Foto: Latvijas Futbola federācija

Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidenta Kaspara Gorkša un ģenerālsekretāra Edgara Pukinska preses konference izpelnījās lielu interesi ne tikai no sporta un futbola aprindu cilvēkiem. Šoreiz preses konferencē "pēkšņi" uzradās vairāki cilvēki, kuri futbola aprindās līdz šim nebija redzēti, un vairāki no viņiem saistīti ar ietekmīgo kompāniju "LNK Group".

Kā zināms, šobrīd Latvijas futbolā ir izveidojusies līdz šim neredzēta situācija, jo nepilnu gadu pēc LFF prezidenta vēlēšanām vairāki biedri ir iesnieguši prasību sasaukt ārkārtas kongresu, kurā paredzēts balsojums par "LFF prezidenta Kaspara Gorkša atsaukšanu no amata". Ārkārtas kongress notiks jau nākamnedēļ, 28. februārī.

"LNK Group" un telpu futbols

8. februārī vairāki LFF biedri iesniedza atkārtotu vēstuli ar prasību sasaukt kongresu. Tajā pašā dienā brīdi pirms vēstules iesniegšanas preses konferenci sasauca Gorkša oponents iepriekšējās LFF vēlēšanās, Latvijas Telpu futbola asociācijas (LTFA) prezidents Vadims Ļašenko. Uz šo preses konferenci ieradās vairāki ar "LNK Group" saistīti cilvēki, bet šī uzņēmuma atbalstītās Latvijas virslīgas komandas RFS viceprezidents savulaik bija tieši Ļašenko. Pats Ļašenko nekad nav slēpis savu saikni ar vienu no futbola atbalstītājiem "LNK Group".

Viens no pirmdienas, 18. februāra, preses konferences dalībniekiem bija "LNK Group" preses sekretārs Krists Leiškalns, kurš līdz šim futbolā nebija manīts un daudzi no futbola cilvēkiem viņu nemaz nepazīst. Līdz šim Leiškalns nebija ne uz vienu futbola preses konferenci – ne pirms pagājušajām LFF vēlēšanām, ne pēc tam. Tagad viņš 10 dienu laikā ieradās gan uz Ļašenko (kuram ir saistība ar "LNK Group") preses konferenci, gan uz Gorkša preses konferenci, neuzdodot nevienu jautājumu.

"Mani interesē šis jautājums. Tāpēc, ka mani interesē process. Process sportā, ne tikai futbolā, politikā un kopumā sabiedrībā. Mēs runājam kopumā par procesiem par izvēli, lēmumiem," skaidroja Leiškalns, kurš neslēpa, ka strādā "LNK Group", kas ir viens no futbola atbalstītājiem. Pēc Leiškalna teiktā saprotams, ka viņš preses konferenci apmeklējis ārpus saviem tiešajiem darba pienākumiem, darba laika un bez sava darba devēja uzdevuma. "("LNK Group") Uzdevumā neatrodos. Esmu saistīts ar LNK. Bet neviens no LNK mani nav aicinājis, lūdzis atnākt uz preses konferenci."

Vēlāk Leiškalns rakstiski papildināja savu domu. "Mani interesējošais fenomens/ jautājums ir kā cilvēki bez nepieciešamajām zināšanām, kvalifikācijas un pieredzes nonāk pie varas. Tas ir - kā notiek varas būtības un satura degradācija. Politikā, sabiedrības grupās, sabiedriskajās organizācijās. "

Pēc šīs preses konferences Leiškalns devās pa "Elektrum" olimpiskā sporta centra gaiteni, kurā atrodas arī Ļašenko vadītās organizācijas LTFA birojs, un iegriezās vienā no telpām. LTFA izpilddirektors Jānis Nartišs apgalvoja, ka šajā organizācijā Leiškalns nav iegriezies un viņš personīgi nepazīstot Leiškalnu. Pats Nartišs, kurš pirms kāda laika strādāja LFF, arī bija klāt preses konferencē. Viņš bija klāt arī Ļašenko preses konferencē 8. februārī.

"Pats biju preses konferencē, tāpēc ka personīga interese par to, kas notiek Latvijas futbolā. Sākotnēji ar līguma parakstīšanu bija problēmas (ar LTFA)... Vadims (Ļašenko) pats neaicināja (iet uz preses konferenci). Kāpēc atnācu? Tāpēc, ka man ofiss ir 15 metru attālumā no norises vietas, un personīgas intereses pēc," portālam "Delfi" skaidroja Nartišs.

