Foto: Pexels

Raksturojot savus finanšu mērķus 2024. gadam, Latvijas iedzīvotāji visbiežāk plāno pievērsties rūpīgākai budžeta plānošanai, lai samazinātu ikdienas izdevumus, savukārt otra populārākā apņemšanās ir naudas iekrāšana ceļojumam, secināts bankas "Citadele" veiktajā aptaujā.

"Norstat" aptauja, kas veikta pēc "Citadele" pasūtījuma atklāj, ka teju trešdaļa (29%) respondentu grasās nākamajā gadā sākt rūpīgāk plānot savu bužetu un pārskatīt tēriņus.

Aptaujāti arī Igaunijas un Lietuvas iedzīvotāji, tur pievērsties sava budžeta plānošanai apņēmušies 33%.

Krāt naudu ceļojumam apņēmušies 25% respondentu Latvijā, un šo kā savu nākamā gada mērķi salīdzinoši biežāk izvēlējušās sievietes. Savukārt trešā biežāk minētā apņemšanās nākamajam gadam ir atrast papildu darbu vai piepelnīšanās iespējas, ko uzsver 18 % iedzīvotāju. Šis mērķis vairāk aktuāls studentiem, kā arī iedzīvotājiem vecumā no 30 līdz 39 gadiem.

“Tas, ka iedzīvotāji plāno vairāk pievērsties savām finansēm un budžeta pārvaldīšanai, ir pozitīvs indikators kopējai finanšu pratības uzlabošanai sabiedrībā. Tikai regulāri izvērtējot savu ienākumu un izdevumu plūsmu, var vairāk izprast, kādi ikdienas paradumi būtu jāmaina, lai rastu iespēju veikt uzkrājumus un līdz ar to justos drošāk par savu nākotni. Turklāt ģimenes budžeta plānošanā un kopēju mērķu izvirzīšanā ir vērts iesaistīt arī savas atvases, lai jau savlaicīgi veidotu atbildīgu attieksmi pret naudu,” aptaujas datus komentē Toms Stārosts, bankas "Citadele" klientu apkalpošanas vadītājs.

15 % respondentu nākamajā gadā vēlētos atrast jaunu, labāk apmaksātu darbu. Tas vairāk aktuāli tirdzniecības un pakalpojumu nozarē strādājošiem, kā arī biroja darbiniekiem.

Krāt mājokļa iegādei nākamgad apņēmušies 10% aptaujāto, un par šo ieceri biežāk domā iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 29 gadu vecumam. Savukārt regulāras iemaksas pensiju 3. līmenī kā mērķi sev izvirzījuši 9% respondentu, un biežāk to norādījuši iedzīvotāji pēc 40 gadu vecuma.

Uzsākt investēt, lai vairotu savu kapitālu, plāno 8% respondentu.

Interesants fakts - Lietuvā ir vairāk iedzīvotāju, kuri nākamajā gadā vēlas iekrāt auto iegādei. Lietuvā šāda apņemšanās aktuāla 14% respondentu, kamēr Latvijā un Igaunijā to plāno 8%. Šāds mērķis raksturīgs vīriešiem vecumā no 18 līdz 29 gadiem.

Vienlaikus arī 19 % respondentu norāda, ka nākamajam gadam nav izvirzījuši finansiālus mērķus

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!