Jau no pirmdienas, 31. maija, sāksies iepriekšēja balsošana šī gada pašvaldību vēlēšanās. Šāds datums izvēlēts, lai vēlēšanu komisijas varētu pārliecināties par vēlēšanu jaunuma – elektroniska vēlētāju reģistra – darbību un to izmēģinātu praksē, lai vēlēšanu dienā viss noritētu raiti, preses konferencē informēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītāja Kristīne Bērziņa.

CVK sadarbībā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi (PMLP) ir izstrādājusi tiešsaistes elektronisku vēlētāju reģistru, kas vēlēšanās tiks izmantots pirmo reizi.

Vēlētājam uzrādot personu apliecinošu dokumentu, vēlēšanu iecirkņa darbinieks ar telefonu, kurš konkrētajā brīdī tiks izmantots kā skeneris, nolasīs dokumentā esošo svītru kodu, tādējādi pārliecinoties par to, ka vēlētājs drīkst piedalīties vēlēšanās – ir sasniedzis 18 gadus un var balsot konkrētajā vēlēšanu apgabalā.

Bērziņa aicināja vēlētājus būt saprotošiem, ja gadījumā iepriekšējās balsošanas vai vēlēšanu dienās kaut kas nestrādās. Lai vēlētājs arī tādā gadījumā varētu nobalsot, ir izstrādāta reģistrācijas aploksne, kas vēlētājam tiks izsniegta kopā ar ierastajiem balsošanas materiāliem – zīmju komplektu un vēlēšanu aploksni gadījumā, ja elektroniskajā rīkā nevarēs pārliecināties par personas esamību reģistrā.

Uz reģistrācijas aploksnes būs jānorāda savs vārds, uzvārds un personas kods, un tajā būs jāieliek sava vēlēšanu aploksne. Reizē balsošanas faktu apliecinās arī pats vēlētājs, jo par vēlēšanu materiālu saņemšanu tāpat būs jāparakstās.

Šāds risinājums ieviests, jo arvien vairāk iedzīvotāji izvēlas izgatavot tikai ID kartes, savukārt pagājušās Saeimas vēlēšanās ieviestais risinājums – vēlēšanu apliecības – ir papildus slogs, bilda Bērziņa. Ja elektroniskais vēlēšanu reģistrs šajās pašvaldību vēlēšanās sevi attaisnos, tad šādu risinājumu varētu izmantot arī nākamajās Saeimas vēlēšanās, kas norisināsies 2022. gadā.

Bērziņa atgādināja, ka vēlēšanu zīmes būs numurētas un tajās iepretī kandidāta vārdam ir jāievelk vai nu plusiņš, vai jāizsvītro kandidāts, ja nevēlas, lai viņš tiktu ievēlēts domē. Tāpat vēlētājiem ir jāpārliecinās, ka uz vēlēšanu aploksnes ir attiecīgā vēlēšanu iecirkņa zīmogs – ja nav, tad jāvēršas pie iecirkņa darbinieka, lai pēc iespējas izvairītos no vēlēšanu rezultātu pārstrīdēšanas, norādīja Bērziņa.

Šīs vēlēšanas norit Covid-19 apstākļos, kas nozīmē, ka iecirkņos būs jāievēro stingri drošības pasākumi. Pie populārākajiem vēlēšanu iecirkņiem var veidoties rindas, tāpēc Bērziņa aicināja vēlētājus būt saprotošiem un tās veidot ārpus iecirkņa, svaigā gaisā, ievērojot visas Covid-19 drošības prasības.

Savukārt tos vēlētājus, kas ir Covid-19 riska grupā vai nav saņēmuši vakcīnas, Bērziņa aicināja balsot no rīta vai vakara stundās, kad vēlēšanu iecirkņi ir mazāk apmeklēti.

Tāpat jāņem vērā, ka ir vēlētāju grupa, kas dažādu apstākļu dēļ nevar atnākt nobalsot uz iecirkni – atrodas pašizolācijā, karantīnā vai ir citi veselības apstākļi. Šādos gadījumos var līdz 5. jūnija pulksten 12 pieteikt balsošanu mājās. Lai to izdarītu, jāuzraksta iesniegums, kuru iesniedz savā vēlēšanu iecirknī – vai nu klātienē, vai elektroniski, ja ir e-paraksts.

Jau vēstīts, ka šogad pašvaldību vēlēšanas notiek 41 apgabalā – vēlēšanas šogad nenotiek Rīgā, kur jauno vietvaru ievēlēja jau pērn.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!