Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas uzņēmējs Romāns Abramovičs izpelnījies jaunas sankcijas Lielbritānijā, kuras krietni ietekmē Anglijas premjerlīgas kluba Londonas "Chelsea" nākotni, ziņo Lielbritānijas mediji.

Abramovičs ir viens no septiņiem oligarhiem, pret kuriem vērstas jaunas sankcijas, raksta medijs BBC. Tās paredz visu viņa aktīvu iesaldēšanu un liegumus ceļot.

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons izteicās, ka cilvēkiem, kuri atbalstījuši Krievijas iebrukumu Ukrainā, "nevar būt jebkādas miera ostas".

Aktīvu iesaldēšanas dēļ Abramovičam konfiscēts "Chelsea" klubs. Tāpat šobrīd apturēta viņa iecere pārdot komandu, raksta BBC. Savukārt medijs "The Times" papildina, ka "Chelsea" komandas pārdošanai būtu nepieciešama īpaša valdības atļauja. Šāda notikuma gadījumā Abramovičs arī nevarēs gūt jebkādu peļņu.

Valdība atklājusi, ka "Chelsea" vienībai tiks piešķirta īpaša licence darbības turpināšanai, kas ļaus komandai aizvadīt spēles un izmaksāt algas tās darbiniekiem. Mačus varēs apmeklēt sezonas abonementu īpašnieki, bet klubs vairs nevarēs pārdot biļetes uz gaidāmajām spēlēm. Aizvērts tiks arī kluba atribūtikas veikals.

Klubs drīkstēs samaksāt par komandas ceļa izdevumiem, izmaksāt algas direktoriem un apsardzes darbiniekiem, kā arī nosegt izdevumus par ēdināšanu un stadionu stjuartu darbību, min "The Times", kas uzsver, ka visas citas darbības Londonas vienībai ir liegtas. Starp tām, piemēram, ir transfēru veikšana vai jaunu līgumu parakstīšana.

Lielbritānijas Valsts kases dokumentos Abramovičs raksturots kā Kremli atbalstošs oligarhs, kuram vairākas desmitgades bijušas tuvas attiecības ar Ukrainas neatkarības apdraudētāju Vladimiru Putinu.

Šīs sadarbības rezultātā Abramovičs no Putina un Krievijas Federācijas valdības guvis finansiālu un cita veida materiālu labumu. Ar uzņēmēju saistīti uzņēmumi izpelnījušies nodokļu atvieglojumus, kā arī Abramovičs par izdevīgām likmēm pircis no valsts un tai pārdevis uzņēmumu daļas.

Abramovičs 2. martā "Chelsea" kluba mājaslapā atklāja, ka pieņēmis ārkārtīgi grūtu lēmumu pārdot komandu. Uzņēmējs solījās ienākumus ziedot kara upuriem, bet viņš tieši neminēja Ukrainā notiekošo karu.

Kluba iegādē ir ieinteresētas apmēram desmit personas un kompānijas, raksta aģentūra LETA. Iepriekš tika ziņots, ka "Chelsea" vēlas iegādāties šveicietis Hansjergs Vīss, amerikānis Tods Bolijs un brits Niks Kendijs.

Abramovičs pēdējo 19 gadu laikā "Chelsea" ir investējis 1,5 miljardus sterliņu mārciņu (1,8 miljardus eiro), sekmējot kluba vēsturē vēl nepieredzētu panākumu periodu, izcīnot piecus premjerlīgas čempionu titulus un divas reizes uzvarot Čempionu līgā.

55 gadus vecajam Abramovičam ir arī decembrī piešķirtā Portugāles pilsonība, kā arī Izraēlas pilsonība.

Saskaņā ar žurnāla "Forbes" datiem Abramoviča īpašumi ir gandrīz 14 miljardus ASV dolāru (12,4 miljardus eiro) vērti. Žurnāla 2021. gada pasaules miljardieru sarakstā viņš ieņēma 142. vietu.

Ziņots, ka viņa pirmais solis pēc Krievijas militārā iebrukuma bija "Chelsea" kluba nodošana labdarības fonda rokās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!