Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskās Futbola federācijas (FIFA) padome otrdien, 10. janvārī, vienbalsīgi pieņēma lēmumu par Pasaules kausa finālturnīra dalībnieku skaita palielināšanu līdz 48 komandām, paziņojusi FIFA.

Šis turnīra formāts tiks ieviests, sākot ar 2026. gada Pasaules kausa izcīņu. Lēmumu palielināt dalībnieku skaitu FIFA pamato ar vēlmi "dot iespēju mazākajām futbola nācijām", atsaucoties uz Velsas un Islandes triumfālo sniegumu 2016. gada Eiropas futbola čempionātā.

Līdz ar to Pasaules kausa finālturnīrā būs 16 apakšgrupas pa trijām izlasēm katrā, bet izslēgšanas spēlēs iekļūs 32 komandas - divas labākās no katras grupas. Kopumā turnīrā, kas ilgs 32 dienas, tiks aizvadītas 80 spēles līdzšinējo 64 vietā.

Sagaidāms, ka Eiropu Pasaules kausa finālturnīrā pārstāvēs par trim valstīm vairāk - 16, kamēr Dienvidamerikas kvota sasniegtu sešas komandas līdzšinējo četru vai piecu vietā. Āzijai un Āfrikai tiktu par vienu dalībvalsti vairāk, attiecīgi 8,5 un deviņas, bet Okeānijai būtu viena sava vieta, ziņo portāls "insidethegames.biz".

Pasaules kausa izcīņas vēsturē finālturnīra dalībnieku skaits palielināts vairākkārt: pirmajā pasaules čempionātā 1930. gadā Urugvaja sacentās 13 valstu izlases, bet nākamajā, 1934. gadā, Itālijā - jau 16. Šis turnīra formāts saglabājās līdz 1982. gadam, kad Pasaules kausa turnīrā Spānijā spēlēja 24 komandas. Tagadējais finālturnīra dalībvalstu skaits - 32 - ieviests 1998. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!