Jau vēlāk Nartišs portālam "Delfi" komentēja, ka 100% Leiškalns viņu ofisā nav gājis. Pēc apskatīšanas sociālajos tīklos Nartišs vēlreiz apstiprināja, ka viņam nav nekāda saikne ar šo cilvēku un viņš nepazīstot Leiškalnu.

Neatkarīgie žurnālisti, kuri neorientējas notiekošajā

Ja Leiškalns un Nartišs jautājumus preses konferencē neuzdeva, tad viena no "pārsteiguma autorēm" bija Kristīne Bormane (iepriekš Kristīne Jančevska), kas agrāk strādājusi laikrakstā "Diena" un Latvijas Radio. Negaidīti futbola sabiedrībai, viņa Gorkšam jautāja par saikni ar bijušo LFF darbinieku Vladimiru Šteinbergu, kurš šobrīd ir saistīts ar "LNK Group" atbalstīto virslīgas komandu RFS (RFS komandas jaunatnes akadēmija skaitās Rīgas Futbola skola, kurā direktora vietnieks ir Šteinbergs). Gorkšs preses konferencē neslēpa, ka pazīst personīgi Šteinbergu un braucis ar viņu vienā mašīnā, jo viņš vēlējies kopā doties uz tikšanos Latgales reģionā.

Savukārt Bormane par futbola tēmu nebija zinoša un atzina, ka ieradusies "redaktora uzdevumā", lai gan sevi pozicionēja kā neatkarīgā žurnāliste.

"Redaktors atsūtīja. Man nav jāatklāj, kurš medijs mani šoreiz ir uzrunājis," izvairīga bija Bormane, kura pēc tam sarunā ar portālu "Delfi" atsaucās uz to, ka bijusi kāda kolēģa vietā, kurš esot slims. "Es neatnācu uz interviju. Maz orientējos (futbolā). Man palūdza atnākt. Palūdza konkrēti, mani instruēja. Kurš instruēja? Tas man nav jāatklāj."

Lai gan Bormane kā žurnāliste uzdeva jautājumu saistībā ar Šteinbergu, viņa pati nemācēja neko teikt par šo cilvēku, kā arī nebija ieguvusi nekādu informāciju par viņa darbībām vai pētījusi viņa aktivitātes. "Nezinu. Nav ne jausmas, kas viņš ir," sacīja Bormane, un izvairījās no tālākiem jautājumiem.

Savā jautājumā LFF vadībai Bormane arī neprecīzi izteicās par pieminēto Šteinbergu, kuru viņa saistīja ar kukuļošanu. LFF savulaik izbeidza darba attiecības ar Šteinbergu pēc abpusējas vienošanās, kas ir oficiālā versija. Tomēr portāls "Delfi" savulaik no drošiem avotiem guva apstiprinājumu, ka Šteinbergs, strādājot LFF, bijis ne visai aktīvs savos tiešajos pienākumos - cīņā pret spēļu rezultātu ietekmēšanu un šīs "sērgas" izskaušanu.

Jautājumus preses konferencē uzdeva Rolands Pētersons, kurš sevi pozicionēja kā žurnāla "Kapitāls" žurnālistu. Viņu interesēja, vai Gorkšs ticies ar šobrīd vairākos noziegumos apsūdzēto, bēdīgu slavu guvušo Oļegu Gavrilovu. Kā portālam "Delfi" norādīja žurnālā "Kapitāls", pēc 2017. gada nogales nekāda sadarbība ar Pētersonu nav bijusi un šobrīd viņš nav darba attiecībās ar "Kapitāls".

Portālam "Delfi" neizdevās sazināties ar Rolandu Pētersonu un gūt viņa skaidrojumu.

Potenciālā futbola darbone

Preses konferencē piedalījās arī Jūlija Belkina – savulaik palīdzējusi telpu futbola aktivitātēs, bet šobrīd internetā atrodams, ka viņa ir "LNK Group" labdarības projekta "LNK Charity Fund" kontaktpersona. Viņa preses konferencē jautājumus neuzdeva, bet ar video zvana palīdzību veica preses konferences norises nogādāšanu trešajām personām.

