatojot ar viņa nevēlamību sarunās ar kreditoriem.

Paziņojumā, ko Varufakis publicējis savā blogā, viņš uzsver, ka grieķu tautas lieliskais "nē" balsojums svētdienas referendumā jāpārvērš situācijas risinājumā, kas viņa skatījumā ir vienošanās, kas ietver Grieķijas parāda restrukturizāciju, mazāk taupības pasākumu, ienākumu pārdali par labu mazturīgajiem un reformas.

Politiķis bloga ierakstā svētdien notikušo tautas nobalsošanu sauc par referendumu, kas palikšot vēsturē kā "unikāls brīdis, kad maza Eiropas nācija stājās pretī parādu važām".

Viņa skatījumā tāpat kā "visas cīņas par demokrātiskām tiesībām arī šis vēsturiskais Eirogrupas 25. jūnija noraidījums" ir ar savu cenu.

Saskaņā ar Varufaka rakstīto, drīz pēc referenduma rezultātu paziņošanas esot saņemti mājieni, ka turpmākās sarunās šī politiķa klātbūtne neesot vēlama.

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs arī esot uzskatījis, ka tas varētu palīdzēt panākt vienošanas.

"Es nēsāšu kreditoru naidu ar lepnumu," raksta Varufakis.

Grieķijas pilsoņi svētdien notikušajā referendumā teikuši "nē" starptautisko aizdevēju prasībām. Pēc šī bezprecedenta gadījuma eirozonā nav skaidrības par to, kā situācija attīstīsies tālāk, tomēr skaidrs, ka Eiropas līderiem nāksies apsvērt Grieķijas aiziešanu no monetārās savienības.

Jau nedēļu bankas Grieķijā ir slēgtas. Otrdien valsts neveica maksājumu Starptautiskajam Valūtas fonda, 1,5 miljardu eiro apmērā, tādēļ fonds pārtraucis tālāku Grieķijas finansēšanu. Savukārt Eiropas Finanšu stabilitātes mehānisms paziņojis, ka Grieķija oficiāli ir piedzīvojusi valsts maksātnespēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!