Pēc preses konferences portālam "Delfi" neizdevās uzdot viņai jautājumus par pēkšņo interesi par futbolā notiekošo. Vēlāk telefoniski viņa daudz nevēlējās komentēt, aizbildinoties ar aizņemtību. Tomēr viņa nemācēja skaidrot, kādēļ saspringtā un aizņemtā darba grafikā spēja pusotru stundu atrasties preses konferencē, kas nav saistīts ar viņas tiešajiem pienākumiem.

Jau vēlāk - pēc pašas iniciatīvas – Belkina uzmeklēja portāla "Delfi" žurnālista elektronisko pastu un ar e-vēstules starpniecību sniedza savu komentāru: "Paldies par zvanu. Viens no LFF biedriem mani uzrunāja ar darba piedāvājumu. Ņemot vērā, ka pirms lēmuma pieņemšanas vēlos labāk izprast situāciju Latvijas futbolā, jo pēdējos gados neesmu profesionālajā sfērā saistīta ar šo sporta veidu, tāpēc šobrīd aktīvi lasu informāciju, kas saistīta ar LFF darbu. Tieši tāpēc arī apmeklēju K.Gorkša preses konferenci. Iegūtais personīgas skats par notiekošo futbolā, ļaus man objektīvāk pieņemt lēmumu attiecībā uz šo darba piedāvājumu."

Uz aicinājumiem runāt telefoniski un atbildēt mutiski, nevis rakstiski, Belkina atbildi portālam "Delfi" nesniedza.

Belkina pēc preses konferences no "Elektrum" olimpiskā centra prom devās automašīnā, kurā atradās "LNK Group" valdes priekšsēdētājs Artjoms Milovs – viņš ir ietekmīgās "LNK Group" padomes priekšsēdētāja Aleksandra Milova jaunākais dēls. Viņa vārds neoficiāli tiek minēts saistībā ar RFS vadīšanu, tomēr RFS mājaslapā internetā pieejamajā informācijā Artjoma Milova vārdu nevar atrast. Zināms, ka viņš bijis iesaistīts daudzos notikumos LFF un biedrības "Latvijas Futbola virslīga" sāgā, bet pašreizējais "LNK Group" pārstāvis Maksims Krivuņecs ir virslīgas valdes priekšsēdētājs. Neoficiāli tiek runāts, ka Artjoms Milovs varētu tiekties uz LFF prezidenta amatu.

Preses konferencē atradās vēl vairāki līdz šim sporta un futbola sabiedrībā neredzēti cilvēki, turklāt kuri tieši nav saistīti ar kādu no LFF biedriem. Viens no klātesošajiem, kurš veica preses konferences video ierakstu, kādā futbola publiskā diskusijā esot uzdevis jautājumu, kas uzrakstīts uz rokas. Kā portālam "Delfi" atstāstīja cits šīs diskusijas dalībnieks, toreiz šim vīrietim jautājuma uzdošana sagādājusi grūtības, jo uz rokas uzrakstītais teksts bijis izplūdis.

Preses konferencē piedalījās sabiedrisko attiecību konsultante Inese Ozoliņa. Anonīmi avoti portālam "Delfi" skaidroja, ka, iespējams, Ozoliņa esot saistīta ar Ļašenko, kuram sniedzot konsultācijas. Tomēr portāls "Delfi" neguva tam apstiprinājumu - gan Ļašenko, gan Ozoliņa portālam "Delfi" to noliedza un apgalvoja, ka savstarpēji nav pazīstami.

Ozoliņa stāsta, ka viņu uzrunājis sens paziņa, kurš ir kāda vēstuli parakstījušā LFF biedra vadībā. Tā kā bijusi doma plašāk skaidrot un paust viedokli, tad viņa uzklausījusi šo draugu. "Pēdējā brīdī viņš palūdza, lai aizeju, jo pats netika. Pēc tam bijām domājuši, ko varam darīt un vai paust viņa viedokli. Tā kā viņš palūdza neminēt biedrības vārdu, tāpēc nekādas aktivitātes nesekoja."

Pēc Ozoliņas teiktā, viņu nav uzrunājis Ļašenko. "Viņš nekad nav kandidējis uz LFF valdi vai kur citur. Viņa biedrība jūtas apdalīta un viņi tā kā nevēršas pret valdi, bet vairāk vēlas savu interešu pārstāvēšanu un problemātikas izklāstīšanu.

Tikmēr vēstules iniciators Ļašenko pats nebija klāt preses konferencē, bet portālam "Delfi" viņš apgalvoja, ka pēkšņā aktivitāte ne no futbola puses cilvēkiem nav "viņa roku darbs". "Nav nekāda saistības ar mani. No LTFA puses nebija neviens cilvēks, varbūt Nartišs bija. Nezināju, ka būs "LNK Group" pārstāvji."

Pārsteigti vai nepārsteigti? Vai aizdomīgi?

Tikmēr LFF vadībai ne-futbola cilvēku atrašanās preses konferencē nebija pārsteigums.

"Nevaram komentēt, kā katrs pavada savu brīvo laiku. Taisnība, ka tiek mazliet jaukts vēlēšanu kongress ar kongresu, kur tiek prasīts izteikt neuzticību. Kādam tā ir personīga ambīcija, bet mēs no saviem plāniem un mērķiem netaisāmies atteikties, un domājam, ka savu pozīciju skaidri esam definējuši. Un nav taisnība, ka šī preses konference nav par tīru futbolu, mēs par tīru futbolu iestājamies katru dienu," sacīja Gorkšs.

"Braukšana un tikšanās ar klubu pārstāvjiem, "aģentu" klātesamība (preses konferencēs) ir pieļaujama pie diviem nosacījumiem. Pirmkārt, ja tas notiek futbola attīstības vārdā, un ir konstatēts, ka tas, ko esam deviņu mēnešu laikā darījuši, ir totāli pretrunā ar futbola attīstību un grauj Latvijas futbolu. Tad tāda rīcība attaisnojama," uzskata Pukinsks. "Otrkārt, "aģentu" esamība attaisnojama tad, ja cilvēks pelna savu maizi. Ja viņam nav nekādu sliktu nolūku, kā realizēt kādu sliktu lietu. Bet tas ir mans personiskais viedoklis. Jā, šobrīd nav priekšvēlēšanu laiks, bet mēs esam spiesti braukt pa reģioniem un skaidrot, diskutēt priekšlaicīgi, dodot atbildes uz uzdotajiem jautājumiem. Lai biedri ir informēti, lai netiktu spekulēts uz publisko telpu, vai vienu vēstulīti ar astoņiem punktiem."

Citu cilvēku uzrašanās nepārsteidza "sportacentrs.com" ilggadējo žurnālistu un komentētāju Agri Suveizdu. "Pārsteigt nepārsteidza. Tas bija viens no variantiem, ka tā varētu notikt. Bet drīzāk pārsteidza, ka nebija gan uz vienu, gan otru pusi – gan slavinoša, gan neslavinoša. Loģiski, ka šis ārkārtas kongress nebūs parasts, jo atkārtoti ir sākusies priekšvēlēšanu cīņa, kas jau vairākas nedēļas izpaužas gan publiski ietekmējot viedokli, gan tagad preses konferencē."

Laikraksta "Diena" žurnālists Iļja Poļakovs uzskata, ka jaunu "seju" uzrašanās sporta notikumos nav nekas slikts, ja vien viņi par notiekošo arī raksta un saprot "tēmu".

"Nav jau dikti slikti, tikai gribētos, lai šī neatkarīgā žurnāliste arī kaut ko uzraksta. Idejiski man nav iebildumu, ka nāk papildus cilvēki un interesējas. Bet protams, ka tas ir aizdomīgi, turklāt jautājumi bija aizdomīgi. Un tas, ka neorientējas tēmā (piemēram, Šteinberga it kā kukuļošanas lieta vai jauna prezidenta vēlēšanas, kas nav patiesība). Var teikt, ka pilnībā (aktualitātē) neorientējošies cilvēki," saka Poļakovs. "No malas izskatījās pēc pasūtījuma, bet idejiski – ja cilvēkam ir informācija vai jautājumi, kāpēc gan lai nenāktu? Lai nāk un stāsta, runā."

"Ja viņi gribēja pārbaudīt , cik daudz Gorkšs iestājas par caurspīdīgumu, tad tas viņiem izdevās – neviens netika izdzīts vai pasūtīts "trīs mājas tālāk". Ja gribēja pārbaudīt ar darbiem, ka LFF ir caurspīdīga organizācija, kas vērsta uz sadarbību un atklātību, tad Gorkšs daļēji nesniedza atbildes sev zināmu iemeslu dēļ. Bet Gorkšs ar savu darbību pierāda, ka ir atklāts," uzsver Poļakovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!